Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπουργείο Εργασίας: Διασύνδεση εκπαίδευσης, αύξηση της απασχόλησης και καλύτεροι μισθοί, η στόχευση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Υπουργείο Εργασίας: Διασύνδεση εκπαίδευσης, αύξηση της απασχόλησης και καλύτεροι μισθοί, η στόχευση της Δόμνας Μιχαηλίδου
Στο τρίπτυχο αύξηση της απασχόλησης και διασύνδεσή της με την εκπαίδευση, αλλά και καλύτερους μισθούς, επικεντρώνονται οι στόχοι που έχει θέσει στο υπουργείο Εργασίας
Σχετικά Άρθρα
Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην αύξηση της απασχόλησης στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30-40 ετών, σημειώνοντας ότι στις υπόλοιπες δημογραφικές ομάδες υπάρχει «ανισορροπία».
Και σημείωσε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της ΔΥΠΑ μέσω της οποίας θα συνδεθεί η εκπαίδευση των ανέργων με την αγορά εργασίας.
Τόνισε ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των πόρων από το Ταμείο Συνοχής και το ΕΣΠΑ, ενώ προανήγγειλε την αύξηση των αλλοδαπών που θα απασχοληθούν σε διάφορες ειδικότητες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας κατά 32.500, που θα προστεθούν στις 147.000 περσινές μετακλήσεις.
Προανήγγειλε μάλιστα, νέα νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Μετανάστευσης, με στόχο την ενιαιοποίηση, αλλά και ελαστικοποίηση των όρων στις διμερείς συμφωνίες για το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα με την Ινδία «όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον πρωθυπουργό».
Για το επίδομα ανεργίας, τόνισε πως πρέπει να γίνει πιο ανταποδοτικό. Δηλαδή να είναι μια ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο ταμείο του και στη ΔΥΠΑ και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό. Στόχος είναι να αυξηθεί η ανταποδοτικότητά του, ενώ θα υπάρξει και ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ωφελούμενο. Επιπλέον, εξετάζουμε το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο. Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος και θα δούμε πως κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά».
Για εργασία συνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία, τόνισε ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να μπορούν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να δηλώνουν την απασχόλησή τους προκειμένου να υπαχθούν στο νέο καθεστώς. Σημείωσε ωστόσο ότι θα προηγηθεί τροπολογία για τους αναπήρους που σήμερα εργάζονται, ώστε να μην χρειάζεται παραίτηση προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και να αποκτήσουν εκ νέου εργασίας, αλλά να μπαίνουν αυτόματα στο νέο καθεστώς.
Αναφορικά με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, σημείωσε ότι θα χρειαστεί ένα δίμηνο η εναρμόνισή τους με τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα πρέπει να εκδοθούν. Τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξουν οι πρώτες, ενώ στη συνέχεια μέχρι τον Απρίλιο θα βγουν και οι υπόλοιπες που αφορούν τη συνταξιοδότηση εργαζομένων με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης