Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κώτσηρας: Έμπρακτη και διαρκής η στήριξη των απόδημων Ελλήνων - Η σημασία της παρουσίας της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Κώτσηρας: Έμπρακτη και διαρκής η στήριξη των απόδημων Ελλήνων - Η σημασία της παρουσίας της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα
"Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τους Απόδημους Έλληνες, με ορίζοντα τετραετίας και συγκεκριμένη στοχοθεσία, που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση. Η προσήλωσή μας στη στήριξη των Αποδήμων Ελλήνων είναι έμπρακτη, συνεπής και διαρκής", σύμφωνα με τον Γ. Κώτσηρα.
Σχετικά Άρθρα
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ομογένεια και εφαρμόζει μια συντεταγμένη, συνεκτική πολιτική στήριξης των απόδημων Ελλήνων», τονίζει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κώτσηρας.
Ο κ. Κώτσηρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» αναφέρεται εκτενώς στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό, το οποίο πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση.
Η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους τους Σχεδίου, όπως σημειώνει ο Υφυπουργός, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται δράσεις όπως η επέκταση της διαδικτυακής πλατφόρμας staellinika.com, ενός καινοτόμου εργαλείου εκμάθησης των ελληνικών με μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό.
Όπως αναφέρει, «αυτό που διαφοροποιεί τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ομογένεια και ότι εφαρμόζει μια συντεταγμένη, συνεκτική πολιτική στήριξης των απόδημων Ελλήνων. Σε αυτή την πολιτική εντάσσονται η άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων και η επιστολική ψήφος, εθνικά κεφαλαιώδεις μεταρρυθμίσεις. Είναι, δυστυχώς, απογοητευτικό το γεγονός ότι ειδικά η νομοθετική πρωτοβουλία για την επιστολική ψήφο δεν ψηφίστηκε στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω να αναθεωρήσουν αυτή τη στάση τους, ώστε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διαδικασία στις εθνικές εκλογές».
Προσθέτει πως «το έντονο ενδιαφέρον μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των αποδήμων σηματοδοτούν, επίσης, πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία ειδικής ενότητας στο gov.gr για τους απόδημους Έλληνες και η ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών. Συνέχεια των πρωτοβουλιών αυτών αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Βασικοί του άξονες είναι, μεταξύ άλλων, η διασύνδεση των μελών της Διασποράς, η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας, η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών και η προσέγγιση της νέας Διασποράς. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τους Απόδημους Έλληνες, με ορίζοντα τετραετίας και συγκεκριμένη στοχοθεσία, που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση. Η προσήλωσή μας στη στήριξη των Αποδήμων Ελλήνων είναι έμπρακτη, συνεπής και διαρκής».
Σχετικά με την πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών staellinika.com για τους νέους ομογενείς, εξηγεί πως «αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, το οποίο έχει μεγάλη απήχηση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές στο εξωτερικό και χρησιμοποιείται συστηματικά από δεκάδες χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο. Πρόσφατα επεκτείναμε την πλατφόρμα στα γαλλικά και γερμανικά, πλέον των αγγλικών, των ισπανικών και των πορτογαλικών, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη σε 5 γλώσσες. Η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί, άλλωστε, έναν από τους βασικούς στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου για τον απόδημο Ελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουμε τον περαιτέρω εμπλουτισμό της πλατφόρμας staellinika.com με προσθήκη νέων μαθημάτων και περιεχομένου, αξιοποιώντας δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη».
«Η στήριξη της ελληνικής γλώσσας είναι βασικός πυλώνας των πολιτικών μας και, μάλιστα, αυτές τις ημέρες διοργανώθηκαν πλήθος εκδηλώσεων από τις ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό επ’ αφορμή της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στέλνοντας το σαφές μήνυμα για τη διαχρονική συνεισφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό», υπογραμμίζει.

Για επιστολική ψήφο

Για το θέμα της επιστολικής ψήφου, που θα ισχύσει από τις ερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Κώτσηρας αναφέρει ότι οι διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό θα συνδράμουν στην έγκαιρη πληροφόρηση των Ελλήνων του εξωτερικού και στη διευκόλυνσή τους στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Όπως τονίζει, «η επιστολική ψήφος, που θα ισχύσει ήδη από τις ερχόμενες ευρωεκλογές, αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση, που ενδυναμώνει τη δημοκρατία, ένα ουσιαστικό βήμα για την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζωή της χώρας. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, μόνο εκτιμήσεις μπορεί να κάνει κανείς για τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού που τελικά θα συμμετάσχουν. Προφανώς η ενημέρωση των απόδημων Ελλήνων για τη νέα αυτή δυνατότητα που τους δίνεται μπορεί να συμβάλει στη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές. Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα ηγηθεί της καμπάνιας ενημέρωσης. Οι διπλωματικές μας Αρχές στο εξωτερικό θα συνδράμουν στην έγκαιρη πληροφόρηση των συμπατριωτών μας και στη διευκόλυνσή τους στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες του εξωτερικού για τη μέγιστη δυνατή ενημέρωσή τους».

Για Μέση Ανατολή

Τέλος ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Υφυπουργός επισημαίνει τις διαρκείς προσπάθειες της χώρας μας για αποφυγή της περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης και επέκτασης των εχθροπραξιών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που είναι σε θέση να συνομιλούν με όλα τα μέρη, χάρη στην αξιοπιστία της και στο διπλωματικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει ασκώντας εξωτερική πολιτική αρχών».
«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρουσία της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι κατ’ αρχάς ζήτημα αρχής, έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία, ως μεγάλη ναυτική δύναμη, να υπερασπιστούμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και να προστατεύσουμε τον εμπορικό μας στόλο. Κοινός στόχος μας είναι να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία θα επιδρούσε αρνητικά στο παγκόσμιο εμπόριο και τις τιμές των προϊόντων και βέβαια στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», συμπληρώνει ο κ. Κώτσηρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης