Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ταμείο Ανάκαμψης: «Τα χρήματα πάνε σε λίγους και ισχυρούς» – Αμείλικτα ερωτήματα για το σκάνδαλο των 2,5 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: «Τα χρήματα πάνε σε λίγους και ισχυρούς» – Αμείλικτα ερωτήματα για το σκάνδαλο των 2,5 δισ. ευρώ
Οι αρχές ερευνούν καταγγελίες για απάτη…
Ολοένα και πληθαίνουν τα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις σε σχέση με τις καταγγελίες περί απάτης που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν στην Ελλάδα σε μόλις 10 εταιρείες ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αναφέρει το Politico, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι «έκθετη» μετά την αποκάλυψη της έρευνας που διεξάγεται εκ μέρους των ελληνικών τε και ευρωπαϊκών αρχών για το επίμαχο ζήτημα.
Ως γνωστόν η έρευνα αφορά τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, ερευνούν οι αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα έκαναν έφοδο στα γραφεία τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας, Cosmote, Vodafone και Nova, καθώς και σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και δύο συμβουλευτικές εταιρείες ερευνητές της ελληνικής επιτροπής ανταγωνισμού.
Εύλογα, η αντιπολίτευση πυροβολεί κατά ριπάς…
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έκθετη σε σχέση με το θέμα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κάλεσε δε την κυβέρνηση να δημοσιεύσει κατάλογο εταιρειών εκείνων των οποίων τα έργα έλαβαν χρήματα από το Ταμείο - γνωστό ως Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF).
Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι η έκθεση επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις του «για έλλειψη διαφάνειας και την κατανομή των κεφαλαίων του RRF στους λίγους και τους ισχυρούς».
Δηλώνοντας ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη στο πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται αυτά τα κεφάλαια», το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε… σκληρό έλεγχο στο Κοινοβούλιο, υποβάλλοντας ταυτόχρονα ερωτήσεις και ζητώντας έγγραφα σχετικά με τους όρους των συμβάσεων και τον τρόπο υπογραφής τους.
«Μιλάμε για ένα σύστημα εξουσίας του οποίου η προτεραιότητα δεν είναι ούτε η καλή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων, ούτε η διαφάνεια στις πολιτικές επιλογές, αλλά η εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει το Politico, η διενεργούμενη έρευνα αποτελεί το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία του RRF, ούσα σημαντική δοκιμασία σε ό,τι αφορά το εάν η Αθήνα βελτιώνεται σε ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας μετά την επί δεκαετίες οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα.

600 ψηφιακά έργα αξίας

Σύμφωνα με στοιχεία από το κεντρικό μητρώο προμηθειών της χώρας, μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν το πώς κατακυρώθηκαν τα έργα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνουν τα πάντα για να διευκολυνθεί το έργο των ανεξάρτητων αρχών για να διερευνήσουν εάν υποβληθεί καταγγελία.
«Η κυβέρνηση, ακόμη και σε συνθήκες κρίσης όπως η πανδημία… πάντα ενεργούσε λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων όλων των διαδικασιών που προβλέπονται», είπε.
Υπήρχε ένα «πολύ αυστηρό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου που εφαρμόστηκε ειδικά από την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή για την παρακολούθηση και την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης» πρόσθεσε ο Μαρινάκης.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε στο POLITICO ότι οι αποφάσεις για την ανάθεση συμβάσεων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των αρμόδιων ελληνικών αρχών.
«Η πρωταρχική ευθύνη για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ και τους εθνικούς κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις ανήκει στα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εν κρυπτώ και παραβύστω

«Η αποκάλυψη του POLITICO επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης καταρτίστηκε μυστικά για να ωφεληθούν λίγα και συγκεκριμένα συμφέροντα», ανέφερε αντιπολιτευόμενο κόμμα.
Πάντως αξιωματούχοι του κλάδου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το εάν οι επιδρομές θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, εάν η επιτροπή ανταγωνισμού κάνει έφοδο σε εταιρείες που είναι ύποπτες για παράπτωμα και συλλέξει στοιχεία για καρτέλ, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην επιτροπή και να ζητήσουν διευθέτηση.
Πέρυσι, για παράδειγμα, η επιτροπή ανταγωνισμού πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία τριών εταιρειών που κατηγορούνται για «αντιανταγωνιστικές πρακτικές» σε διαγωνισμό για τεστ κορωνοϊού.
Στη συνέχεια, οι εταιρείες άσκησαν έφεση και ζήτησαν διευθέτηση, τον οποίο ενέκριναν οι αρχές και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 374.000 ευρώ.
Ο διαγωνισμός που φέρεται να ήταν στημένος, στο μεταξύ, ήταν αξίας 28,5 εκατ. ευρώ, με προβλεπόμενα κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ. Capture_154.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης