Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανατροπή στο δυστύχημα των Τεμπών: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση για το μπάζωμα - Στο «σκαμνί» 5 πολιτικά πρόσωπα

Ανατροπή στο δυστύχημα των Τεμπών: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση για το μπάζωμα - Στο «σκαμνί» 5 πολιτικά πρόσωπα
Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας για παράβαση καθήκοντος ή υπόθαλψης εγκληματία
Σχετικά Άρθρα

Νέα τροπή λαμβάνει η δικαστική διερεύνηση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023.
Ειδικότερα, η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας αποφάσισε να κάνει δεκτή την προσφυγή του Π. Ασλανίδη -πατέρα ενός εκ των 57 θυμάτων- κατά της απόφασης της Εισαγγελέα πρωτοδικών Λάρισας να απορρίψει τη μήνυση των συγγενών για το μπάζωμα των Τεμπών.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων ημερών, καθώς η δικογραφία αποστέλλεται στον Άρειο Πάγο, ώστε στη συνέχεια να σταλεί στη Βουλή διότι αφορά πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα: τον υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον τότε υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την τότε υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη. Είναι πρόσωπα που συγκρότησαν από την 1η Μαρτίου 2023 (μία ημέρα μετά το δυστύχημα) το συντονιστικό όργανο διαχείρισης κρίσης.
Πλέον, η Βουλή θα πρέπει να εκκινήσει νέα διαδικασία (προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή) που αυτή τη φορά θα αφορά τις ευθύνες για το μπάζωμα.
Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας για παράβαση καθήκοντος ή υπόθαλψης εγκληματία.

Τα ερωτήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews, η αντιεισαγγελέας Εφετών Λάρισας χαρακτηρίζει την εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου ως «αυθαίρετη παρέμβαση» και ζητά να απαντηθούν τα εξής:

  • Με ποια διαδικασία ελήφθη η απόφαση για την απομάκρυνση τόνων χώματος
  • Ποια ήταν τα πρόσωπα που αποφάσισαν την απομάκρυνση
  • Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η εκχωμάτωση και το μπάζωμα «αφού οι όγκοι χώματος και άλλων φερτών υλικών που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς, ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας».

Όπως αναφέρει η αντιεισαγγελέας στη διάταξή της «(…) διαπιστώθηκε απομάκρυνση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να καθίσταται δυσχερής αν όχι αδύνατη η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό».

Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο

Ο πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης, έχει καταγγείλει ότι δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο που υπάρχει για τα δυστυχήματα και ότι η σύγκρουση των δύο τρένων αντιμετωπίστηκε σαν ένα κοινό τροχαίο.
«Δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο γιατί η αντιμετώπιση ήταν σαν τροχαίο. Σαν να έχει τρακάρει φορτηγό με αυτοκίνητο και γρήγορα να μαζέψουμε», έχει τονίσει στο παρελθόν ο κ. Λακαφώσης, ενώ ο πατέρας της Μάρθης Ψαροπούλου, Αντώνης Ψαρόπουλος, ο οποίος είναι δικηγόρος και έχει αναλάβει τόσο την υπόθεση της κόρης του όσο και άλλων θυμάτων της τραγωδίας, τόνισε -επίσης μεταξύ άλλων- τα εξής: «Αυτό που μου έχει προξενήσει πολύ αρνητική εντύπωση είναι ότι οι ανακριτικές Αρχές απευθύνονται σε ανθρώπους που ήταν εξ αρχής εν δυνάμει κατηγορούμενοι κι εκ των υστέρων όντως τους ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό είναι ασύμβατο. Ψάχνουν να βρουν απαντήσεις από ανθρώπους που ελέγχονταν και τελικά ασκήθηκαν διώξεις. Πόσο αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μπορεί να είναι οι απαντήσεις αυτές;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης