Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανδρουλάκης: Εικονική πραγματικότητα το δήθεν οικονομικό θαύμα - Οι ευρωεκλογές ευκαιρία για να μπουν οι βάσεις για μεγάλη αλλαγή

Ανδρουλάκης: Εικονική πραγματικότητα το δήθεν οικονομικό θαύμα - Οι ευρωεκλογές ευκαιρία για να μπουν οι βάσεις για μεγάλη αλλαγή
"Επί ημερών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας παρουσιάζει επιδείνωση", ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης
«Το δήθεν οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι είναι μία εικονική πραγματικότητα», «βασίζεται σε σαθρά θεμέλια, καθώς το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός των τροφίμων που θεριεύει, ο οποίος τον Μάρτιο ήταν υπερτετραλάσιος και τον Απρίλιο υπερτριπλάσιος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στο συνέδριο «Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας» από τον Economist κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει τα προβλήματα πίσω από την συγκυρία του πακτωλού των ευρωπαϊκών πόρων, ενώ δεν εκμεταλλεύτηκε με σοβαρό και επωφελή για την οικονομία και την κοινωνία τη δημοσιονομική ευελιξία στην Ευρώπη λόγω πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, ούτε και το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Αντί να αλλάξει το παραγωγικό μας πρότυπο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε απλώς σε μία βραχυπρόθεσμη εκτίναξη του ελατηρίου της οικονομίας έπειτα από τη βαθιά ύφεση του 2020», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι «το δήθεν οικονομικό θαύμα αποδεικνύεται ότι είναι μία εικονική πραγματικότητα. Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε η ΕΛΣΤΑΤ, με την προσγείωση της ανάπτυξης στο 2% του ΑΕΠ από 2,4% που προβλέπατε. Οι επενδύσεις μάλιστα αυξήθηκαν μόνο 7%, ενώ σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο προέβλεπε αύξηση 15,5%. Το δεύτερο ηχηρό καμπανάκι ήρθε από τη Moody's και τη JP Morgan, που δεν αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο και έτσι, οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας γίνονται πλέον ορατές».
Μίλησε για δυσμενή μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά στοιχεία κάνοντας ειδικότερη αναφορά στις επενδύσεις.
Όπως ανέφερε, «το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις. Η αλήθεια είναι ότι το 2023 ήταν μειωμένες κατά 40% σε σχέση με το 2022. Τα μεγέθη δείχνουν ότι οι επενδύσεις των ξένων στη χώρα μας επέστρεψαν στα επίπεδα του 2019.
'Ανω του 45% των ξένων επενδύσεων ήταν real estate λόγω της Golden visa, που έχει ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό την ελληνική περιουσία για να θησαυρίζουν τα ξένα funds ».
Ακόμη, σημείωσε ότι «επί ημερών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας παρουσιάζει επιδείνωση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Institute for Management Development (IMD), η Ελλάδα υποχώρησε στην 49η θέση μεταξύ 64 χωρών, από την 47η που είχε καταταγεί στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση».
Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πώς «την ενδιαφέρει περισσότερο η διευθέτηση συμφερόντων που ονομάζονται μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας πως «οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονίζουν το κράτος, βάζουν κανόνες στην λειτουργία της αγοράς, και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». «Δεν την απασχολεί η μικρομεσαία επιχείρηση», συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι, καθώς η κυβέρνηση επιλέγει να επιστρέψει στα ξεπερασμένα και ισοπεδωτικά μέτρα τεκμηρίων που ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες.

Προτάσεις ΠΑΣΟΚ

Τόνισε ότι «για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εθνικό στόχο η άμεση συγκρότηση Εθνικού Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου «Made in Greece», αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε μέσω της εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Σε αυτό το σχέδιο, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο».
Για την ενίσχυση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε:
- τριετή απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών, ως κίνητρο για την δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων
-ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως έγινε και στην Πορτογαλία, χωρίς να εξαρτάται η πρόσβασή τους στα εμπορικά κριτήρια των τραπεζών για επενδύσεις στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
-στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην χρηματοδότηση των επενδύσεων της μικρομεσαίας επιχείρησης.
-για τα σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, πραγματικές ρυθμίσεις σε 120 δόσεις, με κούρεμα 30% για τους συνεπείς.
-δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, με προστασία της πρώτης κατοικίας σε αυτούς που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
-κίνητρα για νέες προσλήψεις νέου προσωπικού με πλήρη απασχόληση,
-καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις,
-κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
-πίεση στις Τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές,
- κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ μικρής κλίμακας στις μικρές επιχειρήσεις,

Ευρωεκλογές

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούν την ευκαιρία για να μπουν οι βάσεις για μια μεγάλη αλλαγή που θα δώσει ένα πνοή στην οικονομία και την κοινωνία.
«Να δώσουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι το 41% δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην κριτική. Να διεκδικήσουμε επιπλέον κονδύλια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτούνται κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη που θα οδηγήσουν ξανά στη σύγκλιση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας.
Ένα ταμείο που μέσω κοινού δανεισμού, δηλαδή ενός Ευρωομολόγου, θα χρηματοδοτήσει τον παραγωγικών τομέων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τρίτες χώρες», σημείωσε.
«Αυτή τη νέα πνοή μπορούν να εγγυηθούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ, για να πετύχουμε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το μόνο τρίποντο που έχει βάλει ο Πρωθυπουργός, είναι το τρίποντο της ακρίβειας»

Σε δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης,στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, ανέφερε ότι «το μόνο τρίποντο που έχει βάλει ο Πρωθυπουργός, είναι το τρίποντο της ακρίβειας, διότι στην ευημερία τα σουτ του είναι όλα air ball.
Ωραίες είναι οι εύκολες ατάκες, αλλά ο λαός μας ζει μια οδυνηρή πραγματικότητα.
Είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια. Τον Μάρτιο είχαμε υπερτετραπλάσιο πληθωρισμό στα τρόφιμα και τον Απρίλιο υπερτριπλάσιο.
Στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας είμαστε δεύτεροι και μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία.
Στα ενοίκια σημειώθηκε 42% αύξηση για τις οικογένειες.
Όλα αυτά κάνουν την καθημερινότητα πιο δύσκολη, γι’ αυτό λοιπόν στις ευρωπαϊκές εκλογές ο ελληνικός λαός πρέπει να στείλει ένα μήνυμα απέναντι στην αλαζονεία της κυβέρνησης και να στηρίξει τη σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που μπορεί να είναι μελλοντική κυβερνητική επιλογή. Για να έχουμε μια χώρα πολλών ευκαιριών για τη νέα γενιά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν γραμμές χρηματοδότησης για να αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα, δίκαιη πράσινη μετάβαση και ισχυρό κοινωνικό κράτος για όλους.
Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας ως κανονική ευρωπαϊκή χώρα και όχι οι πολιτικές που μας απομακρύνουν σταθερά από τον αξιακό και οικονομικό πυρήνα της ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης