Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης απέλυσε τον Γ. Τσίπρα - Κουμουνδούρου: Ήθελε να πληρώνεται χαριστικά μέχρι τις ευρωεκλογές

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης απέλυσε τον Γ. Τσίπρα - Κουμουνδούρου: Ήθελε να πληρώνεται χαριστικά μέχρι τις ευρωεκλογές
«Δέκα λεπτά μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα «σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Τσίπρας.
Σχετικά Άρθρα
(upd) «Ξυλώματος»... συνέχεια μετά την απόλυση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τον Στέφανο Κασσελάκη καθώς σήμερα 19/6 έπαυσε από τα καθήκοντα του στην ΚΟ και τον Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα είχε δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ με αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δέκα λεπτά μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα «σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Τσίπρας.
Και προσθέτει: «Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων. Προφανώς η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα προχωρήσει παρά τα όποια εμπόδια γιατί είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας. Επίσης, η κατάκτηση εδώ και δεκαετίες για δημοκρατία στα κόμματα όπως και στην κοινωνία δεν θα υποκλιθεί σε επικίνδυνες αντιλήψεις που αναφέρονται μόνο σε δικαιώματα και καθόλου στην πολύ βαθύτερη και ευρύτερη ανάγκη δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας».
«Σε ότι με αφορά, δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους αλλά και σχεδόν ποτέ δεν συνδυαζόταν η πολιτική μου δραστηριότητα με επαγγελματική κομματική σχέση» καταλήγει.
Ωστόσο, τη δική της απάντηση για την απόλυση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει η Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απομάκρυνσή του από την ΚΟ, ο Γιώργος Τσίπρας για να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές, είχε ζητήσει να διατηρήσει χαριστικά τον μισθό του διευθυντή της ΚΟ για τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή και τις ευρωεκλογές.
Όπως τονίζουν, μάλιστα, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θάνος Μωραΐτης μέχρι σήμερα κατείχε τη θέση του διευθυντή αμισθί.

Η συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα που... ενόχλησε

Ο Γιώργος Τσίπρας είχε μιλήσει, πιο συγκεκριμένα, στην ΕΡΑ για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς και την ενδεχόμενη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Αρχικά, ο Γιώργος Τσίπρας δήλωσε: «Το πώς υλοποιείται αυτό το “μαζί” στην πράξη είναι το μεγάλο ερώτημα της περιόδου που διανύουμε. Νομίζω ότι ήταν αναμενόμενο ότι θα παίρνονταν διάφορες πρωτοβουλίες ή ότι θα υπήρχε μια κινητικότητα που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες και θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια στο αμέσως επόμενο διάστημα. Καταρχάς, υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ έτσι και αλλιώς, αλλά εγώ θα ξεκινήσω από κάτι άλλο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που έκανα στην Ελλάδα ήταν συντριπτικά πλειοψηφικό το αίτημα, το να υπάρξει κάποια άλλη κατάσταση συνολικά στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων. Νομίζω αποτυπώνεται και δημοσκοπικά πλέον από έρευνες οι οποίες γίνονται. Άρα, είναι ένα αίτημα του κόσμου και η ζωή κάπως θα το προχωρήσει».

Γιώργος Τσίπρας: «Υπάρχει δρόμος ακόμα»

Έπειτα, ο Γιώργος Τσίπρας επισήμανε ότι «προέχει το θέμα των προγραμματικών συγκλίσεων. Υπάρχουν πεδία προγραμματικής σύγκλισης έτσι κι αλλιώς ανάμεσα σε κόμματα του προοδευτικού χώρου αλλά νομίζω το στοιχείο του να υπάρξει συζήτηση κυρίως για αυτά και λιγότερο για πρόσωπα και δεύτερον να είναι όσο γίνεται από τα κάτω, δηλαδή να εμπλακεί κόσμος σε διαδικασίες τέτοιες έχει μεγάλη σημασία από άποψη ουσίας εννοώ (…)».
Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το αν θα επικρατήσουν λογικές ελέγχου κομματικών μηχανισμών ή αντίθετα θα επικρατήσουν λογικές να συμβάλουμε ο καθένας μας, όπως μπορεί, στην ανάγκη αυτή που εκφράζει ο κόσμος και να παρθούν πρωτοβουλίες που να ανοίγουν το δρόμο, να μην κλείνουν τον δρόμο και νομίζω ότι τα πρόσωπα θα βρεθούν μετά στη συνέχεια. Το θέμα είναι αν υπάρχει βούληση. Αυτό είναι το βασικό».
Όσο τώρα για το αν υπάρχει βούληση σε επίπεδο ηγεσιών ή ο καθένας θέλει το «μαγαζάκι» του, ο κ. Τσίπρας είπε «μαγαζιά υπάρχουν έτσι κι αλλιώς και αυτά δεν καταργούνται. Όχι επειδή πρέπει να υπάρχουν ως μαγαζιά, αλλά γιατί μέσα από τις διαδικασίες που θα υπάρξουν φαντάζομαι στο κοντινό μας μέλλον, θα δούμε τι θα γίνει και με τα μαγαζιά, ας το πω έτσι. Ότι υπάρχει πολύς κόσμος και σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού και στα δύο κόμματα ή και ευρύτερα αν θέλετε που θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση είναι σίγουρο. Το τι όμως, θα επικρατήσει σε κάθε κόμμα μέσα δεν μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή».

«Είναι νωρίς για να συζητήσει κανείς την ηγεσία της Κεντροαριστεράς από τον Αλέξη Τσίπρα»

Ερωτηθείς έπειτα για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το αν θα μπορούσε δηλαδή να είναι το πρόσωπο που θα ενώσει την Κεντροαριστερά, επισήμανε το εξής «νομίζω ότι για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ερωτηθεί ο ίδιος. Υπάρχουν πρόσωπα στα οποία υπάρχει αναφορά από μεγάλο μέρος του προοδευτικού χώρου. Νομίζω το πρώτο από αυτά είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αυτό είναι κάτι για το μέλλον, δεν είναι της στιγμής. Και το διήμερο το χθεσινό δεν νομίζω ότι αποσκοπούσε εκεί».
Νομίζω λοιπόν, ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Ήταν αναμενόμενο μετά τις ευρωεκλογές. Είναι λογικό που δεν υπήρξε τίποτα πριν τις ευρωεκλογές. Θα ξεκινούσε αυτή η συζήτηση και νομίζω ξεκινά αρκετά ζεστά. Ακόμα δεν έχουμε δει κάτι. Δηλαδή υπάρχουν απλά κάποιες προτάσεις που τώρα αρχίζουν και πέφτουν στο τραπέζι. Διεργασίες όμως, ακόμα πραγματικές που να συμμετέχει κόσμος δεν έχουμε δει (…)».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργότερα το απόγευμα της Τετάρτης 19/6, έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα».
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να μπούμε σε λεπτομέρειες. Εγώ έχω κάνει μια σχετική δήλωση. Δηλαδή μετά από μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, ειδοποιήθηκα μετά από δέκα λεπτά, ότι λύεται σύμβαση εργασίας. Κυκλοφόρησε κάποια διαρροή από κύκλους της Κουμουνδούρου, στην οποία δεν θέλω να απαντήσω γιατί ακριβώς η Κουμουνδούρου δεν είχε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι είναι επτά προτάσεις, επτά ψέματα δηλαδή. Είναι αθλιότητες και μάλιστα παιδαριώδης δολοφονία χαρακτήρα», δήλωσε στην ΕΡΤ.
«Αν τολμάνε ας κάνουν επίσημη ανακοίνωση», ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως απέκτησε μια έμμισθη σχέση με το κόμμα, μετά την εκλογή Κασσελάκη, ενώ ανέφερε πως δεν «έπεσε από τα σύννεφα» με την σημερινή (19/6) απόφαση, καθώς «μπορεί να υπήρχε η λίστα ήδη πριν τις εκλογές και μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι». «Δηλαδή όποιος δεν είναι απολύτως της γνώμης του προέδρου. Οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν ωστόσο, με αυτά τα οποία αναφέρονται», εξήγησε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως: «Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά, πολλά χρόνια και μάλιστα στο πρώτο συνέδριο ήμουν και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν σκοπεύω να πάω κάπου αλλού. ΣΥΡΙΖΑ είμαι και ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνω».

Όπως έγραφε νωρίτερα το ρεπορτάζ του BN:

Ο Κασσελάκης θέλει ρόλο στο νέο φορέα

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης βρίσκει την ηγεσία του εξασθενημένη μετά τις εκλογές.
Βλέπει ολοένα και περισσότερα στελέχη να προκρίνουν το νέο φορέα.
Παρακολουθεί τον ηγετικό ρόλο του Τσίπρα και τονίζει ότι θα βάλει υποψηφιότητα και στο νέο φορέα.
Ήδη κάνει διαγραφές σε όσους παίζουν αυτό το σενάριο.
Ο Θεοχαρόπουλος ήταν το πρώτο θύμα, σειρά μπορεί να έχει και ο Ζαχαριάδης.

Τριχοτόμηση

Όλα αυτά δείχνουν ότι πάμε σε μία μεγάλη τριχοτόμηση.
Από την μία η σύγκλιση Τσίπρα με τον Παπανδρέου και τον Δούκα.
Η δεύτερη ομάδα είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης που μπορεί να τραβήξει και κάποια στελέχη από τη Νέα Αριστερά.
Η τρίτη ομάδα είναι ο Κασσελάκης και οι πιο ακραίοι όπως ο Παύλος Πολάκης.
Δεν φαίνεται στον ορίζοντα αυτή η τριάδα να μπορέσει να συνεννοηθεί οπότε θα οδηγηθούμε σε φιάσκο, σε νέες διαγραφές και από τα δύο κόμματα.
Κοινώς, είναι πολύ δύσκολο με τον αρχηγισμό που βγάζουν οι Κασσελάκης-Ανδρουλάκης να επιτευχθεί αυτό το σενάριο. Και αν πραγματοποιηθεί μόνο από τις ομάδες Τσίπρα-Παπανδρέου δεν μπορεί να τραβήξει μεγάλα ποσοστά.
Μόνο αν οι ηγεσίες κάνουν πίσω μπορούν να έχουν μία προοπτική και να «χτυπήσουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όμως, η ΝΔ και εδώ είναι τυχερή ή μάλλον έχει προνοήσει.
Ο εκλογικός νόμος μπορεί να δώσει το μπόνους των 40 εδρών μόνο σε κόμμα, και όχι σε συνασπισμό κομμάτων.
Οπότε, ο νέος φορέας θα πρέπει να είναι όντως ενιαίο κόμμα και να υπάρξει ένας νέος αρχηγός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης