Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βορίδης κατά Σαμαρά: Τίποτα ενδοτικό στην εξωτερική πολιτική - Δεν συζητάμε για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Βορίδης κατά Σαμαρά: Τίποτα ενδοτικό στην εξωτερική πολιτική - Δεν συζητάμε για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ειδικά για τις μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «η πιο αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη»
Σχετικά Άρθρα

Σαφείς αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος διεγράφη από τη ΝΔ, το Σάββατο), εκτόξευσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει τίποτα ενδοτικό, ενώ όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική σχολίασε με νόημα πως εάν κάποιος έχει μια καλύτερη ιδέα με δυνατότητα εφαρμογής, να εφαρμοστεί αύριο. Επιπλέον, ο κ. Βορίδης επιχείρησε να βάλει τέλος και στη συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο κ. Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή. «Να ξεκινήσουμε να συζητάμε, από τώρα ως τον Μάρτιο, ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις προθέσεις του κ. Σαμαρά, ο κ. Βορίδης απάντησε «δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς», ενώ επεσήμανε ότι «με τους πολίτες πρέπει να κάνουμε έναν σταθερό και μόνιμο διάλογο, πρέπει να εξηγούμε». Ειδικότερα, «να εξηγήσουμε, υπάρχει κάτι ενδοτικό στην ελληνική εξωτερική πολιτική, έτσι όπως αυτή ασκείται; Κάναμε κάπου πίσω; Έχουμε δώσει κάτι; Όχι, δεν έχουμε δώσει κάτι», πρόσθεσε. «Έχει αποτέλεσμα η εξωτερική πολιτική έτσι όπως την ασκούμε, επί παραδείγματι δεν έχουμε παραβιάσεις, έχουμε περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, έχουμε αυξημένες τουριστικές ροές στα νησιά. Με αυτούς τους πολίτες που έχουν επιφυλάξεις, θέλω να κάνουμε ένα, σταθερό και μόνιμο διάλογο και να τους εξηγούμε τι κάνουμε για τα ζητήματα που τους απασχολούν», επέμεινε.

Η μεταναστευτική πολιτική

Ειδικά για τις μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «η πιο αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη». Έφερε, μάλιστα, σε αυτό το σημείο, το παράδειγμα της πρωθυπουργού της Ιταλίας, η οποία μολονότι έχει ως κεντρική πολιτική της το συγκεκριμένο θέμα, εν τούτοις στη συγκεκριμένη χώρα «έχουν 15 φορές μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές από ό,τι στην Ελλάδα. Προφανώς η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι σύνθετη και απαιτητική», αναγνώρισε συγχρόνως.
Εν πάση περιπτώσει, αν έχει κάποιος μέσα στο πολιτικό σύστημα μια καλύτερη ιδέα, «να την ακούσουμε και, αν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής, να εφαρμοσθεί αύριο», τόνισε. «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για την αύξηση των ποσοστών δεξιότερα της ΝΔ, είναι κάτι που δεν ξεκίνησε τώρα. Είναι μια ιστορία εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει μια τέτοια μετακίνηση γιατί προφανώς εκεί υπάρχουν κοινωνικά στρώματα τα οποία έχουν την άποψή τους και δεν έχουν πεισθεί από αυτό το οποίο λέμε εμείς», διευκρίνισε.

Η αλλαγή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στη συζήτηση για το πρόσωπο του/της επόμενου/ης Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι «για να συζητήσουμε για καλές ή κακές ιδέες, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση». Όμως, «δεν μπορεί να ανοίξει όταν έχουμε εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να ξεκινήσουμε να συζητάμε, από τώρα ως τον Μάρτιο, ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;», διερωτήθη και συμπλήρωσε: «Αυτό που λέει ο πρωθυπουργός είναι λογικό, ότι σε τελευταία ανάλυση είναι μια συζήτηση που θα ανοίξει κοντά στη λήξη της θητείας της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση να ανοίξει τώρα. Και, επομένως, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ως πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί να ανοίξει αυτή η συζήτηση τώρα και δεν την ανοίγει».
Ως προς τα χαρακτηριστικά του/της επόμενου/ης Προέδρου, «το μόνο που θέλουμε πάντα -και το επιτάσσει το Σύνταγμα, που θέλει αυξημένες πλειοψηφίες- είναι να είναι συνθετικά», ανέφερε. Διευκρίνισε, όμως, πως «τούτο δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοια συνθετικά πρόσωπα, τα οποία προέρχονται από την Κεντροδεξιά».

Η συνέντευξη έκλεισε με τρία «Δεν» εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας: «Δεν συζητάμε για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν συζητάμε για ανασχηματισμό. Δεν συζητάμε για εκλογικό σύστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης