Retro Stories

Όταν Ρέμπρατσα και Κάτας «άνοιξαν» λογαριασμό για τον Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό

Όταν Ρέμπρατσα και Κάτας «άνοιξαν» λογαριασμό για τον Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό
Σαν σήμερα στις 20 Απριλίου του 2000 η Θεσσαλονίκη βάφτηκε για πρώτη φορά «πράσινη», με τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κατακτά την δεύτερη Ευρωλίγκα της ιστορίας του απέναντι στην Μακάμπι.
Η πρώτη Ευρωλίγκα του 1996 για τον Παναθηναϊκό, με την μνημειώδη τάπα του Βράνκοβιτς στον Μοντέρο στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού, μαζί με την απίστευτη εμφάνιση του Ντόμινικ Γουίλκινς, είχαν μόλις ξεκινήσει την «δίψα» του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου για τίτλους. Όλα ξεκίνησαν με την πρόσληψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, του ανθρώπου που με τις Παρτίζαν και Ρεάλ Μαδρίτης είχε φτάσει ήδη 3 φορές στην κατάκτηση του τίτλου (το 1992 με τους Σέρβους και την διετία 1994-1995 με τους Ισπανούς).
 
Ένα ρόστερ γεμάτο με παίκτες με πάθος, όπως ο Νάντο Τζεντίλε, ενώ το ταλέντο ήταν κάτι παραπάνω αρκετό, με τους «πράσινους» να πυροδοτούν την «βόμβα» με τους Ζέλικο Ρέμπρατσα και Όντεντ Κάτας το καλοκαίρι του ’99, με τον πρώτο να κάνει πλέον... παρέα με τον φίλο του Ντέγιαν Μποντιρόγκα στον σύλλογο. Οι Ρότζερς και Κοχ προσέθεταν εμπειρία, με τους Αλβέρτη, Φώτση και Μπουντούρη να πλαισιώνουν τον ελληνικό κορμό. Οι «πράσινοι» έκαναν το πρώτο βήμα στις 18 Απριλίου του 2000, νικώντας στον ημιτελικό την Εφές με σκορ 81-71. Μποντιρόγκα και Ρέμπρατσα πήραν από το χέρι την ομάδα, με 22 και 15 πόντους αντίστοιχα, με τον 21χρονο τότε Χέντο Τούρκογλου να σταματά στους 15 πόντους.
 
1_11.jpg
 
Στον τελικό θα έβρισκε το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ, μίας κλασσικής δύναμης του ισραηλινού και ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στον άλλο ημιτελικό είχαν ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα με 51-65, με τους «καταλανούς» να έχουν τότε στο δυναμικό τους τον Ευθύμη Ρεντζιά και τους «αμούστακους» ακόμα Πάου Γκασόλ και Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Η «μάχη» του μεγάλου τελικού στις 20 Απριλίου ήταν τόσο μεγάλη, τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ. Από την μία οι δύο «στρατηγοί», Πίνι Γκέρσον και Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ στο παρκέ οι Νέιτ Χάφμαν και Μαρκ Μπρίσκερ έκαναν τα πάντα για να δώσουν τον τίτλο στην Μακάμπι, όμως οι Κάτας και Ρέμπρατσα είχαν αντίθετη άποψη.
 
2_16.jpg
 
Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον Παναθηναϊκό νικητή με 67-73, με το «κοντέρ» για τους Κάτας και Ρέμπρατσα να σταματά στους 17 και 20 πόντους. Ο Σέρβος ψηφίστηκε ως MVP του Final Four της Θεσσαλονίκης, ενώ μαζί με τους Κάτας, Χάφμαν, Τούρκογλου και Μποντιρόγκα πλαισίωσαν την καλύτερη πεντάδα. Το δεύτερο αστέρι ράφτηκε στην φανέλα, ενώ στο μέλλον ακολούθησαν άλλα 4. Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, τα μόνα κοινά στοιχεία με αυτή την ομάδα είναι η παρουσία του Φραγκίσκου Αλβέρτη στην διοίκηση της ομάδας και του Όντεντ Κάτας, αυτή την φορά στον ρόλο του προπονητή.

Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά πλέον για τον σύλλογο, διανύοντας μία από τις χειρότερες σεζόν στην ιστορία του, πετυχαίνοντας μόνο 11 νίκες και 23 ήττες στην Ευρωλίγκα. Ο Ισραηλινός προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί με το υλικό που έχει στα χέρια του, το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό των προηγούμενων ετών, έχοντας πλέον ως στόχο την κατάκτηση του Κυπέλλου και του πρωταθλήματος, ειδικά την ώρα που λείπει ο μεγάλος αντίπαλος, Ολυμπιακός.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης