Retro Stories

Σεσκ Φάμπρεγας: Η «Μάχη του Μπουφέ» και η πίτσα στον Φέργκιουσον (video)

Σεσκ Φάμπρεγας: Η «Μάχη του Μπουφέ» και η πίτσα στον Φέργκιουσον (video)

Μπορεί ο Σεσκ Φάμπρεγας να μνημονεύεται για όσα πέτυχε εντός αγωνιστικού χώρου, ωστόσο μία ιστορία από το 2004 είναι αυτή που ξεχωρίζει.

Σεζόν 2003-04 στην Premier League και η Άρσεναλ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα «σκήπτρα» της πρωταθλήτριας, κατακτώντας αήττητη το πρωτάθλημα της περσινής σεζόν. Οι «κανονιέρηδες» βρισκόντουσαν στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, στο -2 από την πρωτοπόρο Τσέλσι, έχοντας δημιουργήσει ένα απίστευτο σερί 49 αήττητων αναμετρήσεων.

Την ίδια ώρα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Φέργκιουσον βρισκόταν σε πιο δύσκολη θέση, στην 6η θέση της βαθμολογίας και στο -11 από την Άρσεναλ, η οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχε έρθει ισόπαλη με τον Παναθηναϊκό για την φάση των ομίλων του Champions League.


«Καθάρισαν» Ρούνεϊ και Φαν Νιστελρόι

Η Άρσεναλ είχε τον έλεγχο του αγώνα, ωστόσο όσο περνούσε η ώρα η Γιουνάιτεντ ήταν εκείνη που άρχισε να κερδίζει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Τελικά οι «κόκκινοι διάβολο» κέρδισαν πέναλτι μετά από μαρκάρισμα του Κάμπελ στον Ρούνεϊ, με τους παίκτες του Βενγκέρ να κατηγορούν τον Άγγλο πως «βούτηξε». Ο Φαν Νιστελρόι έκανε το 1-0 από τα 11 βήματα, πριν ο Ρούνεϊ με δικό του τέρμα στο 93’ το τελικό 2-0.

Με αυτή τη νίκη η Γιουνάιτεντ έδωσε τέλος στο απίθανο σερί της Άρσεναλ, το οποίο είχε ξεκινήσει με το 6-1 απέναντι στην Σαουθάμπτον στις 7 Μαΐου του 2003 και σταμάτησε στις 24 Οκτωβρίου του 2004. Ούτε ο ίδιος ο Βενγκέρ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του, ασκώντας έντονη στον διαιτητή του αγώνα, Μάικ Ράιλι, και αποκαλώντας «απάτη» τον Φαν Νιστελρόι. Τα σχόλια του δεν πέρασαν απαρατήρητα από την FA, η οποία τον τιμώρησε με πρόστιμο 15.000 λιρών.

Χαμός στα αποδυτήρια και... «pizzagate»

Τα αίματα «άναψαν» για τα καλά στην φυσούνα, με την αστυνομία να συγκρατεί αρκετούς παίκτες της Άρσεναλ, ανάμεσα τους και ο Ανρί. Λίγο αργότερα, ο Βενγκέρ φάνηκε να απευθύνεται σε έντονο ύφος στον Φαν Νιστελρόι, εξαιτίας ενός σκληρού φάουλ στον Άσλεϊ Κόουλ, για το οποίο ο Ολλανδός τιμωρήθηκε με 3 αγωνιστικές.

Ο Φέργκιουσον μπήκε στην μέση και ζήτησε από τον Γάλλο τεχνικό να σταματήσει να μιλά στους παίκτες του, με τον ίδιο να του απαντά, «τι θες να κάνεις για αυτό;». Η ένταση συνεχίστηκε, όταν ένα κομμάτι πίτσα εκτοξεύτηκε προς τον Φέργκιουσον, ενώ χρειάστηκε να αλλάξει για να εμφανιστεί στην συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα.

Το χρονικό της... αποκάλυψης

Δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό ποιος ήταν ο «δράστης», με τον Κόουλ να τονίζει πως δεν ήταν ούτε Γάλλος, ούτε Άγγλος. Στην αυτοβιογραφία του ο Φέργιουσον είχε πει, «Λένε πως ήταν ο Σεσκ Φάμπρεγας που πέταξε την πίτσα σε εμένα, αλλά ακόμα και σήμερα, δεν γνωρίζω ποιος το έκανε».

Τελικά ο Ισπανός αποκάλυψε πως ήταν εκείνος που πέταξε την πίτσα, σε επεισόδιο της εκπομπής «A League of Their Own», σχεδόν 13 χρόνια αργότερα. Κανείς από τους δύο συλλόγους μέχρι και σήμερα δεν έχει μιλήσει μέχρι και σήμερα για όσα έγιναν στην φυσούνα, ακόμα και μετά την έρευνα που διεξήγε η FA.
 

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης