Retro Stories

Μάριαν Μάσνυ: Ο σταρ της Τσεχοσλοβακίας που έφτασε μία ανάσα από τον Ολυμπιακό αλλά… εξαφανίστηκε!

Μάριαν Μάσνυ: Ο σταρ της Τσεχοσλοβακίας που έφτασε μία ανάσα από τον Ολυμπιακό αλλά… εξαφανίστηκε!

Τα τελευταία δημοσιεύματα θέλουν τον τερματοφύλακα της Τσεχίας στο Euro Τόμας Βάτσλικ, να βρίσκεται ψηλά στη μεταγραφική ατζέντα του Ολυμπιακού. Δεν είναι όμως και η μοναδική φορά που ένας ποδοσφαιριστής από αυτή τη χώρα -τότε- ενωμένη ως Τσεχοσλοβακία που απασχολεί τον πειραϊκό σύλλογο.

Γράφει ο Πάνος Δημητρίου

Βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου του 1982 όταν και ξεκινούσε ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Ολυμπιακού στα πλαίσια της νέας αγωνιστικής περιόδου. Μια περίεργη χρονιά, με σκαμπανεβάσματα είχε μόλις ολοκληρωθεί, με τον Ολυμπιακό να ανακηρύσσεται πρωταθλητής, μετά την επικράτηση του με 2-1 στον αγώνα μπαράζ του Βόλου κόντρα στον Παναθηναϊκό κι ενώ το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου είχε στραφεί στο Μουντιάλ της Ισπανίας, που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Οι πανηγυρισμοί είχαν κοπάσει και ο Αλκέτας Παναγούλιας, που βρισκόταν στο τιμόνι των ερυθρολεύκων, επιθυμούσε διακαώς να προχωρήσει σε κάποιες σημαντικές προσθήκες που θα ενίσχυαν την ομάδα ιδιαίτερα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, απέναντι στην σουηδική Έστερ.

D4Rdjg4U0AE8xoS.jpg

Η μεταγραφολογία ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κατείχαν περίοπτη θέση στα πρωτοσέλιδα της εποχής και απασχολούσαν τις μεγάλες ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τα σενάρια αυτά ήταν άλλοτε υπαρκτά και άλλοτε αποκύηματα της φαντασίας, όμως τροφοδοτούσαν το αυξημένο ενδιαφέρον των αναγνωστών σε καθημερινή βάση.

Τότε ήταν που θα διάβαζαν οι φίλαθλοι για πρώτη φορά, το όνομα του Μάριαν Μάσνυ και το αυξημένο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για να τον αποκτήσει. Ο μεταγραφικός στόχος ήταν πραγματικός και είχε σκορπίσει ενθουσιασμό στους φιλάθλους της ομάδας. Μάλιστα τα δημοσιεύματα είχαν προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας αναφορές στο κόστος αυτής της μετακίνησης.

thumbnail_ixo1.png

Ένας πρωταθλητής Ευρώπης από το 1976…

Ο ποδοσφαιριστής δεν ήταν άγνωστος…. Είχε κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 1976 με την Τσεχοσλοβακία, και στην επόμενη διοργάνωση του 1980 αντιμετωπίζοντας ως αντίπαλος την Εθνική μας ομάδα ,είχε πρωταγωνιστήσει στην ήττα μας με 3-1.Τέλος, είχε καταγράψει και δυο συμμετοχές στο Μουντιάλ ‘82 εναντίον της Αγγλίας και της Γαλλίας, περνώντας ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο.

thumbnail_masny_1.jpg

Τα σύννεφα στη μεταγραφή

Οι πληροφορίες που μετέφεραν οι εφημερίδες την εποχή εκείνη ήταν πως επρόκειτο για μια «τελειωμένη» μεταγραφή. Ο ποδοσφαιριστής της Σλοβάν θα μετακόμιζε στους ερυθρολεύκους, αφού περνούσε πρώτα τα τυπικά ιατρικά τεστ. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός της ομάδας Γιώργος Πρίφτης, θα μετέβαινε στη Μπρατισλάβα και στη Βιέννη, για να τον εξετάσει.

thumbnail_afantos.jpg

Εκεί ήταν που διαπιστώθηκε πως ο Μάσνυ είχε ένα πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι. Δεν κατέστη δυνατή όμως η συνολική εκτίμηση της σοβαρότητας του καθώς δεν υπήρχαν τα κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα! Ο ίδιος υποστήριζε, ότι ο τραυματισμός ήταν επιπόλαιος και ότι είχε απλά επιβαρυνθεί με τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ. Του ζητήθηκε να έρθει στην Αθήνα για περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μεταγραφή του.

Οι ημέρες περνούσαν και ο ποδοσφαιριστής ήταν άφαντος. Ο χρόνος πίεζε την ομάδα του Πειραιά που αναγκαστικά έπρεπε να στραφεί σε άλλες περιπτώσεις. Ο ημερήσιος τύπος ανέφερε ως εναλλακτικούς στόχους, τα ονόματα του Γιουγκοσλάβου Σλίβο και του Ούγγρου Νίλασι, με καμία όμως από τις δυο περιπτώσεις να προχωρά.

thumbnail_ixo2.jpg

Ο Τσεχοσλοβάκος άσος θα παρέμενε τελικά στη Σλόβαν Μπρατισλάβας, με την οποία στα 10 χρόνια (1973-1983) θα κατέγραφε 318 συμμέτοχες, 97 γκολ και ο Ολυμπιακός θα στρεφόταν στον Νορβηγό, Άλμπερτσεν.. και θα έμενε στις ιστορίες του καλοκαιριού ως ο παίκτης που εξαφανίστηκε!

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης