Retro Stories

Η στιγμή που η ιστορία γράφτηκε από τα χέρια των Δανών…

Η στιγμή που η ιστορία γράφτηκε από τα χέρια των Δανών…

Σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου του 1992, ο Κιμ Βίλφορτ έχει μόλις ταρακουνήσει τα δίχτυα της Γερμανίας και ολοκλήρωνε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του EURO.

Λίγο πριν την έναρξη του EURO 1992, η Γιουγκοσλαβία κάνει γνωστό πως δεν θα συμμετάσχει στην διοργάνωση. Η Δανία γίνεται η χώρα που παίρνει την θέση της και ένα απίστευτο ταξίδι, ξεκινάει.

Οι Σκανδιναβοί μπορεί να ήταν το απόλυτο αουτσάϊντερ μπροστά στα μεγαθήρια της διοργάνωσης, όμως στο ποδόσφαιρο, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Η απόδειξη ήρθε μέσα σε ένα μήνα στα γήπεδα της Σουηδίας, όπου ένα «θαύμα» έγινε πραγματικότητα.

Το πρώτο «μπαμ» ήρθε στους ομίλους. Κόντρα στη διοργανώτρια Σουηδία, την Αγγλία του Λίνεκερ και τη Γαλλία των Καντονά και Ντεσάμπ, οι Δανοί καταφέρνουν να πάρουν τη δεύτερη θέση και να βρεθούν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Με απολογισμό τρεις βαθμούς (μία ισοπαλία και μία νίκη), αποτελούσε μία τεράστια έκπληξη. Μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του EURO. Το όνειρο, όμως, για την παρέα του Σμάιχελ (πατέρα του Κάσπερ), δεν σταμάτησε εκεί. Η Ολλανδία των Κούμαν, Φαν Μπάστεν και Μπέργκαμπ, πέφτει στην παγίδα των Σκανδιναβών και έπειτα από το ισόπαλο 1-1, χάνει στα πέναλτι με 5-4.

Έτσι, στις 26 Ιουνίου του 1992, η Γερμανία είναι το τελευταίο εμπόδιο για το βαρύτιμο τρόπαιο. Η «σπίθα» ελπίδας έρχεται με τον Γιένσεν στο 18ο λεπτό, για να την κάνει φλόγα ο Κιμ Βίλφορτ, στο 78ο λεπτό. Κανείς δεν πίστευε αυτό που είχε συμβεί.

Σαν ένα μικρό παραμύθι. Δεν ήταν απλώς η νίκη της Δανίας αλλά και η καθιέρωση της τετράδας στην άμυνα. Την ίδια ώρα που τα «πάντσερ» έπαιζαν με πέντε πίσω (ένα λίμπερο), οι Σκανδιναβοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν απλώς δύο στόπερ και δύο εξτρέμ, δημιουργώντας υπεραριθμία στα «φτερά».

final-line-ups.png
Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης