Retro Stories

Όταν ο Μούμογλου ντύθηκε... Τσάμπερλεϊν και σημείωσε 145 πόντους σε έναν αγώνα!

Όταν ο Μούμογλου ντύθηκε... Τσάμπερλεϊν και σημείωσε 145 πόντους σε έναν αγώνα!

13 Ιουλίου 1972: Ο Αριστείδης Μούμογλου πέτυχε το απόλυτο ρεκόρ στον αγώνα του Ηρακλή με τον ΒΑΟ, σημειώνοντας 145 πόντους στη νίκη του «Γηραιού» (170-94) και κατέγραψε ένα αξεπέραστο ρεκόρ πόντων για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο.

Σχετικά Άρθρα

Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος για την περίοδο 1971-72 ο Ηρακλής ήταν φιλοξενούμενος στο Αλεξάνδρειο, με τον τυπικά γηπεδούχο Βυζαντινό Αθλητικό Όμιλο, να παρατάσσεται με εφηβική ομάδα. Οι δύο ομάδες δεν κυνηγούσαν κάτι, καθώς ο Ηρακλής βρισκόταν στην 7η θέση, ενώ το ΒΑΟ  στην τελευταία θέση με 25 ήττες σε ισάριθμους αγώνες.

Η μοναδική εκκρεμότητα που υπήρχε ήταν η ανάδειξη του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος, με τον Αριστείδη Μούμογλου να έχει αρκετές αξιώσεις να πάρει το βραβείο του αρχισκόρερ και ο προπονητής του, Ηρακλής Κλάγκας, είχε ζητήσει από τους παίκτες του να πηγαίνει η μπάλα συχνά στα χέρια του Έλληνα παίκτη.

ira.jpg

Από τα πρώτα μόλις λεπτά του αγώνα η διαφορά πήρε μεγάλες διαστάσεις και όλοι περίμεναν το τελικό σκορ, καθώς φαινόταν ότι ο Ηρακλής δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Ο Μούμογλου είχε πάρει... φωτιά και είχε σημειώσει στο πρώτο ημίχρονο 63 πόντους και στο δεύτερο μέρος 82 από τους 109 πόντους του Ηρακλή, με αποτέλεσμα να φτάσει συνολικά τον απλησίαστο αριθμό των 145 πόντων. Ο πίνακας του γηπέδου έγραψε τελικό αποτέλεσμα 170-94 και όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο ήταν μάρτυρες μιας ανεπανάληπτης εμφάνισης.

ppp_2.jpg

Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε η γραμμή του τριπόντου οπότε έκανε ακόμη πιο σημαντική την διάκριση, ενώ παράλληλα ο Μούμογλου στον συγκεκριμένο αγώνα είχε αστοχήσει στις πέντε από τις έξι βολές του. Τελικά ο Αριστείδης Μούμογλου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α' Εθνικής εκείνη την σεζόν με 654 πόντους, ξεπερνώντας τον Τάκη Μάγλο (πατέρας του Κώστα Μάγλου οποίος αγωνίστηκε στην Εθνική ομάδα) του Παγκρατίου με 601 πόντους.

ΗΡΑ-ΒΑΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ-2.jpg

Μετά την λήξη ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης είπε την χαρακτηριστική ατάκα: «Το χέρι μου έπαθε αγκύλωση». Αρκετοί προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την ιστορική επίδοση, κάνοντας λόγο ότι δεν ήταν 145 πόντοι αλλά 143, καθώς το τελευταίο σουτ ήταν εκπρόθεσμο αλλά και για την αδυναμία του αντιπάλου, όπου αγωνίστηκε με ένα αρκετά άπειρο σύνολο.

108007047_2341887079448317_6891226501370123557_n.jpg

Το φύλλο του αγώνα έγραψε 145 πόντους και αυτό δεν αλλάζει, ξεπερνώντας τον μέχρι τότε κάτοχο του ρεκόρ, Παράσχο Τσαντάλη του Πανελληνίου, ο οποίος είχε σημειώσει 71 πόντους στον αγώνα με τον Πανιώνιο το 1971. Αυτός που προσπάθησε να το πλησιάσει αλλά δίχως αποτέλεσμα ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 73 πόντους στην ήττα του Ιωνικού από τον Άρη του Νίκου Γκάλη (114-113), ο οποίος με την σειρά του πέτυχε 62 πόντους.

nnn_1_1.jpg

Ο Αριστείδης Μούμογλου κατέγραψε μία ανεπανάληπτη επίδοση στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος πριν από 49 χρόνια και έθεσε ψηλά τον πήχη δυσκολίας για τους επίδοξους παίκτες που θα προσπαθήσουν να το καταρρίψουν.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης