Retro Stories

Ντέιβιντ Γουίλκι: Ο Σκωτσέζος που έσπασε την αμερικανική κυριαρχία στην πισίνα του Μόντρεαλ

Ντέιβιντ Γουίλκι: Ο Σκωτσέζος που έσπασε την αμερικανική κυριαρχία στην πισίνα του Μόντρεαλ

Το 1976, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, ο Ντέιβιντ Γουίλκι χρειάστηκε μόλις 02:15:11 για να θέσει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην κολύμβηση.

Το Μόντρεαλ του Καναδά, φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 όπου η πραγματική ελπίδα της Σκωτίας για ένα μετάλλιο, στηριζόταν στους πλατύς ώμους του Ντέιβιντ Γουίλκι. Ως 18χρονος, έκανε το Ολυμπιακό ντεμπούτο του μέσα στην κατακερματισμένη ατμόσφαιρα του Μονάχου του 1972, όπου εξασφάλισε ένα ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. πρόσθιο

Αυτή η εντυπωσιακή απόδοση τράβηξε την προσοχή των ανιχνευτών ταλέντων των ΗΠΑ, οι οποίοι πρόσφεραν στον νεαρό την ευκαιρία να συνδυάσει το ταλέντο του για τον αθλητισμό με μια ακαδημαϊκή υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Ο Γουίλκι δέχτηκε με ευγνωμοσύνη την προσφορά για να ακονίσει το ταλέντο του, ενώ αγωνίστηκε κόντρα στους πιο διάσημους νέους του κόσμου.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1973, ο Γουίλκι κέρδισε τον τίτλο στα 200μ. πρόσθιο, ενώ η αφοσίωσή του και το επίπονο πρόγραμμα προπόνησής του έδιναν ετήσιες ανταμοιβές.

Στο Μόντρεαλ το 1976 παρατάχθηκε εναντίον ενός γνώριμου αντιπάλου, του Τζον Χένκεν, τόσο στα 100 όσο και στα 200μ. Οι δύο άνδρες είχαν μια έντονη αντιπαλότητα για όλους τους τίτλους από τις αρχές της δεκαετίας του '70.

Στα 100 μ. ο Αμερικανός κολυμβητής άφησε με την ταχύτητά του αρκετά πίσω από τον τερματισμό τους αντιπάλους του, ωστόσο ο Σκωτσέζος δεν άφησε κανένα περιθώριο στα 200μ. Ο Γουίλκι κατάφερε εν τέλει να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 02:15:11, θέτοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ με διαφορά τριών δευτερολέπτων από το προηγούμενο!  

Με αυτόν τον τρόπο έγινε ο πρώτος Σκωτσέζος που έσπασε την αμερικανική κυριαρχία καθώς από το 1908 μέχρι και τότε το χρυσό μετάλλιο είχε απονεμηθεί σε τέσσερις Αμερικανούς. Μέχρι και σήμερα, είναι ο μόνος κολυμβητής της χώρας του που έχει επιτύχει ένα τόσο μεγάλο κατόρθωμα στους Ολυμπιακούς.

Η κολύμβηση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προχωρήσει εκθετικά και η συνεισφορά του Ντέιβιντ Γουίλκι έπαιξε καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1976, αποσύρθηκε σε ηλικία μόλις 22 ετών, έχοντας ολοκληρώσει ό,τι έθεσε να κάνει. Έπειτα από τη συνταξιοδότησή του παρέμεινε ενεργός στον κόσμο του αθλήματος, καθώς ασχολήθηκε με τα βοηθήματα κολύμβησης και την τεχνολογία.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης