Retro Stories

Beatles: To Mad Day Out απαντά στο «αιώνιο ερώτημα» αν ήταν Λίβερπουλ ή Έβερτον;

Beatles: To Mad Day Out απαντά στο «αιώνιο ερώτημα» αν ήταν Λίβερπουλ ή Έβερτον;

Τα σημάδια που φανέρωσαν τις προτιμήσεις των Beatles ξεκινώντας από μια φωτογραφική περιοδεία στο Λονδίνο... ή και όχι; 

Η μεγαλύτερη μπάντα στον κόσμο προήλθε από το Λίβερπουλ, μια πόλη με ισχυρή μουσική και αθλητική ιστορία, που δεν είναι μόνο η γενέτειρα του Fab Four, αλλά και το σπίτι δύο ποδοσφαιρικών συλλόγων παγκόσμιας κλάσης. Έτσι, το ερώτημα το οποίο έχει τεθεί συχνά από τους οπαδούς ήταν εάν κάποιος από τους Beatles ενδιαφερόταν για το ποδόσφαιρο, και συγκεκριμένα αν ήταν «κόκκινοι» ή «μπλε» - είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί και μέχρι και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. 

Θα ήταν ασυνήθιστο για τέσσερις ανθρώπους από το Λίβερπουλ να μην είναι φανατικοί του ποδοσφαίρου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του Merseyside είναι τρελό για το άθλημα, ωστόσο η συνήθης ιστορία που προκύπτει είναι ότι κανένας από τους Beatles δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν όμως αρκετές ενδείξεις σε όλη την ιστορία της μπάντας που μπορεί να υποδηλώνουν ότι το Fab Four είχε περισσότερο ενδιαφέρον για το άθλημα.

Mad Day Out, φωτογραφική περοδεία

original_319.jpg

Στις αρχές του καλοκαιριού του 1968, ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ τηλεφώνησε στον διάσημο φωτογράφο πολέμου Ντον Μακκάλιν για να του ζητήσει να περάσει μια μέρα φωτογραφίζοντας τους Beatles. Το γκρουπ χρειαζόταν νέες εικόνες διαφήμισης και ήθελε να απομακρυνθεί προσωρινά από το στούντιο ηχογράφησης.

Η επιλεγμένη ημέρα ήταν στις 28 Ιουλίου 1968. Οι Beatles και ο Μακκάλιν μαζί με πέντε άλλους κάμεραμαν - συν την Γιόκο Όνο, τη φίλη του ΜακΚάρτνεϋ, τον εξάχρονο γιο του Μαλ Έβανς, Γκάρι- ξεκίνησαν την φωτογραφική περιοδεία, έχοντας επιλέξει επτά βασικές τοποθεσίες γύρω από το Λονδίνο σε αυτό που έγινε γνωστό ως Mad Day Out.

Την Κυριακή λοιπόν, 28 Ιουλίου 1968, οι Beatles έφτασαν έξω από ένα σπίτι στο Highgate με την φωτογράφηση να γίνεται για το επερχόμενο White Album, με σκοπό να τραβήξουν εικόνες σε ασυνήθιστες τοποθεσίες στο Λονδίνο. 

Ο Τζον Λένον ήθελε μια φωτογραφία δίπλα στον τάφο του Καρλ Μαρξ στο Νεκροταφείο Highgate, ωστόσο είχαν ξεχάσει ένα πράγμα - το 1968 στο Λονδίνο σχεδόν τα πάντα έκλειναν την Κυριακή το βράδυ, συμπεριλαμβανομένων των πυλών του νεκροταφείου. Έτσι εγκαταστάθηκαν για μερικές φωτογραφίες στο δρόμο, με τον Πωλ ΜακΚάρτνεϋ να φοράει μια κορδέλα της Λίβερπουλ στο πέτο, έξω από τον μπροστινό κήπο ενός σπιτιού. 

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τα δύο κορίτσια που ζούσαν στο σπίτι να παρατηρήσουν τι συνέβαινε έξω και έτρεξαν να πάρουν τον πατέρα τους από τον πίσω κήπο. Ωστόσο, εκείνος δεν πήρε στα σοβαρά τις κραυγές τους «Μπαμπά, μπαμπά Οι Beatles είναι έξω!» και τις αγνόησε, πηγαίνοντας μόνο για μια ματιά όταν οι Fab Four είχαν ήδη φύγει για τον επόμενο προορισμό. 

tumblr_inline_nvlgltl3be1tujoj3_640.jpg


A-225-07compressed.jpg

Τι υποστήριζαν Τζον, Πωλ, Τζωρτζ και Ρίνγκο;

Αν και ο μάνατζερ των Beatles, Μπράιαν Επστάιν, είχε συμβουλέψει την ομάδα να μην σχολιάζει ποιον ποδοσφαιρικό σύλλογο υποστηρίζει, ήταν γνωστό ότι ο ΜακΚάρτνεϋ ήταν οπαδός της Έβερτον λόγω της οικογένειάς του, αλλά αργότερα τάχθηκε υπέρ της Λίβερπουλ. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Λένον και ο ΜακΚάρτνεϋ ωστόσο ήταν παρόντες στον τελικό του FA Cup του 1966 στο Wembley μεταξύ Έβερτον και Σέφιλντ Γουένσντεϊ (3-2). 

Ως ντόπιος κάτοικος του Λίβερπουλ είχε σχολιάσει την αγάπη του για τις δύο ομάδες, «Ο πατέρας μου γεννήθηκε στο Έβερτον, η οικογένειά μου είναι επίσημα Έβερτον, οπότε αν πρόκειται για έναν αγώνα ντέρμπι ή έναν τελικό του FA Cup μεταξύ των δύο, θα πρέπει να υποστηρίξω την Έβερτον», είπε στο Radio Merseyside, συμπληρώνοντας:

«Αλλά μετά από μια συναυλία στο Γουέμπλεϊ, απέκτησα μια μικρή φιλία με τον Κένι Νταλγκλίς, ο οποίος είχε έρθει στη συναυλία και σκέφτηκα “Ξέρεις τι; Απλώς πρόκειται να στηρίξω και τις δύο γιατί είναι όλο το Λίβερπουλ και δεν έχω κανένα καθολικό-προτεσταντικό πρόβλημα”. Έτσι, τις υποστηρίζω και τις δύο. Είναι και οι δύο υπέροχες ομάδες. Αλλά αν πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή, είμαι οπαδός της Έβερτον».

Ο συγγραφέας Άντι Τόμσον επιβεβαίωσε επίσης την πιστότητα του ΜακΚάρτνεϋ. «Ο Πωλ ήταν (και ίσως εξακολουθεί να είναι) σίγουρα Έβερτον, όπως και ο μπαμπάς του. Παρευρέθηκε στον τελικό του FA Cup του 1968 - υπάρχει μια φωτογραφία του έξω από το Wembley», έγραψε στο Guardian. 

«Ο αδελφός του Mάικ είναι ένας φανατικός κόκκινος - και μέρος της προώθησης του βίντεο κλιπ της μπάντας του, The Scaffold, για το" Thank You Very Much "γυρίστηκε μπροστά από ένα γεμάτο Spion Kop κατόπιν αιτήματός του».

CsbeH57XYAAXdR8.jpg

Ο Τζον Λένον δεν ήταν καθόλου οπαδός του ποδοσφαίρου ή γενικά των αθλημάτων, σύμφωνα όμως με τον ιστορικό των Beatles, Ρέι Ο'μπράιαν, ο μπαμπάς του ήταν υποστηρικτής της Λίβερπουλ και ήταν πρότασή του να συμπεριλάβουν στο εξώφυλλο του Sgt. Pepper's τον Άλμπερτ Στάμπινς,  ως τη μόνη φιγούρα ποδοσφαίρου. Επιπλέον, ένας άλλος πρώην ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ ο Σερ «Ματ» Μπάσμπι  - ο οποίος πέρασε πέντε χρόνια στο Άνφιλντ πριν γίνει τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - αναφέρεται από τον Λένον στο τραγούδι «Dig It» των Beatles. 

Ο Τζορτζ Χάρισον θεωρείται πως είναι εκείνος με το λιγότερο ενδιαφέρον για το άθλημα, ή τουλάχιστον το μέλος που ήταν πιο προσεκτικό δηλώνοντας: «Υπάρχουν τρεις ομάδες στο Λίβερπουλ και προτιμώ την άλλη».

Περιέργως, ο Ρίνγκο Σταρ φαίνεται να είναι οπαδός της Άρσεναλ. Ο πατέρας του ήταν από το Λονδίνο και έπαιρνε τον Ρίνγκο στο Άνφιλντ ή τον Γκούντισον κάθε φορά που οι «κανονιέρηδες» έπαιζαν εκτός έδρας παιχνίδι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τόμσον, ο Ρίνγκο γνώρισε και αγάπησε τους «κόκκινους» και οι δύο γιοι του έχουν εισιτήριο διαρκείας στο Άνφιλντ. 

Μέχρι και σήμερα η πιο προφανής σύνδεση μεταξύ των Beatles και του ποδοσφαίρου, είναι ένα τηλεγράφημα που έστειλαν στον προπονητή της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι το 1965, ευχόμενοι καλή τύχη για τον τελικό του FA Cup. Το τηλεγράφημα μάλιστα εκτίθεται στο Shankly Hotel στο Λίβερπουλ και αναφέρει: «Καλή τύχη, θα σας παρακολουθούμε από την τηλεόραση. Τζον, Πωλ, Τζωρτζ και Ρίνγκο».

Για την ιστορία αυτό ήταν το πρώτο κύπελλο Αγγλίας για τη Λίβερπουλ κόντρα στη Λιντς Γιουνάιτεντ με 2-1!



Ευτυχία Γιαπουτζή 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης