Retro Stories

Αύγουστος 1981: ΑΕΚ και Ολυμπιακός αντιμετωπίζουν στα ίσια την Πρωταθλήτρια Αγγλίας (και μετέπειτα Ευρώπης) Άστον Βίλα!

Αύγουστος 1981: ΑΕΚ και Ολυμπιακός αντιμετωπίζουν στα ίσια την Πρωταθλήτρια Αγγλίας (και μετέπειτα Ευρώπης) Άστον Βίλα!
Oι αγώνες της καλοκαιρινής προετοιμασίας των ελληνικών ομάδων κάποτε ήταν με διάφορες άγνωστες ομάδες, αλλά υπήρχαν και ηχηρές εξαιρέσεις, όπως η άφιξη της Πρωταθλήτριας Αγγλίας και μετέπειτα Ευρώπης, Άστον Βίλα, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ σε φιλικό αγώνα στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, το καλοκαίρι του ‘81 και της ζήτησε ένα ματς και ο Ολυμπιακός. Και δεν έχασαν! 

Το 1981 για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν ακόμα μία μεταβατική εποχή, ενώ η χώρα -όπως και τώρα- είχε πολλά μέτωπα φωτιάς που δημιουργούσαν μια ζοφερή ατμόσφαιρα! 

Τον Αύγουστο ακόμη εκείνη την εποχή, οι ομάδες έπαιζαν φιλικά παιχνίδια, αφού οι υποχρεώσεις τους ξεκινούσαν περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εκείνη η περίοδος για τον «Δικέφαλο» αποτελούσε ένα νέο κεφάλαιο, καθώς ο επιχειρηματίας, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, είχε αγοράσει  το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ από τον Λουκά Μπάρλο έναντι 10 εκατ. δραχμών. Πρώτη κίνηση του Ζαφειρόπουλου ήταν η συμφωνία  με τον Χανς Τιλκόφσκι για τον πάγκο της ΑΕΚ. Ο παλιός διεθνής Γερμανός γκολκίπερ, ήταν αυτός που στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, είχε δεχθεί το περίφημο γκολ που μέχρι και σήμερα συζητάνε όλοι από τον Τζεφ Χαρστ
αεκ_αστον_βιλα_β.jpg

Η ΑΕΚ είχε μπει δυνατά στις μεταγραφές, με την απόκτηση των ΔύντσικουΜπαλλή, Καραγκιοζόπουλου, ωστόσο, το μεγάλο απόκτημα του καλοκαιριού ήταν ο Βούλγαρος διεθνής επιθετικός, Κρίστο Μπόνεφ, (μετέπειτα προπονητής του Παναθηναϊκού και της Λάρισας).

Ο προπονητής της ΑΕΚ, λάτρης της φυσικής κατάστασης και της ταχύτητας στην επιθετική ανάπτυξη, προσπαθούσε να περάσει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στους ποδοσφαιριστές του, την τακτική «παίξε-τρέξε», όπως είχε αποδοθεί με σλόγκαν από τον αθλητικό Τύπο της εποχής. Αναζητούσε για το λόγο αυτό, κάποια «δυνατά» φιλικά τέστ με αντιπάλους που πρωταγωνιστούσαν και που θα του έβαζαν δύσκολα, προκειμένου να «μετρήσει» τις δυνατότητες των κιτρινόμαυρων.
ηχω_αστον_βιλα.png

Ο Ολυμπιακός που ήταν ο πρωταθλητής για δεύτερη σερί σεζόν από την έναρξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, είχε αλλάξει στην τεχνική ηγεσία τον Πολωνό Γκόρσκι, που είχε αποχωρήσει, με τον διάσημο Αυστριακό Χέλμουτ Σενέκοβιτς. Είχε χάσει, όμως, δύο από τα αστέρια εκείνης της ομάδας που είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια τις δύο προηγούμενες σεζόν, τον Μάικ Γαλάκο και τον Γιάννη Κυράστα, που είχαν κάνει χρήση του δικαιώματος της οκταετίας και είχαν μεταγραφεί στον Παναθηναικό!

Ωστόσο, η ενδεκάδα των Πειραιωτών ήταν πολύ ισχυρή και διέθετε ένα καινούργιο μεγάλο όνομα που θα έκανε τεράστια καριέρα, εκείνο του Τάσου Μητρόπουλου που είχε αποκτηθεί από τον Εθνικό.

ολυ_βιλα.jpg

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας στην Ελλάδα! 

Ο φιλικός αγώνας που είχε κλειστεί απέναντι στην Πρωταθλήτρια Αγγλίας, Άστον Βίλα, θα προσέφερε πλήθος εμπειριών τόσο στους Ενωσίτες, όσο και στον φίλαθλο κόσμο που θα το παρακολουθούσε. Οι «Βίλανς» είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα, με πρωταγωνιστές τους Γουίδ , ΜόρλευΜορτιμερ, Σόου, Μπρέμνερ  και Κάουανς και το φοβερό ήταν πως είχαν χρησιμοποιήσει μόλις 14 ποδοσφαιριστές ολόκληρη τη σεζόν!   

Η Βίλα ήταν φανερά πιο έτοιμη, βρισκόμενη στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας της, αφού μία εβδομάδα μετά άρχιζε το αγγλικό πρωτάθλημα! Ερχόταν στη χώρα μας, προκειμένου να δώσει (απέναντι σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό που έκλεισε επισης αναμέτρηση μαζί της), αλλά και να χαλαρώσει λίγο πριν τις υποχρεώσεις της ,σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, απολαμβάνοντας, τον Αττικό ήλιο και τη θάλασσα

Τυχεροί στάθηκαν οι 30.000 φίλαθλοι που κατέκλυσαν το στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, και άλλοι τόσοι το Στάδιο Καραϊσκάκη, καθώς όχι μόνο είδαν από κοντά μερικά από τα αστέρια του Αγγλικού ποδοσφαίρου, που έως τότε,απολάμβαναν μόνο μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή της ΥΕΝΕΔ, Αθλητικό Σάββατο, αλλά ενθουσιάστηκαν και από την απόδοση των ποδοσφαιριστών των ομάδων τους!
ΑΕΚ_ΑΣΤΟΝ_ΒΙΛΑ.jpg

Πιάνοντας υψηλά στανταρ απόδοσης παρουσίασαν εξαιρετικό θέαμα και απέσπασαν ισοπαλία με σκόρ 2-2 η ΑΕΚ και 1-1 ο Ολυμπιακός! Σκόρερ και των δύο γκολ για την ΑΕΚ  ήταν ο νεαρός Χατζήιωαννιδης, που δυστυχώς δεν έκανε την καριέρα που περίμεναν πολλοί από αυτόν, ενώ του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Κουσουλάκης

Η ομάδα από το Μπέρμιγχαμ, ήταν εξαιρετική και καταχειροκροτήθηκε σε κάθε επιθετική της προσπάθεια και στα δύο γήπεδα! 

Οι Άγγλοι εντυπωσίασαν και στην παραλιακή!

Οι ποδοσφαιριστές της Άστον Βίλα από την άλλη, αφού ολοκλήρωσαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους, απέναντι σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και εκτός γηπέδου, καθώς σύσσωμη η αποστολή οδηγήθηκε με λεωφορείο σε μαγαζί της παραλιακής, όπου διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με άφθονη μπίρα, χορό και νυχτερινές βουτιές στη θάλασσα, προτού αναχωρήσει για το Νησί! 
aston_bila_g.jpg

Το τέλος της αγωνιστικής σεζόν, θα τους έβρισκε Πρωταθλητές Ευρώπης με τη νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου με 1-0 στον τελικό του Ρότερνταμ

Πάνος Δημητρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης