Retro Stories

Transfer stories (1988): Ο ερχομός του Οκόνσκι που άλλαξε τη δυναμική της ΑΕΚ του Μπάγεβιτς, σφραγίζοντας τον τίτλο μετά από δέκα χρόνια!

Transfer stories (1988): Ο ερχομός του Οκόνσκι που άλλαξε τη δυναμική της ΑΕΚ του Μπάγεβιτς, σφραγίζοντας τον τίτλο μετά από δέκα χρόνια!

Η μεταγραφή του Μίροσλαβ Οκόνσκι το 1988 στην ΑΕΚ, μπορεί να μην είχε τη λάμψη και τον πάταγο που δημιούργησε ο ερχομός το ίδιο καλοκαίρι του Λάγιος Ντέταρι στον Ολυμπιακό, όμως στο τέλος αποδείχθηκε η καλύτερη και πιο ουσιώδης προσθήκη εκείνης της εποχής βοηθώντας την Ένωση υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, να πάρει το πρωτάθλημα μετά από 10 χρόνια ανομβρίας.

Γραφεί ο Αργύρης Κωστούρος

Τρία ήταν τα πρόσωπα που συνέβαλαν σε καθοριστικό βαθμό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ το 1989 . Ο ένας ήταν ο Στράτος Γιδόπουλος που ανέλαβε την προεδρία και το μάνατζμεντ από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, δίνοντας νέα πνοή και δυναμική σε μία ανερμάτιστη και χωρίς ηθικό ομάδα . Ο δεύτερος ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, που από την άκρη του πάγκου πλέον, πήρε τα κλειδιά των αποδυτηρίων, δημιουργώντας από το μηδέν την κορυφαία ποδοσφαιρική μηχανή του πρώτου μισού των 90s .. και ο τρίτος ήταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο Πολωνός διεθνής χαφ του Αμβούργου Μίροσλαβ Οκόνσκι, ο αντικαταστάτης του Φέλιξ Μάγκατ στη μεσαία γραμμή και κορυφαίος ξένος παίκτης της Bundesliga για τη σεζόν '86-'87.

Το καλοκαίρι του '88, η ΑΕΚ βρίσκεται σε τέλμα. Μόλις είχε τελειώσει μία επεισοδιακή χρονιά, με το ωστικό κύμα που προκάλεσε το πολυσυζητημένο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, αλλά και η απώλεια του τίτλου από την Λάρισα του Γκμοχ, να έχουν προκαλέσει τριγμούς στους κιτρινόμαυρους .

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ανδρέας Ζαφειρόπουλος αποδοκιμάζεται έντονα στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος με τον Ηρακλή. Οι οπαδοί ζητούν επιτακτικά την παραίτηση του, μία απαίτηση που γίνεται αποδεκτή. Ο Ζαφειρόπουλος αποχωρεί, χωρίς όμως να πουλήσει την ΠΑΕ, εκχωρώντας την σε έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, τον Στράτο Γιδόπουλο, διάσημο επιχειρηματία της αθηναϊκής νύχτας και πρώην τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Βόλου.

Πριν αποχωρήσει ο Ζήτα από την ΑΕΚ, επαναπατρίζει στα προσφυγικά " χώματα " της Νέας Φιλαδέλφειας, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, όπου ως παίκτης συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση δύο διαδοχικών τίτλων στα τέλη των 70s, ενώ λατρεύτηκε από τον κόσμο και για τον υποδειγματικό χαρακτήρα του. Ο Γιδόπουλος δένει από την πρώτη στιγμή με τον Μπάγεβιτς και μαζί σχεδιάζουν τη νέα ΑΕΚ .

Η ομάδα είχε ανάγκη από ένα 10άρι, τον κλασικό δημιουργό που θα τροφοδοτούσε τους επιθετικούς, αλλά θα είχε και τον ρόλο του εκτελεστή. Την προηγούμενη σεζόν, η επιτελική ικανότητα της ομάδας στηρίχτηκε στον Σέρβο χαφ, πρώην άσο του Ερυθρού Αστέρα και του ΟΦΗ, Ράϊκο Γιάνγιανιν, και στον Βασίλη Βασιλάκο, που από τον ΠΑΟΚ ξεκινούσε μία δεύτερη καριέρα στην ΑΕΚ που όμως δεν έμελλε να μακροημερεύσει . Οι δύο παίκτες, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν ανανεώνουν τα συμβόλαια τους, αποχωρώντας από τον Δικέφαλο.

Ο Γιδόπουλος, αφού προηγουμένως προσπάθησε ανεπιτυχώς να εντάξει στην ΑΕΚ τον Κώστα Αντωνίου, που είχε ήδη κλείσει στον Ολυμπιακό του Κοσκωτά, αλλά και το Νίκο Αναστόπουλο, που γύριζε στην πατρίδα για λογαριασμό του Πανιωνίου, μετά το αποτυχημένο πέρασμα του από την Αβελίνο και το Campionato, στράφηκε στην ξένη αγορά για μία μεταγραφή που θα προκαλούσε αίσθηση, ενώ παρακολουθούσε στενά και την περίπτωση του Βέλιμιρ Ζάετς, που είχε αποδεσμευτεί από τον Παναθηναϊκό, περιμένοντας να μεταγραφεί στην ΑΕΚ εάν επιτρεπόταν η είσοδος τρίτου ξένου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παράλληλα, η ομάδα βίωνε και το αγκάθι της αποχής του Στέλιου Μανωλά που ζητούσε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Οι ημέρες περνούσαν, ο κόσμος της ΑΕΚ αγωνιούσε, καθώς η ομάδα δεν ακολουθούσε τον φρενήρη μεταγραφικό ρυθμό των ανταγωνιστών τους, με τις αποτυχίες στο... παζάρι να συνεχίζονται .

Ο Γιδόπουλος, ταξιδεύει στο Λονδίνο για να διαπραγματευτεί την απόκτηση του Μάϊκ Χάζαρντ από την Τσέλσι, που τότε αγωνιζόταν στην Β’ κατηγορία της Αγγλίας . Οι απαιτήσεις των Λονδρέζων φτάνουν στο ποσό των 150 εκ.δρχ. και η συμφωνία ναυαγεί, καθώς το ύψος της μεταγραφής θα πλησίαζε τα 200 εκ.δρχ, μαζί με τις οικονομικές απαιτήσεις του παίκτη.

thumbnail_okonski_12.jpg

Την ημέρα που ο Κοσκωτάς συμφωνεί με την Άιντραχτ για την παραχώρηση του Ντέταρι, έρχεται στην Αθήνα για λογαριασμό της ΑΕΚ, ο Σκωτσέζος διεθνής χαφ της Άστον Βίλα Άντι Μπλερ, όμως η περίπτωση του απορρίπτεται άμεσα, καθώς ο παίκτης, παρά το γεγονός πως ήταν από τους βασικούς συντελεστές της ανόδου των «χωριατών» στην First Division (νυν Premier League), κρίθηκε ακατάλληλος από τον Μπάγεβιτς και με χρόνιο πρόβλημα στο πόδι του.

Όμως, ο πρόεδρος των κιτρινόμαυρων είχε ήδη εντοπίσει τον παίκτη που θα λύτρωνε με τις ντρίμπλες, το άριστο κοντρόλ, τις κάθετες πάσες και τα γκολ του την ΑΕΚ, έχοντας και τη συγκατάθεση του Μπάγεβιτς που είχε αποσπάσει θετικές πληροφορίες από τον παλιό συμπαίκτη του στη Βέλεζ, τον Αλεξάντερ Ρίστιτς που είχε διατελέσει βοηθός προπονητή του Χάπελ στο Αμβούργο.
thumbnail_okonski_5.jpg

Ο Στράτος Γιδόπουλος ταξιδεύει στο μεγάλο λιμάνι του γερμανικού Βορρά για να συναντήσει προσωπικά τον Μίροσλαβ Οκόνσκι στο σπίτι του, με διαμεσολαβητή έναν φίλο του στη Γερμανία, τον ιδιοκτήτη εστιατορίων Σάββα Νικολαΐδη που γνώριζε τον Πολωνό . Η ενέργεια του προέδρου της ΑΕΚ να μιλήσει ο ίδιος στον παίκτη, παρακάμπτοντας, αρχικά, τον μάνατζερ του, έκαμψαν τις επιφυλάξεις του για να αγωνιστεί στο υποβαθμισμένο ελληνικό πρωτάθλημα, απορρίπτοντας την πρόταση των Βέλγων της Άντερλεχτ, σκίζοντας το προσύμφωνο που είχε υπογράψει μαζί τους και δίνοντας τα χέρια με τον Γιδόπουλο για τριετές συμβόλαιο, με αποδοχές 30εκ. τον χρόνο.
thumbnail_okonski_8_1.jpg

Την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος της ΑΕΚ, αφού είχε και τη συγκατάθεση του Οκόνσκι, συμφωνεί και με τον μάνατζερ του, πληρώνοντας στο Αμβούργο 96εκ.δρχ , ενεργοποιώντας έναν όρο, ουσιαστικά τη ρήτρα, που είχε υπογράψει ο Οκόνσκι το 1986, που έλεγε πως εάν στο δεύτερο χρόνο του στη Γερμανία ήθελε να φύγει, θα έπρεπε να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό .Η μεγάλη μεταγραφή είχε ολοκληρωθεί .

Ο Γιδόπουλος δικαιωμένος και εξιλεωμένος στον κόσμο της ΑΕΚ, καμάρωνε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, έχοντας στο πλευρό του το χρυσό απόκτημα του , δίνοντας ραντεβού στους δημοσιογράφους για τη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθούσε την άλλη ημέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Οκόνσκι, μπαίνοντας από την αρχή στο κλίμα του ελληνικού γηπεδικού φολκλόρ, φορώντας καπελάκι και κασκόλ της ομάδας, δήλωνε πως καταλυτικό ρόλο στη συμφωνία του με την ΑΕΚ, έπαιξε η χαρισματική προσωπικότητα του Γιδόπουλου και η προσέγγιση σε προσωπικό επίπεδο, κάτι που δεν έκαναν οι εκπρόσωποι της Παρί Σεν Ζερμέν, της Μονακό και της Άντερλεχτ, αποκαλύπτοντας πως ένα μήνα πριν, τον είχε πλησιάσει, κατά τη διάρκεια του Euro της Γερμανίας, και ο Ολυμπιακός (!!), μέσω του Γκμοχ, που είχε αναλάβει τους Πειραιώτες, και του βοηθού του Γιάννη Γούναρη, κάνοντας μία αναγνωριστική συζήτηση σκοπιμότητας, χωρίς κάτι ουσιαστικό.
thumbnail_okonski_9.jpg

Στο τέλος της συνέντευξης, έπλεξε το εγκώμιο δύο προπονητών που στιγμάτισαν θετικά την καριέρα του. Του Καζιμίρ Γκόρσκι, στο ξεκίνημα του στη Λέγκια Βαρσοβίας, και του Ερνστ Χάπελ, ενώ δεν θα ήθελε να θυμάται τη συνύπαρξη του με τον Βίλι Ράϊμαν, που τον είχε σε δυσμένεια στην τελευταία σεζόν του στο Αμβούργο .

Μετά το τέλος της συνέντευξης, ο «ΟΚΟ», όπως συνήθιζε να τον φωνάζουν οι φανατικοί οπαδοί του Αμβούργου και οι γερμανικές εφημερίδες, αφέθηκε στις διαθέσεις των οπαδών της ΑΕΚ, σηκώνοντας στους ώμους το νέο ίνδαλμα τους και αφού τον περιφέραν στους διαδρόμους των αποδυτηρίων, έκαναν τον καθιερωμένο γύρο του θριάμβου στον αγωνιστικό χώρο, με τον Πολωνό να τους αποζημιώνει στο τέλος της χρονιάς, ανταμείβοντας τους με ένα πρωτάθλημα, που το λαχταρούσαν δέκα χρόνια, και εκείνον βασικό πρωταγωνιστή της μεγάλης επιτυχίας.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης