Retro Stories

Προστ vs Σένα: Η κόντρα που έκανε πολύ κόσμο να λατρέψει τη Formula 1!

Προστ vs Σένα: Η κόντρα που έκανε πολύ κόσμο να λατρέψει τη Formula 1!

Τη φετινή σεζόν ξαναζούμε μία κόντρα μεταξύ δύο πιλότων για τον τίτλο της F1 και είναι ευκαιρία να θυμηθούμε μια ιστορική μάχη που μας έκανε να αγαπήσουμε το σπορ. Σένα εναντίον Προστ και πάμε πίσω στο χρόνο. 

Γράφει ο Κώστας Ψάρρας 

Η Formula 1 έχει ζήσει μεγάλες κόντρες στο παρελθόν και είναι δεδομένο ότι θα ζήσει κι άλλες. Νίκι Λάουντα vs Τζέιμς Χαντ, Μίκαελ Σουμάχερ vs Μίκα Χάκινεν, Nάιτζελ Μάνσελ vs Αλέν Προστ και αργότερα Λιούις Χάμιλτον vs Σεμπάστιαν Φέτελ, Λιούις Χάμιλτον vs Νίκο Ρόσμπεργκ, όμως ο ορισμός της μονομαχίας στη Formula 1 είναι αυτή μεταξύ Άιρτον Σένα και Αλέν Προστ.

Το πρώτο… αίμα

Η αρχή του… καλού γιατί για εμάς αυτή η μυθική μονομαχία μόνο καλό έκανε στο σπορ και σε όσους από εμάς προλάβαμε να τη ζήσουμε ή να τη δούμε αργότερα, έγινε το 1984 στο Μόντε Κάρλο. Ο Άιρτον Σένα ήταν ο νέος, φιλόδοξος πιλότος που αγωνιζόταν στην… αδύναμη Toleman. O Αλέν Προστ ήταν ο διεκδικητής του τίτλου την προηγούμενη σεζόν και το 1984 (Tη χρονιά που ο Νίκι Λάουντα κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα). Η έντονη βροχή έκανε τις συνθήκες πολύ δύσκολες και όσα έγιναν σε εκείνο τον αγώνα είναι για να γραφτούν βιβλία. Το θέμα μας όμως είναι το τι έγινε με τους Προστ και Σένα. Ο Γάλλος της McLaren (πρώτη του σεζόν στη βρετανική ομάδα) εκκίνησε από την πρώτη θέση και ξαναβρέθηκε εκεί μετά την εγκατάλειψη του Μάνσελ . Ο Σένα έκανε έναν απίθανο αγώνα με σπουδαία προσπεράσματα στους στενούς δρόμους του Μόντε Κάρλο και από 13ος στην εκκίνηση βρέθηκε να είναι 2ος και με ξεκάθαρη δυναμική να περάσει τον Προστ. Ο Γάλλος είχε σοβαρά προβλήματα με τα φρένα του μονοθεσίου του και έμοιαζε θέμα χρόνου το να μείνει πίσω από τον ρούκι. Ο “καθηγητής” άρχισε στον 29ο γύρο να κάνει νοήματα στους κριτές και να ζητάει διακοπή του αγώνα λόγω των καιρικών συνθηκών κάτι που έκανε κάθε φορά που πέρναγε από τη γραμμή εκκίνησης τερματισμού και τελικά 3 γύρους μετά δικαιώθηκε αφού στον 32ο βγήκε κόκκινη σημαία και ο αγώνας τελείωσε πρόωρα με τους μισούς βαθμούς να δίνονται στους πιλότους. Οι εικόνες που δεν θα ξεχαστούν είναι δύο. Η πρώτη με τον Σένα να περνάει τον Προστ και την κόκκινη σημαία χωρίς να φρενάρει δείχνοντας σε όλους τη διαφωνία του και η 2η στο βάθρο των νικητών. Ο νεαρός βραζιλιάνος ανέβαινε για πρώτη φορά στο Podium και μάλιστα στο πιο ιστορικό και δύσκολο αγώνα της F1, κι όμως δεν χαμογέλασε καν αφού ένιωθε ότι θα έπρεπε να είναι νικητής. Έτσι άρχισε μία σχέση ανταγωνισμού που θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια.


Η μεταγραφή του Σένα στη McLaren

Ο Άιρτον Σένα έμεινε μόνο μία σεζόν στην Toleman και μετακόμισε στη Lotus όπου έμεινε 3 χρόνια, πανηγυρίζοντας 6 νίκες. Όλα έδειχναν ότι ήταν φτιαγμένος για μεγαλύτερα πράγματα και η μεταγραφή του στην πανίσχυρη McLaren ήταν η φυσιολογική εξέλιξη. Εκεί ήταν ο… άσπονδος φίλος του, Αλέν Προστ που ήδη είχε σηκώσει 2 πρωταθλήματα με τη βρετανική ομάδα. Από τις πρώτες ημέρες της συνύπαρξής του φάνηκε ότι αυτή η σχέση θα έμενε στην ιστορία. Δύο τεράστιοι οδηγοί με έντονη προσωπικότητα και επιθετικό στυλ. Κανένας από τους 2 δεν ήταν ικανοποιημένος με κάτι λιγότερο από τη νίκη. Η μάχη για τα πρωταθλήματα του 1988, 1989, 1990 και 1991 πήρε μυθικές διαστάσεις και μοιάζει αδύνατο να ξεπεραστεί.

Ο Σένα νίκησε τον Προστ το 1988

Το δίδυμο της McLaren κυριάρχησε απόλυτα την πρώτη του σεζόν. 15 νίκες στους 16 αγώνες του 1988 και ουκ ολίγες επικές μονομαχίες. Στον 7ο αγώνα εκείνης της σεζόν, στο γαλλικό γκραν πρι, οι δύο πιλότοι μετρούσαν από 3 νίκες και ήθελαν να πάρουν το πάνω… χέρι. Σε όλο τον αγώνα έδωσαν σπουδαίες μάχες και ο “καθηγητής” έδωσε ένα… μάθημα στον Σένα. Ο Βραζιλιάνος οδηγούσε την κούρσα, άντεχε στην πίεση του Προστ μέχρι την ώρα που βρέθηκε πιο αργό μονοθέσιο στο δρόμο τους. Με μία υπέροχη κίνηση ο Γάλλος πιλότος πέρασε τον teammate του και έφτασε στη νίκη στον εντός έδρας αγώνα.


(Στο 6.20 το προσπέρασμα του Προστ)

Εκείνη τη χρονιά οι δηλώσεις των δύο ήταν… φιλικές, έκαναν αρκετές κοινές τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα χαμόγελα έκρυβαν τα πραγματικά τους αισθήματα. Όλα αυτά κράτησαν μόνο λίγους μήνες. Στο Πορτογαλικό GP, ο Σένα προσπάθησε να υπερασπιστεί τη θέση του με κάθε κόστος και την ώρα που ο Προστ ήταν στο πλάι του και έτοιμος να τον περάσει, ο Βραζιλιάνος έκανε κίνηση προς το μέρος του Γάλλου. Ο “καθηγητής” δεν άφησε το πόδι από το γκάζι και πέρασε φτάνοντας στη νίκη. Μετά τον αγώνα οι δύο πιλότοι αντάλλαξαν… βαριές κουβέντες και το… φιλικό κλίμα πήγε περίπατο. 


Το τέλος της σεζόν βρήκε τον Άιρτον Σένα να κάνει μία μυθική εμφάνιση στη Σουζούκα στον προτελευταίο αγώνα και στην πραγματικότητα εκεί εξασφάλισε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Η εκκίνησή του ήταν κάκιστη αν και είχε βρεθεί στην Pole position, όμως η επιστροφή του έμεινε στην ιστορία. Στον πρώτο γύρο από 14ος βρέθηκε 6ος και 4ος μόλις στον 4ο γύρο. Ο ρυθμός του ήταν καταιγιστικός κάνοντας και προσπέρασμα τίτλου στον Αλέν Προστ. Ο Γάλλος είδε τον Σένα να του στερεί τον 3ο τίτλο του αν και ήταν μόλις η πρώτη του χρονιά στην ομάδα. Η σχέση τους ήδη είχε γίνει άκρως ανταγωνιστική. 

Η χρονιά του… δράματος
3_50.jpg

Το 1989 ήταν η 2η σεζόν που Προστ και Σένα αγωνίστηκαν μαζί στη McLaren. Και πάλι η Βρετανική ομάδα είχε το κυρίαρχο μονοθέσιο και το μόνο πρόβλημα που είχε να διαχειριστεί ήταν η σχέση των δύο πιλότων της. Από την αρχή ο Ρον Ντένις έκανε την προσπάθεια να βρει κοινό σημείο επαφής, αν και η προτίμησή του στον Σένα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Η προσπάθεια του έπεσε στο… κενό, μόλις στον 2ο αγώνα της σεζόν. Προστ και Σένα είχαν συμφωνήσει ότι όποιος από τους δύο είναι πρώτος στο τέλος της πρώτης ευθείας δεν θα απειληθεί από τον teammate του αλλά όλα αυτά δεν ίσχυσαν ποτέ. Μετά την εκκίνηση, ο Σένα έμεινε πρώτος και ο Προστ δεν μπόρεσε να τον περάσει μέχρι το τέλος της ευθείας αλλά δεν προλάβαμε να δούμε αν ο Γάλλος θα τηρούσε τη συμφωνία. Η σφοδρή σύγκρουση του Μπέργκερ οδήγησε τον αγώνα σε προσωρινή διακοπή και η νέα εκκίνηση που δόθηκε άλλαξε τα δεδομένα. Ο Προστ κατάφερε να περάσει τον Σένα στο τέλος της ευθείας αλλά ο Βραζιλιάνος δεν τήρησε τη συμφωνία και αντεπιτέθηκε παίρνοντας τελικά τη νίκη. Ο καθένας είχε τη δική του εκδοχή μετά τον αγώνα αλλά το σίγουρο είναι ότι έγινε ξεκάθαρο ότι οι δυο τους είχαν γίνει εχθροί και δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν. 



Πριν την κορύφωση του δράματος, είχαμε ουκ ολίγα επεισόδια στα οποία ενεπλάκη και ο Ρον Ντένις. Ο Αλέν Προστ ανακοίνωσε στο περιθώριο του ιταλικού gp ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ferrari αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Επιτέθηκε στη Honda και στον Ντένις ότι ευνοούν ξεκάθαρα τον Άιρτον Σένα και αυτό έβγαλε από τα… ρούχα του τον επικεφαλής της McLaren. Ο Γάλλος πιλότος νίκησε στη Μόντσα, η Mclaren εξασφάλισε τον τίτλο στους κατασκευαστές όμως ο Ντένις που ανέβηκε στο βάθρο για να πάρει το τρόπαιο των κατασκευαστών, είδε τον Προστ να πετάει το τρόπαιο στους τιφόζι και αυτό τον εξόργισε. Άφησε το τρόπαιο των κατασκευαστών στα πόδια του Προστ και αποχώρησε από το βάθρο. Ο “καθηγητής” απολογήθηκε για τις δηλώσεις που είχε κάνει. 


(Στο 7.50 το βάθρο)

Η σύγκρουση του… αιώνα

Ο προτελευταίος αγώνας του 1989 έγινε στη Σουζούκα και θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Ο Σένα χρειαζόταν οπωσδήποτε τη νίκη για να διατηρήσει τις ελπίδες διατήρησης των σκήπτρων. Ο Προστ ήξερε ότι με νίκη θα έφευγε θριαμβευτής από τη McLarean αφού θα εξασφάλιζε τον 3ο τίτλο της καριέρας του. Ο Γάλλος οδηγούσε την κούρσα και ο Σένα δεν τον άφηνε να πάρει… ανάσα. O Σένα επιτέθηκε στο τελευταίο σικέινκαι ο Προστ, όπως είχε πει στον Ρον Ντένις πριν τον αγώνα, δεν άφησε ανοιχτή την… πόρτα. Οι δυο τους σταμάτησαν στην άκρη της πίστας. Ο Γάλλος εγκατέλειψε όμως ο Βραζιλιάνος ζήτησε από τους κριτές να τον σπρώξουν στην έξοδο διαφυγής για να επιστρέψει στην πίστα. Μπήκε στα pit, άλλαξε πτέρυγα και κατάφερε να προσπεράσει τον Νανίνι φτάνοντας στη νίκη. Μία νίκη που δεν κράτησε αφού οι αγωνοδίκες τον απέκλεισαν για αντικανονική επιστροφή στην πίστα, κάτι που σήμαινε ότι ο Αλέν Προστ ήταν πρωταθλητής


Η Σουζούκα της… οργής και το 1990
2_65.jpg

Το 1990 οι δύο… ορκισμένοι εχθροί τράβηξαν διαφορετικούς δρόμους. Στη Ferrari ο Προστ, με ένα μονοθέσιο που του έδινε την ευκαιρία να είναι ανταγωνιστικός και στη McLaren ο Σένα που ήθελε να πάρει το… αίμα του πίσω. Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα, η Σουζούκα ήταν και πάλι ο τόπος του… δράματος με τους ρόλους να αντιστρέφονται. Ο Σένα είχε το προβάδισμα στη μάχη του τίτλου και ο Προστ χρειαζόταν τη νίκη για να μείνει… ζωντανός στη διεκδίκηση. Ο Βραζιλιάνος είχε την Pole position αλλά διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί ήταν στη… βρώμικη πλευρά της πίστας κάτι που βοήθησε τον Γάλλο να περάσει πρώτος μετά την εκκίνηση. Ο Σένα δεν συμβιβάστηκε και η σύγκρουση των δύο αποδείχθηκε αναπόφευκτη, κάτι που σήμαινε και την κατάκτηση του 2ου τίτλου για τον πιλότο της McLaren. Ο Προστ αρκετά αργότερα είχε αποκαλύψει πως σκέφτηκε να αποσυρθεί μετά από εκείνη τη σύγκρουση.


Η… νηνεμία πριν την καταιγίδα

Το 1991 το μονοθέσιο της Ferrari ήταν αρκετά μακριά από αυτό της McLaren σε απόδοση και ήδη είχε αρχίσει να φαίνεται ότι η Williams έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Παρά το γεγονός ότι ο Προστ δεν διεκδικούσε πρωτάθλημα ενώ ο Σένα ήταν το απόλυτο φαβορί για να τον ισοφαρίσει στους τίτλους, οι δυο τους βρήκαν… τρόπο να τσακωθούν εντός και εκτός πίστας. Στο Γερμανικό GP ενώ πάλευαν για την 4η θέση, ο Σένα έκλεισε την… πόρτα στον Προστ ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Οι δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα θύμισαν ριάλιτι της σύγχρονης εποχής με τους δύο πιλότους να κατηγορούν τον αντίπαλο για αντιαθλητική συμπεριφορά. 


Ο Προστ πάντως είχε μεγαλύτερα προβλήματα από τον Σένα εκείνη τη χρονιά, αφού η έντονη κριτική προς τη Ferrari για το μονοθέσιο τον έθεσε εκτός ομάδας πριν το τέλος της σεζόν. Αν και απολύθηκε από τη Scuderia υπήρχε ξεκάθαρος όρος ότι ο Γάλλος δεν μπορούσε να οδηγήσει για άλλη ομάδα εκείνη τη σεζόν και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο sabbatical του 1992

Η επιστροφή του Προστ και η ρήτρα για τον Σένα

Ο Αλέν Προστ δεν άντεξε μακριά από τη Formula 1 και αφού βρήκε την ευκαιρία να έχει και πάλι ανταγωνιστικό μονοθέσιο, επέστρεψε το 1993 με… δόξα και τιμή. Η Williams άνοιξε την… αγκαλιά της στον Προστ και έκλεισε την πόρτα στον πρωταθλητή του 1992 με το μονοθέσιό της, Νάιτζελ Μάνσελ. Το “λιοντάρι” δεν συζήτησε καν το ενδεχόμενο να μείνει ως teammate του Προστ αν και ήταν δεδομένη η κυριαρχία της Williams και εκείνη τη χρονιά. Ο “καθηγητής” είχε εξασφαλίσει ότι δεν θα έχει στο πλάι του τον Άιρτον Σένα αφού υπήρχε ξεκάθαρη ρήτρα στο συμβόλαιό του ότι ο Βραζιλιάνος δεν θα είναι teammate του! O Βραζιλιάνος δεν έμεινε με… δεμένη τη γλώσσα του, άλλωστε έχει μείνει στην ιστορία για τις ατάκες του μετά τους αγώνες. Μετά το τέλος του πορτογαλικού grand prix το 1992 στη συνέντευξη Τύπου, ο Άιρτον Σένα ρωτήθηκε για τη φημολογούμενη τότε επιστροφή του Προστ και η απάντησή του ήταν… αφοπλιστική: “Ο Προστ είναι “κότα“ και θέλει να τρέχει μόνος του και να κερδίζει”.
 
To πρωτάθλημα του 1993 αποδείχθηκε… περίπατος για τον Προστ που πανηγύρισε εύκολα το 4ο και τελευταίο του πρωτάθλημα. Ο Γάλλος δεν κατάφερε να διατηρήσει τη ρήτρα στο συμβόλαιό του και για την επόμενη σεζόνκαι έτσι ο Σένα υπέγραψε με τη Williams και ο “καθηγητής” κρέμασε τα γάντια του.

Το ιδανικό φινάλε σε μια “αιώνια” κόντρα

Δύο από τους κορυφαίους πιλότους στην ιστορία της Formula 1 δεν θα μπορούσαν να μας αφήσουν με… πικρή γεύση. Η τελευταία εικόνα που έχουμε από την κοινή τους παρουσία στο σπορ είναι υπέροχη. Ήταν 7 Νοεμβρίου του 1993 στην Αδελαϊδα. Ο Προστ είχε εξασφαλίσει τον τίτλο, ο Σένα πανηγύριζε την 41η και τελευταία όπως αποδείχθηκε, νίκη της καριέρας του με τον Γάλλο να είναι 2ος. Στο βάθρο των νικητών ο Σένα όχι μόνο έδωσε το χέρι του στον Προστ αλλά τον κάλεσε να ανέβει δίπλα του στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ο αθλητισμός σε όλο του το μεγαλείο, η αναγνώριση του αντιπάλου και ο σεβασμός για τα όσα προσέφερε στο σπορ. Οι δύο ορκισμένοι εχθροί στο ίδιο σκαλί του βάθρου. Με τον τρόπο που έπρεπε έγραψαν το φινάλε στη δική τους επική μάχη.

Οι ίδιοι σκηνοθέτησαν με τον ιδανικό τρόπο την ταινία “Προστ vs Σένα” και όπως χρειάζεται ο τηλεθεατής είχε και happy end. Δυστυχώς η μοίρα δεν έχει τις ίδιες σκηνοθετικές ή σεναριακές ικανότητες αφού λίγους μήνες αργότερα, την καταραμένη πρωτομαγιά του 1994, αποφάσισε να πάρει από τη ζωή τον Άιρτον Σένα, την ίδια χρονιά που ο Προστ είχε αποχωρήσει από το σπορ και την ίδια χρονιά που ο Μίκαελ Σουμάχερ θα πανηγύριζε τον πρώτο από τους 7 τίτλους του.
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης