Τελευταία Νέα
Speculator

Τι απαντούν ΕΕΣΥΠ και Stanton Chase στο BN για το διορισμό Γιουρέλη στο ΤΑΙΠΕΔ και το διαζύγιο από τα πραγματικά περιστατικά

Τι απαντούν ΕΕΣΥΠ και Stanton Chase στο BN για το διορισμό Γιουρέλη στο ΤΑΙΠΕΔ και το διαζύγιο από τα πραγματικά περιστατικά
Οι απαντήσεις ΕΕΣΥΠ και Stanton Chase για το διορισμό Γιουρέλη
Σχετικά Άρθρα

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή-απάντηση από την ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρία Συμοχών και Περιουσίας) που αφορά στο άρθρο που δημοσιεύσαμε στις 17 Ιουνυ 2021 (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο) και αφορά στην τοποθέτηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΣΥΠ Στέφανου Γιουρέλη την οποία και δημοσιεύουμε.

Η απάντηση της ΕΕΣΥΠ

«Σε συνέχεια του άρθρου σας για τοποθέτηση στελέχους της ΕΕΣΥΠ στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και τη σχετική διαδικασία , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Η ΕΕΣΥΠ, τοποθετεί ή θα τοποθετεί ως μέλη Δ.Σ. στελέχη της ακολουθώντας την ελληνική και διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται από ομίλους για τα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών τους, (τραπεζικούς, εμπορικούς ομίλους και μάλιστα εισηγμένων στο χρηματιστήριο).
Επομένως η συμμετοχή στελεχών της ΕΕΣΥΠ όχι μόνο δεν θα έπρεπε να παραξενεύει, αλλά να επικροτείται, καθώς σηματοδοτεί τον πιο ενεργό της ρόλο σε σχέση με τις θυγατρικές της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ ομόφωνα (χωρίς την ψήφο του κ Γιουρέλη), δηλαδή με 8 συνολικά ψήφους, αποφάσισε να τον ορίσει ως μέλος ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ (μη εκτελεστικό, αλλά όχι ανεξάρτητο, διορισμένο μέλος διοικητικού συμβουλίου), ο οποίος μάλιστα ήδη διάγει τη δεύτερη τετραετή θητεία του στο Διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ.
Στην Stanton Chase ανατέθηκε αποκλειστικά το έργο για τα ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για να σας παρέχουμε οποιαδήποτε πληροφορία, προκειμένου να βοηθήσουμε το δημοσιογραφικό σας έργο».

Τα πραγματικά περιστατικά

Στην επιστολή της ΕΕΣΥΠ διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η τοποθέτηση Γιουρέλη στη θέση του μέλους του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί διεθνή πρακτική και ότι ο ίδιος δεν ψήφισε την τοποθέτησή του και η σύμβαση ανάθεσης στην Stanton Chase αφορούσε μόνο στα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.
Όμως τα επιχειρήματα της ΕΕΣΥΠ δεν είναι πειστικά.
Και δεν είναι καθώς η ίδια η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ αναφερόταν για θέσεις Προέδρου και Μη Εκτελεστικών Μελών του ΔΣ.
Δεν αναφέρει πουθενά ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ούτε και υπάρχει πουθενά τροποποίηση της προκήρυξης.
Τα βιογραφικά λοιπόν των μη εκτελεστικών μελών εστάλησαν στην Stanton Chase.
Κατά συνέπεια τα αναφερόμενα από την ΕΕΣΥΠ δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Γιουρέλης ήταν μαζί με άλλους ο άνθρωπος που πήρε συνεντεύξεις από τους υποψηφίους για θέσεις μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ και ο ίδιος εν τέλει κατέλαβε μια από τις θέσεις αυτές.
Αυτό πέραν των όσων έχουν προαναφερθεί εγείρει τελικά και το ερώτημα αν υπάρχει εμπιστοσύνη στα νέα μέλη που αποφασίστηκε να στελεχώσουν τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και αν η τοποθέτηση Γιουρέλη προέκυψε ξαφνικά από την αίσθηση αυτή και την πεποίθηση του ΔΣ του Υπερατμείου ότι η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ανάγκη τοποτηρητή για να κάνει τη δουλειά της.
Φυσικά δεν υιοθετούμε τις κακεντρέχειες περί προσθήκης μιας ακόμα αμοιβής 24.000 ευρώ το χρόνο στις πρόσθετες αμοιβές που λαμβάνει πέραν αυτής του αν CEO του Υπερατμείου από τη συμμετοχές σε Επιτροπές της ΕΕΣΥΠ.Σχετικά με την ομοφωνία του ΔΣ του Ταμείου ανατρέχουμε στην ανακοίνωση του νέου ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ όπου αναφέρονται τα εξής:
«Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 197 παρ.4 ν. 4389/2016, το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου αξιολόγησε και επέλεξε στελέχη με σημαντική εμπειρία και γνώσεις σε κλάδους που είναι σε συνάφεια με το έργο και την αποστολή του ΤΑΙΠΕΔ.
Για την επιλογή των νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, ακολουθήθηκε ανοικτή διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και επιλογής μελών, σε συνεργασία με δύο εξειδικευμένες εταιρείες διεθνούς κύρους, αξιολογώντας τους υποψήφιους στη βάση των κριτηρίων που είχαν προσδιορισθεί στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, ομόφωνα, αποφάσισε τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, με άμεση ισχύ:

  • Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Πρόεδρος, Μη Εκτελεστικός μέλος
  • Δημήτριος Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος (από 01.08.2021)
  • Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος (μέχρι 31.07.2021)
  • Λητώ Ιωαννίδου, Μη εκτελεστικό Μέλος, Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου
  • Θάλεια Εμίρη, Μη εκτελεστικό Μέλος
  • Ανδρέας Σταυρόπουλος, Μη εκτελεστικό Μέλος
  • Στέφανος Γιουρέλης, Μη εκτελεστικό Μέλος, Αναπληρωτής CEO Υπερταμείου»

Αν κάποιος βρει αναφορά στην αποχή του κ. Γιουρέλη από την ψηφοφορία αλλά και ότι ορίστηκε εκτός της διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις των μελών του ΔΣ προφανώς και έχουμε κάνει λάθος.
Δεν έχουμε κάνει όμως λάθος γιατί τέτοια αναφορά δεν υπάρχει.
Και φαίνεται από την ανακοίνωση της ΕΕΣΥΠ να έχει προκύψει διαζύγιο από τα πραγματικά περιστατικά.

Η επιστολή της Stanton Chase

Αργά χθες 17/6 το βράδυ λάβαμε από τον εκπρόσωπο της Stanton Chase την παρακάτω επιστολή

«Kύριε Καρούτζε Kαλησπέρα,

Καταρχήν θέλουμε να εκφράσουμε τον απόλυτο σεβασμό στο επάγγελμα σας και την προσπάθεια σας για την παρουσίαση της αλήθειας.
Οφείλουμε όμως εκπροσωπώντας την Stanton Chase να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς το άρθρο σας που εμπλέκει την εταιρεία μας.
Η Stanton Chase ανέλαβε να συνδράμει την ΕΕΣΥΠ αποκλειστικά και μόνο στην αξιολόγηση και επιλογή Ανεξάρτητων Μη Εκτελεστικών Μελών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και ως εκ τούτου καμία συμμετοχή δεν είχε στην επιλογή του κ. Γιουρέλη.
Παρακαλούμε λοιπόν, σεβόμενοι τη δημοσιογραφική δεοντολογία, να αποκαταστήσετε το ανακριβές του άρθρου σας.
Με εκτίμηση,

Μάνος Πανώριος»

Εμείς δεν έχουμε παρά να δεχτούμε ότι τα όσα αναφέρει η Stanton είναι ακριβή σε ότι αφορά στην επιλογή του κυρίου Γιουρέλη.
Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε εκ νέου ότι η πρόκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πλήρωση των θέσεων του ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρεται σε ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ αλλά ρητώς σε μη εκτελεστικά.
Υποθέτουμε ότι η Stanton εξ αρχής γνωρίζει το περιεχόμενο της πρόσκλησης το οποίο δεν τροποποιήθηκε.
Κατά συνέπεια κάποιο μαγικό χέρι, κάποια εισήγηση που φτιάχτηκε άγνωστο από ποιον ήταν αυτή που έθεσε ως θέμα προς ψήφιση στο ΔΣ της ΕΕΣΥΠ την τοποθέτηση Γιουρέλη στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Γιατί δεν φανταζόμαστε ότι έτσι στα καλά καθούμενα είπε κάποιος ή έδωσε εντολή κάποιος βάλτε τον κ. Γιουρέλη στον ΤΑΙΠΕΔ και αυτή εξετελέσθη.
Και είμαστε περίεργοι να μάθουμε, εννοείται με επίσημο τρόπο από την ΕΕΣΥΠ η οποία υποτίθεται ότι έχει διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης