Τελευταία Νέα
Speculator

Ο εφτάψυχος Σωκράτης Λαζαρίδης, η εταιρική διακυβέρνηση… Καχριμάκη και η πριονοκορδέλα

Ο εφτάψυχος Σωκράτης Λαζαρίδης, η εταιρική διακυβέρνηση… Καχριμάκη και η πριονοκορδέλα
Μάχη παρασκηνίου για την θέση του επικεφαλής του ΧΑ

Άλλες εποχές θυμίζει το σκηνικό που αναδύεται εν όψει της αλλαγής διοίκησης στο ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς η διοικητική ομάδα που επί δεκαετία και πλέον ηγείται της ΕΧΑΕ αντιστέκεται να διατηρήσει τα κεκτημένα.
Και αυτό καταδεικνύουν οι διαρροές εναντίον της κας Νατάσας Στάμου νυν Αντιπρόεδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πριν καν τεθεί ζήτημα και μόνο με φήμες ότι ενδέχεται να αναλάβει τις τύχες του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Και πιθανόν αυτό θα συμβεί με όποιο άλλο όνομα κυκλοφορήσει εν είδη φήμης πληροφορίας ότι μπορεί να αναλάβει τις τύχες του ΧΑ.
Ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει cooling period ενός έτους και έτσι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κ. Λαζαρίδη, πράγμα όμως που δεν ισχύει καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως νομοθετική πρόβλεψη.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι άλλο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής μετακόμισε σε τράπεζα χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα νομιμότητας.
Ανακαλύφθηκαν οι επιτροπές υποψηφιοτήτων και γενικότερα ότι τελικά δεν μπορεί να γίνει αλλαγή καθώς προέχει η εταιρική διακυβέρνηση.

Η εταιρική διακυβέρνηση του...  Καχριμάκη

Άλλωστε αυτοί που σήμερα μέσω διαρροών κόπτονται για την εταιρική διακυβέρνηση δεν ξέρουν τίποτα από την περίοδο αποπομπής του Σπύρου Καπράλου όταν ο Μιχάλης Καρχιμάκης απειλούσε με εσωκομματικό πόλεμο τον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αν δεν διώξει τον Καπράλο.
Φυσικά ο Σπύρος Καπράλος ένας από τους πιο επιτυχημένους Προέδρους αποχώρησε από το Χρηματιστήριο και τη θέση του κατέλαβε ο κ. Λαζαρίδης με….«κριτήρια» εταιρικής διακυβέρνησης που έφεραν την υπογραφή Καχριμάκη.
Βέβαια ο κ. Καπράλος είχε περάσει τα πάνδεινα και τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τα συνεχή κρασαρίσματα του συστήματος συναλλαγών που προφανώς ήταν απολύτως τυχαία. Ο αστικός μύθος μάλιστα λέει για μια επίσκεψή του στο data room όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις δυνατότητες του συστήματος να λειτουργεί αλλά και να πέφτει.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει ότι οι διαθέσεις για αλλαγή διοίκησης στο ΧΑ θα συναντήσουν αντιστάσεις καθώς πέρα από διαρροές πριονοκορδέλας υπάρχουν και συμμαχίες που έχουν χτιστεί μέσα στη χρόνια παρουσία.
Συμμαχίες που ξεκινούν από Πρόεδρο Τράπεζας και φτάνουν μέχρι τον τελευταίο Χρηματιστή και έχουν καταστήσει τον Σωκράτη Λαζαρίδη επτάψυχο.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει η κυβερνητική βούληση να φύγει το Χρηματιστήριο από το τέλμα και να λειτουργήσει ως μοχλός χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.
Άλλωστε τα υποψήφια προς επένδυση κεφάλαια για τέτοιου είδους επενδύσεις υπάρχουν. Και αυτό που λείπει είναι τα χρηματιστηριακά εργαλεία που θα δίνουν τη δυνατότητα να επενδύονται κεφάλαια σε μικρομεσαίους χωρίς τον κίνδυνο εγκλωβισμού και σε συνθήκες αυξημένης ρευστότητας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης