Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Άμεσος κίνδυνος να παύσει να λειτουργεί νόμιμα... η Αρχή για το Ξέπλυμα

Αποκάλυψη: Άμεσος κίνδυνος να παύσει να λειτουργεί νόμιμα... η Αρχή για το Ξέπλυμα
Η παραίτηση του Αναπληρωτή Προέδρου και οι προβλέψεις του νόμου
Σχετικά Άρθρα

Ορατός είναι ο κίνδυνος η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, γνωστότερη ως «Αρχή για το Ξέπλυμα» να παύσει να λειτουργεί νομίμως σε περίπου ένα μήνα από τώρα καθώς δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες πλήρωσης της θέσης Αναπληρωτή Προέδρου μετά την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Καραγιάννη.
Μια παραίτηση που προκάλεσε ερωτηματικά δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά που μετά από κυβερνητική τροπολογία που είχαν καυτηριάσει τα συνδικαλιστικά όργανα των δικαστών τοποθετήθηκαν στις θέσεις του Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου συνταξιούχοι δικαστικοί.
Ο κίνδυνος να παύσει να λειτουργεί νομίμως η Αρχή προκύπτει από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας που προβλέπει ότι μετά την παρέλευση του τριμήνου, το συλλογικό όργανο παύει να λειτουργεί νομίμως εφόσον δεν έχει αποκατασταθεί η πληρότητα της συγκρότησής του.

Η διαδικασία που δεν κινήθηκε

Και στην περίπτωση της Αρχής Ξεπλύματος παρότι έχουν περάσει δύο μήνες από την παραίτηση του Αν. Προέδρου δεν έχει κινηθεί διαδικασία πλήρωσης της θέσης.
Μια θέση που προβλέπει ρητά ο νόμος που αναφέρει ότι «Η Αρχή συγκροτείται από τον Πρόεδρο και δεκαεπτά (17) μέλη, καθώς και από ισάριθμους αναπληρωτές τους, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν τις ίδιες ιδιότητες και προσόντα με τα μέλη που αναπληρώνουν».
Επίσης στο νόμο προβλέπεται ότι «Σε περίπτωση πρόωρης λήξης της θητείας του Προέδρου ή μέλους, διορίζεται νέος Πρόεδρος ή μέλος για το υπόλοιπο της θητείας του αποχωρήσαντος μέλους.
Μέχρι το διορισμό του νέου Προέδρου ή τακτικού μέλους, τη θέση του καταλαμβάνει ο αναπληρωτής του».
Δεδομένων των διατάξεων αυτών καθίσταται σαφές στα τέλη Νοεμβρίου αν δεν κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες οι οποίες έχουν ήδη αργήσει η Αρχή ουσιαστικά δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης