Τελευταία Νέα
Speculator

Η εταιρία χαμηλής ρευστότητας, με δάνεια που απογειώθηκαν και συναλλαγές με συνδεδεμένες που εγείρουν ερωτήματα

Η εταιρία χαμηλής ρευστότητας, με δάνεια που απογειώθηκαν και συναλλαγές με συνδεδεμένες που εγείρουν ερωτήματα
Όταν ο δανεισμός σε ένα έτος από 12,5 εκ ευρώ εκτινάσσεται στα 31,5 εκ ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Οι Μύλοι Κεπενού έχει συμπληρώσει είκοσι χρόνια παρουσίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο και έχει ενταχθεί στην κατηγορία χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας με τους βασικούς μετόχους να κατέχουν περί το 92% του μετοχικού κεφαλαίου και ουσιαστικά να έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν εκτός Χρηματιστηρίου τη μετοχή της εταιρίας.
Και αυτό ίσως ήταν το αναμενόμενο δεδομένου ότι η εταιρία με επιλογή των βασικών μετόχων είναι χρηματιστηριακά ανύπαρκτη. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι ότι την περασμένη χρονιά ο δανεισμός της εκτινάχθηκε στα ύψη και ανήλθε στο τέλος του 2021 σε 31,43 εκατ. ευρώ, έναντι 12,59 εκατ. ευρώ την 31/12/2020.Και η ανάλυση των στοιχείων δείχνει κινήσεις πολύ αυξημένου ρίσκου τις οποίες υποστήριξαν οι τράπεζες.

Επιβάρυνση περιθωρίων


Οι καθαρές πωλήσεις της Εταιρείας κατά την χρήση 2021 ανήλθαν σε ευρώ 45,93 εκατ. αυξημένες 31,08% ή περίπου 10,9 εκ ευρώ σε σχέση με τις πωλήσεις της προηγούμενης χρήσης 2020 ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Εταιρείας, ανήλθαν σε 663.493,17 ευρώ, έναντι 1.297.821,44 ευρώ. Και το πρώτο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η αύξηση των πωλήσεων επιτεύχθηκε με επιβάρυνση της κερδοφορίας ενώ δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό συνοδεύτηκε με αύξηση του όγκου πωλήσεων δεδομένης της αύξησης των τιμών των αλεύρων.
Πέραν αυτού η εταιρία ενώ αυξάνει τις πωλήσεις της κατά περίπου 11 εκ ευρώ αυξάνει και τις απαιτήσεις κατά πελατών κατά 7 εκ ευρώ και έχει ενδιαφέρον τι θα δείξει από πλευράς απαιτήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Επίσης υπάρχει αύξηση υποχρεώσεων προς προμηθευτές 4,3 εκ ευρώ και αύξηση αποθεμάτων 5,6 εκ ευρώ ενώ η εταιρία έχει δώσει και προκαταβολές της τάξεως των 4 εκ ευρώ για αγορές προϊόντων γεγονός που δείχνει και τη δυσκολία απόκτησης πρώτων υλών και μάλιστα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία η οποία αποτελούσε το 1/3 της αγοράς πρώτων υλών.

Οι συνδεδεμένες


Σε κάθε περίπτωση η εκτίναξη του δανεισμού της Μύλοι Κεπενού δημιουργεί έυλογα ερωτήματα και μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων της πολιτικής αυτής θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις οικονομικές καταστάσεις των Μύλων Κεπενού υπάρχουν και άλλα άξια προσοχής φαινόμενα. Όπως για παράδειγμα «οι Καταβολές ενοικίων ύψους 105.600,00 € σε επιχείρηση συμφερόντων μελών του Δ.Σ. για μίσθωση του ακινήτου που στεγάζεται το υποκατάστημα Θεσσαλονίκης. Από την εν λόγω εταιρεία, στις 31/12/2021 υφίσταται απαίτηση ποσού 80.000 €».
Το ερώτημα που τίθεται είναι πρώτον αν για αυτό έπρεπε να χορηγηθεί άδεια με τις διαδικασίες δημοσιότητας που προβλέπονται για συνδεδεμένα πρόσωπα. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει επί του θέματος ουδεμία ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ. Επιπλέον και η απαίτηση των 80 χιλιάδων ευρώ δημιουργεί ερωτήματα για το πως δημιουργήθηκε αλλά και ποια εταιρία συμφερόντων μελών του ΔΣ αφορά ενώ ο τρόπος που καταγράφονται οι συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη και με την άδεια του ορκωτού εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την εφαρμογή των προβλεπόμενων από ΔΛΠ και τη νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι και το 2021 επαναλαμβάνονται δαπάνες του 2020 όπως Καταβολές ενοικίων ύψους 120.000,00 € σε μέλη του Δ.Σ. για μίσθωση του ακινήτου που στεγάζεται το υποκατάστημα Ασπροπύργου. Από την άλλη πλευρά οι μισθολογικές παροχές μελών ΔΣ έχουν μειωθεί κατά 140 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης