Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Η «Λενίδι» που… φύτρωσε ως συνδεδεμένη της «Σαράντης» και έχει απλήρωτες αγορές

Αποκάλυψη: Η «Λενίδι» που… φύτρωσε ως συνδεδεμένη της «Σαράντης» και έχει απλήρωτες αγορές
Οι συνήθειες όροι συναλλαγών που δεν είναι ακριβώς συνήθεις και ο ορκωτός της BDO που υπογράφει χωρίς αναστολές το καλώς έχει
Σχετικά Άρθρα
Στις 23 Φεβρουαρίου 2023 το ΒΝ προχώρησε στην αποκάλυψη ότι οι συναλλαγές της Σαράντης με την εταιρία ΛΕΝΙΔΙ ιδιοκτησίας της οικογένειας Σαράντη δεν αποτυπώνονταν στις οικονομικές καταστάσεις (δείτε το δημοσίευμα πατώντας εδώ).
Και στη συνέχεια εγένετο το θαύμα.

Στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες διαβάζουμε ότι «Η εταιρεία Λενίδι Μονοπρόσωπη Α.Ε. και οι θυγατρικές της, Lenidi Bulgaria Ltd και Lenidi Romania Ltd, αποτελούν συνδεδεμένα μέρη από την 5η Αυγούστου 2022 και παραπάνω εμφανίζονται οι συναλλαγές με τις εταιρείες αυτές για το
σύνολο του έτους 2022».
Είναι όμως απορίας άξιον τι ακριβώς έγινε ώστε από τις 5 Αυγούστου του 2022 ώστε η Λενίδι και οι θυγατρικές της να αποτελούν συνδεδεμένα μέρη. Και αυτό δεν εξηγείται σε κανένα σημείο των οικονομικών καταστάσεων.
Ανατρέχοντας στο ΓΕΜΗ δεν προκύπτει καμία μεταβολή που να δικαιολογεί την αλλαγή αυτή.

Με βάση δε τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 προκύπτει ότι οι απαιτήσεις Σαράντης από τη Λενίδι στις 31.12.2022 ανέρχονταν 2,23 εκ ευρώ, από Linidi Bulgaria σε 16.638 ευρώ και από τη Lenidi Romania σε 42 Ευρώ.
Το σύνολο των εσόδων από πωλήσεις εμπορευμάτων της Σαράντης προ τη Λενίδι για το 2022 είναι 2,598 εκ ευρώ και προς τη Lenidi Bulgaria 67.714 ευρώ ενώ οι αγορές εμπορευμάτων και υπηρεσιών από τη Λενίδι ανέρχονται σε 486 χιλιάδες ευρώ.
Δηλαδή σε καθαρούς όρους αγορών μείον πωλήσεων στη σχέση με τη Λενίδι μέσα στη χρήση δημιουργείται μια καθαρή απαίτηση από τη Σαράντης 2,112 εκ ευρώ. όμως η χρήση λήγει με τις απαιτήσεις της Σαράντης να είναι μεγαλύτερες από την καθαρή απαίτηση και συγκεκριμένα 2,23 εκ ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Λενίδι χρηματοδοτείται εμμέσως από τη Σαράντης ενώ την ίδια στιγμή η Σαράντης αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις ότι οι συναλλαγές με τα συνδεδεμένα μέρη γίνονται σε κανονικές τιμές αγοράς.
Και αυτό μπορεί να ισχύει αλλά τέτοιου είδους πίστωση σε πωλήσεις προς τη Λενίδι προφανώς δεν γίνονται σε κανονικές τιμές αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αποκαλύψεις του ΒΝ για τη σχέση της Σαράντης με τη Λενίδι η ευαίσθητη κατά τα άλλα αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εποπτεύει τις εισηγμένες δεν μπήκε στον κόπο να κάνει ούτε ένα ερώτημα για τα μάτια του κόσμου αποδεικνύοντας στην πράξη ότι προφανώς για δικούς της λόγους εφαρμόζει πρακτικές ευνοϊκής μεταχείρισης της Σαράντης οι οποίες όμως εγείρουν και ζητήματα παράβασης καθήκοντος.
Όλα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες όταν δεν προλαβαίνεις γιατί για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν προτεραιότητα οι ασήμαντου συστημικού κινδύνου για την αγορά λόγω πολύ μικρού μεγέθους εταιρίες όπως ο Λεβεντέρης και η Λανακάμ.
Όπως και για τον ορκωτό της BDO που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις της Σαράντης όλα αυτά αποτελούν λεπτομέρειες.
Κατά σύμπτωση και τις οικονομικές καταστάσεις της Λενίδι υπογράφει η BDO που φαίνεται ότι έχει χαλαρά τα φρένα στον έλεγχο της πραγματικότητας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης