Τελευταία Νέα
Speculator

Η HIG, δανείζει με όρους αποικιοκρατίας - Η περίπτωση Dimand

Η HIG, δανείζει με όρους αποικιοκρατίας - Η περίπτωση Dimand
Tα περίφημα funds δανείζουν με όρους που ξεπερνούν κάθε φαντασία και είναι τουλάχιστον αποικιοκρατικοί
Σχετικά Άρθρα
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Dimand για τη χρήση 2022 ήλθε να πιστοποιήσει ένα κοινό μυστικό.
Ότι τα περίφημα funds δανείζουν με όρους που ξεπερνούν κάθε φαντασία και είναι τουλάχιστον αποικιοκρατικοί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της εισηγμένης ο κάθε επενδυτής μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι ένα δάνειο που έλαβε από την περίφημη HIG το 2019 για να προπληρωθεί κόστισε μια ολόκληρη περιουσία.
Αλλά και αυτή η περιουσία θα ήταν μικρότερη από το να επέλεγε η εισηγμένη να αποπληρώσει το δάνειο αυτό στη λήξη του.
Συγκεκριμένα η Dimand στις 23.12.2019 προχώρησε σε σύμβαση έκδοσης ομολογιακού δανείου διάρκειας έως 5 ετών, με ομολογιούχο την TEMPUS (εταιρίας της HIG Capital), συνολικού ύψους έως €49.798 χιλ. από το οποίο μέχρι την 31.12.2021 είχε αναληφθεί ποσό €33.729 χιλ..
Το δάνειο αυτό είχε σταθερό επιτόκιο 10% και επιτόκιο 26,35% με βάση τη μέθοδο του πραγματικού επιτοκίου!!! Κι όλα αυτά όταν πρόκειται για το 2019 όπου τα επιτόκια ήταν μηδενικά.
Στο τέλος του 2021 για τα 33.729 εκ ευρώ το δάνειο είχε φτάσει να έχει αξία €39,8 εκατ..

Παράλληλα με το δάνειο εκδόθηκαν προνομιούχες μετοχές (4.048.200) για τις οποίες προβλεπόταν Δικαίωμα απόληψης i) τόκου (coupon), επί της ονομαστικής αξίας των Προνομιούχων Μετοχών, ανερχόμενου σε ποσοστό 10% ετησίως και ii) ενός μεταβλητού ποσού («Κίνητρο Εξόδου») από τα κέρδη της Εταιρείας, υπολογιζόμενου και καταβαλλόμενου άπαξ, και συγκεκριμένα κατά το χρόνο εξαγοράς των Προνομιούχων Μετοχών της TEMPUS από την Εταιρεία, και επιπλέον κατά προτεραιότητα, ήτοι πριν τη διάθεση και διανομή οποιουδήποτε μερίσματος στους κατόχους Κοινών Μετοχών.

Το καλοκαίρι του 2022 και συγκεκριμένα στις 04.07.2022 η Dimand πλήρωσε συνολικά €50.587.885 για την ολοσχερή προπληρωμή ομολογιακού δανείου και την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών. Από την προπληρωμή αναγνωρίστηκε στα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας εφάπαξ χρηματοοικονομικό κόστος και σχετιζόμενα έξοδα συνολικού ύψους €7.634.010. Η διοίκηση της Dimand παρ όλα αυτά θεωρεί το ποσό αυτό είναι μικρότερο από εκείνο που θα κατέγραφε εάν το εν λόγω δάνειο αποπληρωνόταν σύμφωνα με τους όρους του. Βέβαια το ερώτημα είναι γιατί δεν δάνεισαν οι ελληνικές τράπεζες την Dimand.
Tόσο ρίσκο άραγε εμπεριείχε ο δανεισμός ή απλά οι ελληνικές τράπεζες έχουν μάθει να μην παίρνουν καθόλου ρίσκο προσφέροντας έδαφος σε «επενδυτικά κεφάλαια» που δανείζουν με όρους που αν το έκανε ένας ιδιώτης στην Ελλάδα θα θεωρείτο τοκογλύφος;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης