Τελευταία Νέα
Speculator

MLS: Πρόστιμα στο γάμο του Καραγκιόζη και τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - MLS ΙΚΕ και ατάραχοι επόπτες

MLS:  Πρόστιμα στο γάμο του Καραγκιόζη και τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - MLS ΙΚΕ και ατάραχοι επόπτες
Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Ζιμπάμπουε...
Σχετικά Άρθρα
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε ένα ακόμα πρόστιμο την περασμένη Πέμπτη για την υπόθεση MLS και φαίνεται να αισθάνεται ότι με αυτή της την πράξη εξαντλεί τις υποχρεώσεις της για εποπτεία.
Όμως αποτελεί ένα ερώτημα τι είδους εποπτεία είναι αυτή που επιβάλλει πρόστιμο 80.000 ευρώ στην εταιρία όταν ουδείς γνωρίζει αν λειτουργεί και αν υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να εισπράξει το πρόστιμο που επεβλήθη.
Η εταιρία άλλωστε κοροϊδεύει συστηματικά τους πάντες αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν άσκησε τα δικαιώματα που τις δίνει ο νόμος και άφησε τους βασικούς μετόχους δηλαδή την οικογένεια Καματάκη να αλωνίζει.
Η τελευταία ανακοίνωση της MLS ανέφερε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ' αριθμ. 11686/2022 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση της MLS για λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 4738/2020, διατάσσοντας μεταξύ άλλων την αναστολή όλων των μέτρων εκκρεμών ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρίας. Έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση ενώ η εταιρία που έχει χρόνια να δημοσιεύσει ισολογισμούς δεν έχει μπει καν σε αναστολή καταχώρισης για να γελά και ο … κάθε πικραμένος με το τσίρκο του ΓΕΜΗ.
Όμως για να φτάσουμε ως εκεί που κανείς δεν ξέρει τη συνέχεια είχαν προηγηθεί άλλα τα οποία όπως προαναφέρθηκε δείχνουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Γιατί και να διορίσει διοίκηση είχε τη δυνατότητα από το νόμο αλλά και να κάνει επιτόπιο έλεγχο. Αντίθετα διόρισε ελεγκτική εταιρία για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της ΕΛΤΕ λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό παραπλανητικά καθώς ουσιαστικά αμφισβητούσε το έργο μιας άλλης ελεγκτικής αρχής που αποδείχτηκε ότι το έργο της ήταν απόλυτα σωστό και έκανε τη δουλειά που δεν έκαναν οι περίφημοι κομάντο ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ειδικότερα στις 10 Νοεμβρίου του 2021 το ΧΑ στέλνει επιστολή στην MLS στην οποία απαντά μεταξύ ότι

Σε σχέση με τους χρόνους δημοσίευσης της εξαμηνιαίας και ετήσιας οικονομικής έκθεσης της χρήσης 2020, καθώς και της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της περιόδου 30.06.2021, η εταιρία ενημερώνει ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες σε συνεργασία με τους ορκωτούς ελεγκτές για τη χρήση του 2020 προκειμένου να συνταχθεί η ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2020. Μόλις δημοσιευτεί η παραπάνω έκθεση, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της περιόδου 30-06-2021. Σε σχέση με την καθυστέρηση της δημοσίευσης, αυτή προκύπτει κατά κύριο λόγο από το ότι οι ορκωτοί ελεγκτές του 2020 είναι διαφορετικοί από αυτοί της χρήσης του 2019. Ως εκ τούτου έπρεπε να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να γίνει η δημοσίευση της χρήσης του 2019, στη συνέχεια να μελετήσουν τη χρήση του 2019 και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ελέγχου για το 2020 οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη.

Η εταιρία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έχει υπογράψει την από 9-07-2021 σύμβαση παροχή υπηρεσιών συμβούλου με την Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, με σκοπό την δημιουργία ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων της Εταιρίας. Το αρχικό πλάνο έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας και έχει συζητηθεί με μέρος των πιστωτών. Επί προσθέτως, ανέθεσε στις 19-10-2021 στην Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ τη δημιουργία σε συνεργασία με την Εταιρία του Post restructuring business plan.
Όμως και στις δύο περιπτώσεις αποδείχτηκε ότι όλα αυτά ήταν παραμύθια της Χαλιμάς και κάτω από την μύτη της Κεφαλαιαγοράς και προφανώς με ευθύνη της γινόταν το εξής
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MLS κος Βακάρος (μπροστινός του Καματάκη που όταν ξέσπασε το σκάνδαλο τον τοποθέτησε στην εταιρία) προχωρούσε στην ίδρυση εταιρίας με το όνομα MLS IKE, θυγατρική της MLS με κεφάλαιο 1.000 ολόκληρα.
Η ίδρυση αυτής της εταιρίας έγινε τον Μάιο του 2021 δηλαδή πριν τις ανακοινώσεις περί Whitetip και ισολογισμών στοιχείο που ενισχύει ότι ποντάροντας στην Κεφαλαιαγορά οι άνθρωποι της MLS έκαναν τη δική τους δουλειά.
Η εταιρία αυτή έχει δημοσιεύσει μια οικονομική κατάσταση το 2021 όπου ο τζίρος είναι μόλις 14 χιλιάδες ευρώ. Οι εγγραφές στην εταιρία αυτή είναι μαγικές καθώς εμφανίζει στο τέλος του 2021 αποθέματα 1,5 εκ ευρώ και απαιτήσεις 220 χιλιάδες ευρώ με το ερώτημα να πλανάται. Με τι λεφτά αγόρασε τα αποθέματα και με ποια συναλλαγές δημιούργησε απαιτήσεις αλλά και προς ποιον είναι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,73 εκ ευρώ που εμφανίζει...

Αυτά φυσικά δεν γίνονται ούτε στη Ζιμπάμπουε. Όμως με την εποπτεία της ελληνικής Επιτροπής Κεφλαιαγοράς όλα μπορεί να συμβούν. Να χάνουν λεφτά οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι και απλά να επιβάλλονται πρόστιμα στο γάμο του Καραγκιόζη.
Για καλή τύχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το σκάνδαλο MLS δεν ήταν μεγέθους Follie και τα θύματα ήταν λιγότερα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τελικά μετρά ακόμα και στην απονομή χρηματιστηριακής δικαιοσύνης … ο σαματάς που γίνεται σε ένα σκάνδαλο δηλαδή ο αριθμός των πληγέντων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης