Τελευταία Νέα
Speculator

Παράταση-φάρσα της προθεσμίας δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ με σφραγίδα ΥΠΑΝ και συμπαιγνία Κόλλια

Παράταση-φάρσα της προθεσμίας δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ με σφραγίδα ΥΠΑΝ και συμπαιγνία Κόλλια
Ο νόμος δεν τηρείται και εν συνεχεία παρακάμπτεται με τροπολογία η οποία σημειωτέον έρχεται μεταχρονολογημένα
Για μια ακόμα φορά η φαρσοκωμωδία με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και τη συνέργεια του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καλά κρατεί.
Ο νόμος δεν τηρείται και εν συνεχεία παρακάμπτεται με τροπολογία η οποία σημειωτέον έρχεται μεταχρονολογημένα.
Ο λόγος για τις προθεσμίες πραγματοποίησης Γενικών Συνελεύσεων των ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ και δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων τους στο ΓΕΜΗ όπου για μια ακόμα χρονιά με την άδεια της κυβέρνησης μέσω μεταχρονολογημένης τροπολογίας.
Ειδικότερα με τροπολογία η οποία ψηφίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στο νόμο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά στις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών.» προβλέπεται ότι:

«Για το έτος 2023 η προθεσμία διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης της παρ. 1 του άρθρου 119 του ν. 4548/2018 (Α' 104), της παρ. 2 του άρθρου 69 του ν. 4072/2012 (Α' 86) και της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3190/1955 (Α' 91) παρατείνεται κατά πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες. Προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή πρακτικών συνελεύσεων των μετόχων ή εταίρων και εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο παρατείνονται αναλόγως.»

Ουσιαστικά με την παράταση αυτή οι εταιρίες υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και να δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις έως τις 20 Νοεμβρίου.
Δηλαδή θα δημοσιεύσουν οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς λίγο πριν τελειώσει η επόμενη χρονιά.

Το ευτράπελο είναι ότι ήδη έχουν παραβιάσει το νόμο όσοι δεν είχαν κάνει Γενική Συνέλευση έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Έτσι το Υπουργείο Ανάπτυξης στέλνει το μήνυμα της ασυδοσίας με την άδειά του γιατί κανονικά το ΓΕΜΗ έπρεπε ήδη να έχει κινήσεις τις διαδικασίες ποινών που προβλέπονται για τη μη τήρηση των προθεσμιών.
Στις πρακτικές αυτές συνεργός είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος του οποίου προφανώς ο Πρόεδρος κ. Κόλλιας θεωρεί τις καλές δημόσιες σχέσεις ως προτεραιότητα έναντι τις αξιοπιστίας του επαγγέλματος.

Και για να βοηθήσει, το Υπουργείο Ανάπτυξης στην τροπολογία που επαναλήφθηκε και φέτος ως φάρσα είχε φροντίσει μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για την παροχή πληροφοριών από τις ψηφιακές πλατφόρμες, είχε φροντίσει να πει ότι η μεταφορά των προθεσμιών είναι αναγκαία, δεδομένου ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 2022 υποβάλλονται μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023 και το χρονικό διάστημα από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τη 10η Σεπτεμβρίου 2023 θεωρείται πολύ μικρό για την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων από τους λογιστές-φοροτεχνικούς και τη χορήγηση του φορολογικού πιστοποιητικού από τους ορκωτούς λογιστές.

Προφανώς ο κ. Κόλλιας θεωρεί ότι για παράδειγμα οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 που έχουν ήδη δημοσιεύσει οι εισηγμένες εταιρίες, είναι ήδη διάτρητες και μπερδεύει μέσα σε αυτό και τα φορολογικά πιστοποιητικά.
Αν όντως το πιστεύει τότε πρέπει να καταγγείλει ως ανακριβή τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει πριν την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων χωρίς να έχουν υποβάλει δηλώσεις οι εισηγμένες αλλά και άλλες μη εισηγμένες εταιρίες που σέβονται τους κανόνες δημοσιότητες και κυρίως όσους συναλλάσσονται παρουσιάζοντας έγκαιρα τη χρηματοοικονομική τους εικόνα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης