Τελευταία Νέα
Speculator

Σε τέλμα τα σχέδια Κοντόπουλου για τους κανόνες διασποράς του Χρηματιστηρίου - Υψώνει τείχος η Κεφαλαιαγορά

Σε τέλμα τα σχέδια Κοντόπουλου για τους κανόνες διασποράς του Χρηματιστηρίου - Υψώνει τείχος η Κεφαλαιαγορά
Ο Κανονισμός όπως προωθήθηκε από το Χρηματιστήριο προβλέπει ότι μια μετοχή που δεν ικανοποιεί την ελάχιστη διασπορά θα μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης
Σχετικά Άρθρα
Σε τέλμα βρίσκεται η έγκριση του νέου Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννου Κοντόπουλου για αλλαγές στους κανόνες διασποράς και αυστηροποίηση του πλαισίου παραμονής στο Χρηματιστήριο, φαίνεται να προσκρούουν σε σωρεία νομικών θεμάτων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να έχουν προβεί σε σωρεία παρατηρήσεων και ουσιαστικά να ζητούν αλλαγές οι οποίες ωστόσο οδηγούν σε έναν κανονισμό ο οποίος δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου 2023.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το μείζον θέμα που γεννάται είναι οι ποινές που προβλέπονται στην περίπτωση μη ικανοποίησης των κανόνων διασποράς αλλά και η έλλειψη νομικού πλαισίου που να καθορίζει επακριβώς την ελάχιστη διασπορά.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Κανονισμός όπως προωθήθηκε από το Χρηματιστήριο προβλέπει ότι μια μετοχή που δεν ικανοποιεί την ελάχιστη διασπορά θα μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης και θα έχει προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διορθώσει το πρόβλημα.
Στη συνέχεια θα δίνονται άλλοι έξι μήνες και στη συνέχεια θα διαγράφεται.
Αυτό όμως κατά την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εγείρει σοβαρά νομικά θέματα και το κυριότερο ότι έτσι δεν προστατεύονται οι μικροεπενδυτές, καθώς η διαγραφή μιας δημόσιας εταιρίας θα πλήττει την περιουσία τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σωρεία δικαστικών προσφυγών προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά.
Επίσης η ένταξη μιας εταιρίας σε επιτήρηση λόγω διασποράς θα έχει ως συνέπεια να προκαλούνται ισχυρές διακυμάνσεις οι οποίες επίσης θα λειτουργούν σε βάρος των επενδυτών και της ίδιας της αξιοπιστίας της αποτελεσματικότητας της αγοράς.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν κύκλοι της Κεφαλαιαγοράς, οι κανόνες διασποράς του ΧΑ καταργούν τοις πράγμασι τη νομοθεσία για τις υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις. Γιατί, αν για παράδειγμα ένας μέτοχος επιθυμεί να βγάλει την εταιρεία του από το ΧΑ χωρίς υποχρεωτική δημόσια πρόταση, το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να παραβιάζει τους κανόνες διασποράς.
Μείζον θέμα υφίσταται και για ΑΕΕΑΠ οι οποίες σημειωτέον έχουν στην πλειοψηφία τους πολύ χαμηλή διασπορά.
Αν εφαρμοστούν οι κανόνες του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διαγραφούν από το ταμπλό.
Ωστόσο, ο νομοθέτης λειτουργώντας απολύτως προβληματικά και αποσπασματικά, δεν έχει προβλέψει τίποτα για το ενδεχόμενο διαγραφής ενώ την ίδια στιγμή έχει προβλέψει την υποχρεωτική εισαγωγή.
Έτσι, μπορεί να έχουμε το φαινόμενο εταιριών που θα κάνουν δημόσια εγγραφή θα παίρνουν κεφάλαια από τους επενδυτές, στη συνέχεια οι βασικοί μέτοχοι θα μειώνουν τη διασπορά και θα βγαίνουν από το ΧΑ αλλά θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν την ιδιαίτερα χαμηλή φορολογία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές της Κεφαλαιαγοράς, για να γίνουν αποδεκτά τα όσα αναφέρει το Χρηματιστήριο στον Κανονισμό που έχει υποβάλλει προς έγκριση θα πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση.
Μέχρι τότε θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να εγκριθούν τα όσα ζητά το Χρηματιστήριο. Και ουσιαστικά θα πρέπει να νομοθετηθεί το πως εννοείται η μη αποδεκτή διασπορά, μηχανισμοί προστασίας της μειοψηφίας και πλήρες θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει όλα τα ενδεχόμενα για τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων στην Ακίνητη Περιουσία.
Το ΒΝ ζήτησε την επίσημη θέση του ΧΑ για την πορεία έγκρισης του Κανονισμού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χθες το πρωί αλλά μέχρι χθες το απόγευμα δεν έλαβε καμία απολύτως απάντηση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης