Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ανελέητο σφυροκόπημα στις τράπεζες – Έχασε τις 750 μονάδες ο Γ.Δ.

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ανελέητο σφυροκόπημα στις τράπεζες – Έχασε τις 750 μονάδες ο Γ.Δ.
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΕΣ: Μαζεύτηκαν προσφορές 25 δισ. ευρώ για το ομόλογο, ικανές να αγοράσουν το μισό χρηματιστήριο αξιών. Συνωστισμός στα ομόλογα, έξοδος από τα παράθυρα στις μετοχές. Πριν λίγες εβδομάδες ξεχείλιζε η αισιοδοξία και σήμερα οι μετοχές καίνε και δεν τις θέλουν οι επενδυτές στα χέρια τους. Με 1 εκατ. ευρώ μία εισηγμένη έχανε 5% ή 100 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της.

Πριν λίγες εβδομάδες αγόραζαν ΕΤΕ πάνω από τα 2,20 ευρώ και ΑΛΦΑ στο 1 ευρώ και σήμερα τις πουλούσαν με άνεση κάτω από τα 1,85 ευρώ την πρώτη και κάτω από τα 0,75 ευρώ τη δεύτερη. Αυτά έχουν τα χρηματιστήρια, αλλά δυστυχώς το δικό μας, έχει σχεδόν μόνο τέτοια.

Δεν απογοητευόμαστε, αν και οι επενδυτές ανησυχούν πλέον για πολλά. Θεωρούμε πως τα περιθώρια πτώσης στενεύουν, αν και όλα θα κριθούν στον εκθετικό των 200 ημερών και μεταξύ 710-730 μονάδες. Κίνδυνοι για νέο lockdown, έλλειψη εμβολίων, εξέλιξη πανδημίας και άλλα οδηγούν τους επενδυτές σε δεύτερες σκέψεις. Όλες οι μετοχές κάτω, ακόμα και αυτές που έχουν ασφάλεια και δεν επηρεάζονται τόσο από την πανδημία.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Μεγάλες απώλειες σε όλα τα χρηματιστήρια και φυσικά εμείς δε γυρίζουμε την πλάτη σε τέτοιες… ευκαιρίες. Οι τράπεζες δυστυχώς θυμίζουν πλέον τον παλιό καλό εαυτό τους. Αυτόν που καταστρέφει εδώ και χρόνια τους επενδυτές. Όσοι πίστευαν επίσης πως τοποθετούνταν το προηγούμενο διάστημα «ποιοτικοί» επενδυτές στο ΧΑ, τους είδαμε.

Στις 743 μονάδες το κλείσιμο και το -2,77%. Ο τζίρος μας φαίνεται υψηλός. Στην αρχή ήταν εξαιρετικά χαμηλές οι συναλλαγές, αλλά μόλις άρχισαν να σπάνε στηρίξεις, μπήκαν τα στοπ και έφυγε με δύναμη προς τα κάτω και με τζίρο. Θεωρούμε επομένως τα 75 εκατ. ευρώ συναλλαγές, ως πολλές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στις 400 μονάδες η στήριξη. Απίστευτη πτώση και δεν έχουν όλες οι μετοχές την ίδια πορεία. Δεν είναι παράξενο αυτό, αλλά υπάρχουν πλέον τεράστιες διαφορές. Για παράδειγμα μόλις σήμερα έκοψε προς τα κάτω των εκθετικό των 50 ημερών η ΕΤΕ με τον αντίστοιχο των 200 ημερών να είναι στα 1,60 ευρώ, ενώ η ΑΛΦΑ έκοψε σήμερα προς τα κάτω και τον 200άρη. Πάει να μπει στο κανάλι, μέσα στο οποίο συσσώρευε το 2020.
ΑΛΦΑ.jpg
LOCKDOWN: Αν κλείσουν ξανά, αν δεν μπορέσουν να ανοίξουν σύντομα και άλλες επιχειρήσεις, τότε δε θα αποφύγουμε τα λουκέτα. Όσο καθυστερούμε, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός τους. Δεν έχει περιθώρια η οικονομία. Όμως με κάθε άνοιγμα, αυξάνουν τα κρούσματα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η στήλη πάντα βλέπει με ιδιαίτερη «συμπάθεια» τις αδάνειστες και αυτές που έχουν γεμάτα ταμεία. Πιστεύουμε πως αδικούνται. Δε μπορεί να τρέχουν οι επενδυτές σε όλες είναι έτοιμες για αναδιάρθρωση δανείων και να αφήνουν στην άκρη εισηγμένες που η μισή αποτίμηση για παράδειγμα είναι στο ταμείο.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ: Ελλάκτωρ και Jumbο ήταν οι μόνες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που δεν είδαν αρνητικό πρόσημο σήμερα. Με οριακή άνοδο το κλείσιμο της Jumbo και στο +4% περίπου η Ελλάκτωρ, όπου οι Ολλανδοί πήραν την εταιρεία. Καταψηφίστηκε και η αύξηση κεφαλαίου από όλους.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στο βήμα ο κ.Καλλιτσάντσης μιλούσε για την αναγκαιότητα της αύξησης και από κάτω τον καταψήφισαν ακόμα και οι δικοί του. Τεράστια η συμμετοχή στη γενική συνέλευση. Δόθηκε μεγάλη μάχη σε μία εταιρεία που βγάζει άσχημα αποτελέσματα και έχει μεγάλα δάνεια…

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μεγάλη η διόρθωση της μετοχής σήμερα. Και πιο κάτω να πάει δεν προκαλεί ανησυχία. Αντιθέτως τα θεμελιώδη έχουν αρχίσει να δείχνουν το πόσο φθηνή είναι.

ΦΗΜΕΣ: Το προηγούμενο διάστημα και επειδή ήταν καλό το κλίμα στο ΧΑ, είχαν βγει διάφορες φήμες ειδικά για το που θα γίνουν κάποιες αυξήσεις κεφαλαίου. Θεωρούμε πως τα νούμερα αυτά έχουν αλλάξει σήμερα, λόγω των νέων συνθηκών και ίσως επανεξετάζονται πολλά.

ΟΠΑΠ: Κάνει όγκο εδώ και κάποιες μέρες. Σήμερα με 740 χιλ. τεμάχια έχασε 4,19% και έκλεισε στα 10,05 ευρώ.

AS COMPANY: Για να φύγει αυτή η μετοχή από το ΧΑ θα πρέπει να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η πορεία της σήμερα μας δείχνει ότι μάλλον γίνονται δεύτερες σκέψεις. Με 15 εκατ. ταμείο δύσκολα κάποιος πουλάει στα 32 εκατ. ευρώ. Στα 2,24 ευρώ και στο -3,03% με όγκο 48 χιλ. τεμάχια.

ΑΒΑΞ: Όσα με κόπο έχτισε, με ευκολία τα γκρέμισε. Στα 0,56 ευρώ και στο -7,74% με όγκο 207 χιλ. τεμάχια.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Στα 300 ευρώ η μετοχή και η αποτίμηση στα 828 εκατ. ευρώ. Πάνω από τα μισά είναι στο ταμείο της εταιρείας. Αλλά τι να πει κάποιος; Τα έχουμε γράψει και τα έχουμε ξαναγράψει. Κρίμα να είναι αυτή η μοίρα της.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Και όγκο αύξησε και με άνοδο έκλεισε. Στα 1,05 ευρώ και στο +5,42%. Δε λέμε, φθηνή τη θεωρούμε, αλλά να υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες για την πανδημία, την πορεία των εμβολιασμών και αυτή να ανεβαίνει, μας κάνει εντύπωση. Μπράβο πάντως στους αγοραστές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης