Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βρήκε στήριξη και στο deal της Chipita

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βρήκε στήριξη και στο deal της Chipita
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η αγορά άνοιξε με σημαντική άνοδο αλλά μετά εμφανίστηκε και πάλι η μεταβλητότητα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να χάσει όλα του τα κέρδη ο γενικός δείκτης. Αμέσως όμως μετά την ανακοίνωση του deal της Chipita είδαμε ανάκαμψη. Δεν το θεωρούμε τυχαίο, καθώς δεν είναι μόνο το υψηλό τίμημα που δίνει η Mondelez αλλά το γεγονός ότι ένας ξένος όμιλος κάνει μία μεγάλη εξαγορά στην Ελλάδα.

Η Μυτιληναίος ξεχώρισε από νωρίς και προσέγγισε ξανά τα 15 ευρώ. Καλή κίνηση από Σαράντης και Alpha Bank. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πειραιώς, Τιτάν και ΕΧΑΕ είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η Εθνική ξεκίνησε με δυνατή άνοδο, γύρισε αρνητική αλλά τελικά κατάφερε να κλείσει με μικρά κέρδη.

CHIPITA: Η εξαγορά από τη Mondelez και με τίμημα 2 δισ. δολάρια αποτελεί τρομερή είδηση. Αναζητήσαμε ισολογισμούς της Chipita στο site της αλλά δε βρήκαμε. Με μία αναζήτηση στο ΓΕΜΗ είδαμε πως το 2019 είχε τζίρο 567 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 66 εκατ. ευρώ αλλά είχε έκτακτα από πώληση συμμετοχών 39 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν στα 83,3 εκατ. ευρώ. Καλή είναι όμως η διάρθρωση του ισολογισμού, χωρίς μεγάλα δάνεια.

Νομίζουμε πως το τίμημα είναι εξαιρετικά υψηλό, το οποίο σημαίνει πως μπορεί να δώσει και μία εκτίμηση για κάποιες άλλες εταιρείες αναφορικά με τις δίκαιες αποτιμήσεις. Νομίζουμε επίσης πως συνέβαλε στη βελτίωση της εικόνας της αγοράς, έστω και αν μιλάμε για μία μη εισηγμένη εταιρεία.

Θα θυμίσουμε πως η MIG το 2010 την είχε πουλήσει στον κ.Θεοδωρόπουλο προς 730 εκατ. ευρώ ή 12,6 φορές τα EBITDA. Τώρα πουλήθηκε 1,6 δισ. ευρώ ή 2 δισ. δολάρια και σχεδόν 20 φορές τα EBITDA!

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Βγαίνει μία τέτοια εξαγορά και μας κάνει να ξαναρωτάμε: Οι αναλυτές και οι εκτιμητές που βγάζουν αποτιμήσεις και καλά δίκαιες, για δημόσιες προτάσεις, έχουν ρωτήσει τους βασικούς μετόχους αν θα πούλαγαν στην τιμή που θέλουν να αγοράσουν; Ρητορικό το ερώτημα.

JUMBO: Αρκετές φορές έχει κάνει τη διαδρομή 15-16,5 ευρώ ενώ έχει βρεθεί και μέχρι τα 14,60 ευρώ. Για να δούμε αυτή τη φορά. Η Ρουμανία είναι μεγάλο στοίχημα και νομίζουμε πως έχει αρχίσει να δείχνει τι μπορεί να πετύχει από εκεί ο όμιλος. Στο χαμηλό ημέρας το κλείσιμο και στα 14,70 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Πειραιώς πιέστηκε. Απέχει ακόμα σημαντικά από την τιμή της αύξησης. Η Alpha Bank ξαναβρίσκει το βηματισμό της αλλά έχει ακόμα δρόμο μέχρι να βελτιώσει και πάλι την τιμή της. Μεταβλητότητα σε ΕΤΕ και με μικρή άνοδο η ΕΥΡΩΒ.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Πώληση μετοχών από τον Ιωάννη Παπαπαναγιώτου και κατήλθε του 25%. Στην ανακοίνωση φαίνεται να πούλησε 25 χιλ. τεμάχια, αλλά με βάση τα ετήσια αποτελέσματα φαίνεται πως είχε 25,813% και τώρα έχει 24,97%. Επομένως επιβεβαιώνονται οι φήμες που έλεγαν ότι ο κ.Παπαπαναγιώτου, ήταν μεταξύ των πωλητών. Θυμίζουμε πως έχει αποχωρήσει από την εταιρεία, άρα δεν είναι υπόχρεο πρόσωπο. Στο +2,43% και στα 0,5060 ευρώ η μετοχή.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Στις τελευταίες συνεδριάσεις βγαίνουν κομμάτια με αποτέλεσμα να έχει πιεστεί η μετοχή. Σήμερα με 223 τεμάχια έκλεισε στα 300 ευρώ και στο -3,23%.

ATTICA GROUP: Βρήκε και αυτό το ομόλογο το δρόμο του! Είχε μείνει αρκετά πίσω την ώρα που είχαν ανακάμψει σχεδόν όλα τα διαπραγματεύσιμα ομόλογα του ΧΑ. Είχαμε εντοπίσει αυτή την απόκλιση και φυσικά τις μεγάλες πωλήσεις που έβγαιναν μεταξύ 93-95 μονάδων βάσης. Σήμερα πήγε πάνω από τις 98 μονάδες βάσης. Ίσως και να βοήθησε το ομόλογο της Costamare.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Βρέθηκε σήμερα κάτω από την τιμή του placement.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πλέον κάνει δύσκολα πράξη. Δεν είναι κακό αυτό. Αντιθέτως… Μας αρέσει η συμπεριφορά της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις.

ΑΒΑΞ: Με καλή άνοδο 3,62% και στα 1,2580 ευρώ. Ο όγκος στις 513 χιλ. τεμάχια.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Κανονικά δεν έπρεπε να χάσει το μέρισμα αλλά τι να πούμε; Στα 5,75 ευρώ και στο -1,54% με όγκο 50 χιλ. τεμάχια. Τσάμπα η μετοχή, αλλά φαίνεται πως θέλει υπομονή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης