Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Φοβήθηκαν τη μετάλλαξη οι επενδυτές – «Ομορφαίνουν» οι αποτιμήσεις

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Φοβήθηκαν τη μετάλλαξη οι επενδυτές – «Ομορφαίνουν» οι αποτιμήσεις
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η διάσπαση της στήριξης των 903 και 900 μονάδων, ενεργοποίησε κάποιες κινήσεις κλεισίματος θέσεων και αύξησε τις απώλειες. Με χαμηλό τζίρο σήμερα η αγορά υποχώρησε σημαντικά, παρά το καλό κλίμα που υπήρχε στις αγορές του εξωτερικού. Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την πορεία του τουρισμού. Η χώρα στηρίζει πολλά φέτος στον τουρισμό.

Η τέταρτη πτωτική συνεδρίαση είχε μεγαλύτερες απώλειες από τις προηγούμενες τρεις. Όμως δεν αλλάζει κάτι. Η διόρθωση δημιουργεί καλύτερες αποτιμήσεις και η στήλη είχε ένα θέμα το τελευταίο διάστημα, καθώς είχαν περιοριστεί οι φθηνές μετοχές. Τώρα οι έχοντες ρευστότητα μπορούν να αξιολογήσουν τη στάση τους. Το ίδιο θα κάνει και η στήλη, η οποία είχε αφαιρέσει το προηγούμενο διάστημα κάποιες μετοχές από τις επιλογές της.

Θα πούμε πως και στις 860 μονάδες να πάει η αγορά πάλι δεν αλλάζει κάτι. Εκεί έχει καλή στήριξη και από εκεί διέρχεται και ο εκθετικός των 100 ημερών. Κοντά στις 820 μονάδες ο αντίστοιχος των 200 ημερών. Ούτε εκεί έχουμε θέμα. Οι διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτες και αποφορτίζεται λίγο το κλίμα. Έχουμε καλό μίγμα ειδήσεων και το ανοδικό σενάριο δεν έχει χαλάσει. Είμαστε βέβαια πάντα προσεκτικοί.

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ: Δε ξέρουμε πως θα λειτουργήσει αυτό με τους κλειστούς χώρους και τους εμβολιασμένους ή τους μη. Εδώ πας για καφέ take away και δε φοράει κανείς μάσκα. Θα πας σε χώρο και θα σε ελέγχει ο μαγαζάτορας αν έχεις κάνει το εμβόλιο; Ή θα τρέχει πάλι η αστυνομία να ζητάει πιστοποιητικά και να επιβάλει πρόστιμα. Δύσκολα εφαρμόζεται όπως και τα περισσότερα στη χώρα, όχι μόνο αυτό.

Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει, θέλει να πάει διακοπές. Θεωρούμε πως αν δε χαλάσει κάτι σημαντικά την πορεία των κρουσμάτων, ο τουρισμός μας μπορεί να πάει εύκολα στο 50% του τουρισμού που είχαμε το 2019. Μην ακούτε τους γνωστούς που όλα τα βλέπουν μαύρα. Έχουμε καλή εικόνα στον τουρισμό τις τελευταίες μέρες (εκεί που έχουμε εικόνα). Βέβαια χάθηκε ο Μάιος και ο μισός Ιούνιος. Αλλά μπορεί να καλυφθεί η απώλεια με δυνατό Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ειδικά ο Σεπτέμβρης είναι απαραίτητος φέτος. Εκεί θα κριθεί το στοίχημα.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Αποτυπώθηκε στη μετοχή της Aegean η ανησυχία για τον τουρισμό. Έκλεισε με απώλειες 4,81%, αλλά εδώ η τιμή της αύξησης έχει αφήσει αρκετούς με κέρδη στις νέες μετοχές. Πιέστηκε ο ΟΤΕ και έκλεισε στα 14,50 ευρώ. Κάτω οι μισές συστημικές τράπεζες. Απώλειες με χαμηλό όγκο για Τιτάν και ΕΥΔΑΠ.

ΤΙΤΑΝ: Έχει διορθώσει αρκετά από την ημέρα που την αφαιρέσαμε από τις επιλογές μας και πλέον έχει και λιγότερες μετοχές, αφού διέγραψε το 5% που είχε ίδιες μετοχές η εταιρεία και καλύτερη αποτίμηση. Κοντά στα 16,10 ευρώ εντοπίζουμε μία στήριξη. Δύσκολα θα πάει στην επόμενη που είναι περίπου 1 ευρώ ακόμα χαμηλότερα. Επανεξετάζουμε τη στάση μας για τη μετοχή και αρχίζουμε να την παρακολουθούμε ξανά με σκοπό να την βάλουμε ή όχι στις επιλογές μας.

JUMBO: Αντιστέκεται…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Μιλάμε για εταιρεία με τεράστιες επενδύσεις για τα μεγέθη της και κυρίως για τα μέχρι πρόσφατα χρηματιστηριακά της μεγέθη. Δηλαδή στην αποτίμηση των 284 εκατ. ευρώ, αν δεν είχε ενισχυθεί 75% από την αρχή του έτους θα λέγαμε πως διαπραγματεύεται στο ύψος των επενδύσεων που έχει κάνει τα τελευταία 5 χρόνια.

Θυμίζουμε, την περίοδο 2015-16 έκανε επενδύσεις 56,7 εκατ. ευρώ, το 2017 επένδυσε 21,7 εκατ. ευρώ, το 2018 33,2 εκατ. ευρώ, το 2019 επένδυσε 22,1 εκατ. ευρώ και το 2020 οι επενδύσεις ανήλθαν στα 30 εκατ. ευρώ. Σήμερα ανακοίνωσε πρόσθετες επενδύσεις 25,5 εκατ. ευρώ. Να ξαναγράψουμε πως στο τέλος του 2020 ο δείκτης net debt/EBITDA ήταν μόλις στις 0,55 φορές! Επίσης έχει δοθεί εκτίμηση για αρνητικό καθαρό δανεισμό στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

AEGEAN: Έχουμε ασκήσει αρκετή κριτική στην εταιρεία, αλλά κυρίως στη μετοχή, ειδικά την περίοδο πριν ξεσπάσει η πανδημία και στην αρχή της. Οφείλουμε όμως να λέμε και τα σωστά και η στήλη δεν έχει τέτοια θέματα. Σπουδαία, η ανακοίνωσή της για διπλασιασμό του Freedom Pass.

FOURLIS: Λίγο πριν πάει η αγορά στις τελικές δημοπρασίες πήγε σε υψηλό ημέρας και στα 4,4850 ευρώ με άνοδο 1,93%. Εκεί έκλεισε η μετοχή και είμαστε πάλι στο δίλλημα: Την αφαιρούμε από τις επιλογές μας γιατί έχουμε δει πως δε μπορεί να κάνει τη διάσπαση, ή την κρατάμε γιατί μας αρέσει η συμπεριφορά της και ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα σπάσει προς τα πάνω τις αντιστάσεις; Μένουμε προς το παρόν.

LAVIPHARM: Ουσιαστικά δεν υπάρχει ενημέρωση αναφορικά με την εταιρεία και το… μέλλον της μετά το θάνατο του Θανάση Λαβίδα. Νομίζουμε πως και η μετοχή, αποτυπώνει αυτή την ανησυχία.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Από τη μία έχουμε την αύξηση κεφαλαίου που αναφέρεται στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης και μπορεί να επηρέασε σήμερα την πορεία της μετοχής. Μαθαίνουμε πως θέλει η διοίκηση την απόφαση για να υπάρχει, δεν θέλει να κάνει κάτι άμεσα. Από την άλλη όμως έχουμε υψηλό όγκο και μάλλον ασυνήθιστο. Σημειώστε πως από 1η Ιουλίου αναλαμβάνει ειδικός διαπραγματευτής στη μετοχή η Παντελάκης Χρηματιστηριακή. Μία μεγάλη χρηματιστηριακή market maker σε μία μικρή εισηγμένη.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Την είχαμε αφαιρέσει από τις επιλογές μας και από τότε έχει διορθώσει αρκετά. Παραμένει ο πωλητής, αλλά αρχίζει και πάλι να γίνεται ελκυστική. Την κοιτάμε ξανά με σκοπό να την ξαναβάλουμε στις επιλογές. 

INTRALOT: Αντίδραση λόγω γενικής συνέλευσης. Το όφελος όπως το βλέπουμε είναι λίγο μικρότερο από την αρχική εκτίμηση. Στο +12,17% και στα 0,2580 ευρώ. Για να πούμε την αλήθεια θα θέλαμε η αναδιάρθρωση να συνδυαστεί με αύξηση κεφαλαίου.

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Τρίτο συνεχόμενο +10% και στα 2,70 ευρώ η μετοχή.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Μας έκανε μερικές μέρες κίνηση και πάλι τα ίδια. Πρέπει να αφυπνιστεί…

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Με καλό όγκο στο +9,79% και στα 1,80 ευρώ. Νομίζουμε πως μπορεί να έχει φέτος μία καλή χρονιά.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Μόνιμα σε ιστορικά υψηλά…

AUTOHELLAS: Και εδώ αποτυπώθηκαν οι ανησυχίες για την πορεία του τουρισμού. Στο -3,92% και στα 7,10 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης