Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Δυσκολεύτηκε αλλά έκλεισε στο συν με τραπεζικές βοήθειες

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Δυσκολεύτηκε αλλά έκλεισε στο συν με τραπεζικές βοήθειες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Εκεί περίπου στις 15:30 απέκτησε περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς βγήκαν μεγάλες εντολές αγοράς στις τράπεζες και κυρίως στην Alpha Bank. Ακολούθησαν και οι άλλες και ο τραπεζικός δείκτης πήγε υψηλότερα την αγορά. Με τα ξένα μάλιστα να ροκανίζουν τα κέρδη τους. Αντίδραση και από τη ΔΕΗ μετά από 9 πτωτικές αλλά δεν κράτησε την πρωινή άνοδο. Από την άλλη πιέστηκαν Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, ΟΠΑΠ και μερικές ακόμα. Οι τράπεζες δηλαδή μας κράτησαν σήμερα στο συν.

Χαμηλός ο τζίρος, περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και κάποια αυξημένη μεταβλητότητα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ο γενικός δείκτης είχε μεγάλη διακύμανση σήμερα. Τελικά κλείσαμε λίγο υψηλότερα και με τζίρο 55,6 εκατ. ευρώ. Κανένα πακέτο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κάποια στιγμή η Alpha Bank είχε δυνατές εντολές που την πήγαν μέχρι τα 1,1540 ευρώ και στο +4,43%. Στη συνέχεια διολίσθησε και τελικά έκλεισε στα 1,1220 ευρώ με άνοδο 1,54%. Με άνοδο πάνω από 2% έκλεισαν Πειραιώς και Eurobank. Η Εθνική στις τελικές δημοπρασίες είχε εντολές πώλησης που την οδηγούσαν στα 2,35 ευρώ. Ακυρώθηκαν όμως και έκλεισε στα 2,46 ευρώ και στο -0,89%. Έμεινε όμως με μεγάλους πωλητές. Η μόνη συστημική με απώλειες. Η Ελλάδος στο +1,21% και στα 16,78 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ξεχώρισε σήμερα και είχε καλή άνοδο από νωρίς. Διατηρούμε την εκτίμηση πως η μετοχή παίζεται τεχνικά. Αν ισχύει αυτό θα πρέπει να δούμε συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Φαίνεται πως τα όσα είπε ο κ.Μυτιληναίος έχουν επηρεάσει τους επενδυτές. Από την άλλη ακούγεται στην αγορά πως πουλάει κάποιος μεγάλος. Αν ισχύουν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε που θα ισορροπήσει. Το μηνιαίο γράφημα πάντως επιβεβαιώνει αυτό που έδειχνε, ήτοι πως η τριπλή κορυφή ήταν δύσκολο να διασπαστεί και αφού δεν το έκανε είναι λογική η διόρθωση. Τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει, ούτε οι εκτιμήσεις που είχε δώσει η διοίκηση. Στα 14,03 ευρώ και στο -0,21% με χαμηλό στα 13,80 ευρώ. Αποτίμηση 2 δισ. ευρώ.

REVOIL: Δηλαδή άμα δεν είχε βγάλει τα κέρδη που έβγαλε, άμα αύξανε δανεισμό αντί να τον μειώσει και αν δεν τόνιζε την καλή πορεία του τρίτου τριμήνου που θα την πήγαιναν σήμερα; Στο -6,93% και στα 1,2750 ευρώ που ήταν και χαμηλό ημέρας με όγκο 27 χιλ. τεμάχια. Απίστευτο!

FLEXOPACK: Άλλα πάλι εδώ… Στα 6,80 ευρώ και στο -2,86% με όγκο 13 χιλ. τεμάχια. Τι να σχολιάσουμε;

MEVACO: Πολύ ισχυρά και τα δικά της αποτελέσματα, όπως όλου του κλάδου. Στα 8,9 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις από 3,68 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο εξάμηνο και τα καθαρά κέρδη στις 631 χιλ. ευρώ από ζημία 70 χιλ. ευρώ. Στα 22,9 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια. Θα πούμε πως και στη συγκεκριμένη όπως και σχεδόν όλες του κλάδου οι ταμειακές ροές δεν έχουν πάει καλά και έχουν αύξηση υποχρεώσεων. Το έχουμε ξαναδεί πολλά χρόνια πριν, που πάλι ήταν καλή εποχή, προ μνημονίων και είναι λογικό. Στο ύψος των ιδίων κεφαλαίων η αποτίμηση. Στα 2,19 ευρώ και στο +11,17%.

SPACE HELLAS: Πήρε ένα αρκετά καλό έργο και αυτό αποτυπώθηκε στην τιμή της μετοχής. Φανταστείτε δηλαδή να αρχίσουν να βγαίνουν τα μεγάλα στον κλάδο. Στο +7,38% και στα 9,90 ευρώ.

ATTICA GROUP: Τα 1,20 ευρώ τα θεωρούσαμε καλό σημείο εξόδου. Η αντίσταση εκεί ήταν καλή. Βέβαια ίσως αν τα αποτελέσματα εξαμήνου να ήταν καλύτερα να μην είχαμε δει τέτοια διόρθωση και να βλέπαμε καλύτερα επίπεδα. Από την άλλη το θέμα της ΑΝΕΚ που είχαμε γράψει λίγες μέρες πριν, μάλλον δεν αρέσει στους επενδυτές. Είναι νωρίς να αποκτήσουμε άποψη καθώς δεν ξέρουμε λεπτομέρειες. Καταλύτης θα είναι το ύψος των δανείων της ΑΝΕΚ. Αν πουληθεί με λιγότερα δάνεια θα είναι καλό. Αν δεν γίνει κούρεμα δε θα είναι θετικό νέο για την Attica. Στα 1,08 ευρώ και στο -6,09%.

ΕΥΑΘ: Να έχει ίδια κεφάλαια 183,2 εκατ. ευρώ και να διαπραγματεύεται κάτω από αυτά. Την ώρα που έχει καθαρό ταμείο 94 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 5,9 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Δηλαδή αν αφαιρέσουμε το ταμείο στο ταμπλό προσφέρεται με αποτίμηση κάτω από 70 εκατ. ευρώ. Και άλλες να έχουν να δώσουν μέρισμα χρόνια και να παίζουν με P/BV στο Θεό! Ειδικά τέτοιες εποχές, με τις αγορές ανοδικές θεωρούμε ότι δε γίνεται τέτοιες εισηγμένες να παίζουν με P/BV κάτω από τη μονάδα!

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Ωραία κίνηση από Κορδέλλου, Έλαστρον, Τζιρακιάν και κλείσιμο με καλή άνοδο. Υποχώρησαν Ελινόιλ, Βιοτέρ και MIG μεταξύ άλλων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ (απάντηση): Επειδή μας ρωτάτε αρκετές φορές τη γνώμη μας για κάποια θέματα που διαβάζετε θα σας πούμε ότι η στήλη δεν σχολιάζει τι γράφουν άλλοι συνάδελφοι. Η στήλη έχει εξαιρετικές σχέσεις με συναδέλφους σε άλλα μέσα ενημέρωσης και ειδικά σε όσα έχουν χρηματιστηριακές ή παραχρηματιστηριακές στήλης.

Τους σεβόμαστε και τους αγαπάμε. Συχνά ανταλλάσσουμε και σκέψεις ή ιδέες. Έχοντας αρκετά χρόνια στον κλάδο, κρινόμαστε από τον κόσμο. Άλλοτε δίκαια, άλλοτε όχι. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι μας αγαπάνε όταν ανεβαίνουν οι αγορές και μας «μισούν» όταν πέφτουν. Όλο τον κλάδο, όχι μόνο εμάς. Ο καθένας έχει την άποψή του και είναι σεβαστή.

Τώρα τι κρύβεται πίσω από αυτά, συμφέροντα ή άλλα μη μας ρωτάτε. Συνήθως, δεν υπάρχει κάτι. Όπως έχουμε ξαναγράψει η στήλη δεν έχει κωδικό και δεν παίζει ή επενδύει στο χρηματιστήριο. Άρα το μοναδικό μας συμφέρον είναι να πηγαίνει καλά η αγορά, να υπάρχει ανάπτυξη να είναι ευχαριστημένοι οι επενδυτές και να υπάρχουν δουλειές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης