Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές, προσπαθεί να βγάλει αντίδραση

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές, προσπαθεί να βγάλει αντίδραση
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η πορεία των αγορών το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει μεγάλες υποαξίες στα χαρτοφυλάκια. Το Χ.Α. έχει οδηγηθεί ξανά στην απαξίωση. Ελάχιστοι επενδυτές, ελάχιστος τζίρος, δεκάδες μετοχές στο περιθώριο. Η πιθανότητα ύφεσης με υψηλό πληθωρισμό ήταν κάτι που φοβόταν η στήλη μήνες τώρα. Οι αγορές ίσως, όπως και με την πανδημία, υποεκτίμησαν. Ή έχει αλλάξει η διάρθρωση των επενδυτών που συμμετέχουν και πλέον δεν υπάρχει η προεξόφληση που βλέπαμε παλιότερα. Ίσως οι «πιτσιρικάδες» να έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ή να περίμεναν κάτι άλλο οι αγορές από αυτό που έρχεται.

Το ιταλικό αποτελέσματα των εκλογών μάλλον δεν αρέσει. Ο λαϊκισμός φαίνεται πως αρέσει στους ψηφοφόρους. Το έχουμε ζήσει και εμείς, το ξαναζούν και στην Ιταλία. Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με απώλειες, αλλά προσπαθούν να βγάλουν αντίδραση και λίγο πριν το δικό μας άνοιγμα γύρισαν ανοδικές.

Λίγο κάτω άνοιξε η δική μας αγορά με ελάχιστο τζίρο, αλλά οι διαθέσεις για αντίδραση φαίνονται. Οι τράπεζες κινούνται υψηλότερα, καλή εικόνα από Μυτιληναίο και ΔΕΗ, προσπαθούν ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Ο Γ.Δ. προσπαθεί να ξεπεράσει τις 800 μονάδες.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Να διαβάζετε από μέσα, όχι τα δελτία τύπου. Να μπαίνετε στο site του Χρηματιστηρίου στις οικονομικές καταστάσεις και να διαβάζετε μόνοι σας τα αποτελέσματα. Λέει η μία εισηγμένη: «αύξηση τζίρου, βελτίωση σε όλα». Ξεχνάει να μας πει πως είναι από αύξηση κεφαλαίου και επαναξιολογήσεις ακινήτων. Δε μας λέει πως το EBITDA είναι μειωμένο όπως και τα καθαρά κέρδη. Όλα καλά μας λέει η άλλη και οι ζημιές έχουν ξεφύγει.

Τα καθαρά κέρδη που μένουν στους μετόχους της εταιρείας μας ενδιαφέρει. Από εκεί δίνουν μέρισμα, όσες δίνουν. Καλό και το EBITDA αλλά το κοιτάνε οι τράπεζες γιατί πληρώνονται πιο πριν από τους μετόχους. Οι μέτοχοι θέλουν κέρδη και η στήλη καλή συνολική διάρθρωση που σημαίνει, χαμηλό δανεισμό, καλές ταμειακές ροές, κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πέταξε κάποιος 113 τεμάχια και άνοιξε η μετοχή στο -4,27% και στα 1,57 ευρώ. Βγήκαν πιο ψηλά και πάνω από τα 1,60 ευρώ οι αγοραστές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μόνο οι Πειραιώς με απώλειες στο ξεκίνημα. Καλή άνοδο και κοντά στο 2% για Εθνική και λίγο μικρότερη η άνοδος για ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ. Στηρίζουν την προσπάθεια αντίδρασης του Γενικού Δείκτη.

ΔΕΗ: Ξεκίνησαν οι αγορές ιδίων μετοχών.

ATTICA GROUP: Με την τιμή που είχε το πετρέλαιο δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Ζημιά 30,5 εκατ. ευρώ από ζημία 34 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο με μεγάλη αύξηση τζίρου στα 201 εκατ. ευρώ από 122 εκατ. ευρώ. Το τρίτο τρίμηνο είναι το σημαντικό και θέλουμε να δούμε ισχυρές ταμειακές ροές ώστε να μειωθεί λίγο και ο καθαρός δανεισμός που είναι στα 400 εκατ. ευρώ.

ΣΙΔΜΑ: Ο τζίρος καλπάζει, αλλά βλέπουμε αξιόλογη μείωση στα κέρδη. Ο τζίρος στα 145,6 εκατ. ευρώ από 106,4 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 16,4 εκατ. ευρώ από 19,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 11,9 εκατ. ευρώ από 25,6 εκατ. ευρώ. Σε αυτές τις εταιρείες όπως έχουμε ξαναγράψει παίζει το θέμα της τιμής των μετάλλων. Τώρα προφανώς η υποχώρηση επηρεάζει αρνητικά και μειώνει τα κέρδη. Φυσικά στην αποτίμηση των 25 εκατ. ευρώ το p/e στο εξάμηνο είναι τρομερά χαμηλό, αλλά δεν κοιτάμε εδώ μόνο p/e.

Θέλουμε καλές ταμειακές ροές και εισπράξεις για να αποφύγουμε όσα έχουμε δει στο παρελθόν, στο μέλλον. Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν, καθώς οι ταμειακές ροές ήταν αρνητικές (λειτουργικές). Δεν υπήρχαν επενδύσεις. Απαιτήσεις και αποθέματα σημαντικά αυξημένα.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Τζίρος 2,2 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ αλλά μειωμένα EBITDA στις 454 χιλ. ευρώ από 639 χιλ. ευρώ και μειωμένα καθαρά κέρδη στις 328 χιλ. ευρώ από 457 χιλ. ευρώ. Είναι μικρά τα μεγέθη για να σχολιάσουμε κάτι, αλλά και η αποτίμηση των 9 εκατ. ευρώ περίπου δεν είναι μεγάλη. Αν το δεύτερο πάει καλά μπορεί να έχει κάποιο περιθώριο. Έρχονται προγράμματα που τα ξέρει καλά η εταιρεία και μπορεί να ωφεληθεί. Με καλή άνοδο το άνοιγμα της μετοχής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης