Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Δυνατές απώλειες με το καλημέρα, τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Δυνατές απώλειες με το καλημέρα, τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με σημαντικές απώλειες το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Ο DAX 40 στη Γερμανία διαπραγματεύεται κάτω από τις 12.000 μονάδες και σε χαμηλά από τον Νοέμβριο του 2020. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες κορυφώνονται ξανά, ενώ φαίνεται πως οι επενδυτές βλέπουν πλέον ξεκάθαρα την ύφεση να έρχεται και την ίδια ώρα ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με ανάλογες απώλειες πάνω από 1,5% και προς τις 785 μονάδες. Καλός ο τζίρος για ξεκίνημα καθώς οι επενδυτές αντλούν ρευστότητα από όπου μπορούν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα τα δημοσιευμένα κέρδη ανέρχονται στα 2,91 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ για τις εταιρείες εκτός τραπεζών. Μαζί με τις τράπεζες τα καθαρά κέρδη ξεπερνούν τα 5,2 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι είχαν ζημιές πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

COCA COLA: Με όγκο 316 τεμάχια στο -3,76% και στα 21,22 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απώλειες πάνω από 4% για Πειραιώς, πάνω από 3% για Εθνική και άνω του 2% για τις δύο άλλες συστημικές.

ΔΕΗ: Χάνει πάνω από 2% και αυτή.

ΑΔΜΗΕ (απάντηση): Δεν είναι και το καλύτερο περιβάλλον για τις ενεργειακές εταιρείες αυτό που διανύουμε. Βέβαια, η συγκεκριμένη από τη μέρα που μπήκε στο Χρηματιστήριο, ελάχιστες φορές έχει ευχαριστήσει τους μετόχους της. Πραγματικά αδιανόητη η πορεία της στο Χρηματιστήριο όλο αυτό το διάστημα. Τη μία ήταν ο ξένος που αποχωρούσε, την άλλη το WACC που είναι χαμηλότερο από αυτό που ήθελε η διοίκηση, την άλλη η ενεργειακή κρίση κτλ. Πραγματικά φθηνή μετοχή και αδικημένη και με σημαντικές προοπτικές λόγω του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί. Ίσως να μην έχει έρθει ακόμα η ώρα της...

IDEAL: Εδώ δε θα δούμε κανονικά αποτελέσματα με τόσες αγορές και πωλήσεις εταιρειών. Πάλι pro forma λόγω της επικείμενης πώλησης της Three Cents στην Coca Cola. Πωλήσεις 63 εκατ. ευρώ από 40,5 εκατ. ευρώ και EBITDA 10,7 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ. Σε δημοσιευμένη βάση έχουμε πωλήσεις 52,1 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 5,2 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΥΛΙΣΗ: Περιμένουν αντίδραση κάποιοι αναλυτές καθώς η Ε.Ε. μάλλον κάνει δεύτερες σκέψεις για το φόρο. Ίσως πάει από του χρόνου. Ανοδικά τα ΕΛΠΕ και πτωτικά ξεκίνησε η ΜΟΗ.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Πολύ ισχυρά τα μεγέθη και δικαιολογεί σημαντική άνοδο η τιμή της μετοχής. Αυξάνονται οι υποχρεώσεις καθώς ο κλάδος χρηματοδοτεί τις πωλήσεις και είναι κάτι που πρέπει να ελέγξει αργότερα. Καθαρά κέρδη 6,9 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια πλέον 40,5 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη ήταν από τις λίγες του κλάδου που στην προηγούμενη κρίση, είχε λίπος να κάψει και είχε κινηθεί προσεκτικά στο δανεισμό της με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί τραπεζική διάσωση όπως άλλες. Πρέπει και αυτή τη φορά να προσέξει τις ταμειακές ροές της.

ΑVE: Έχουν κάνει τόσα οι βασικοί μέτοχοι και έχουν βάλει τόσα που αν και δεν βλέπεις βελτίωση σε πωλήσεις και κέρδη, βλέπεις στη γενικότερη διάρθρωση της λογιστικής κατάστασης. Οι πωλήσεις στο εξάμηνο μειώθηκαν σημαντικά και στα 64,9 εκατ. ευρώ από 78,4 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA υποχώρησαν στις 576 χιλ. ευρώ από 1,58 εκατ. ευρώ, ενώ μειώθηκε και η ζημία στα 1,94 εκατ. ευρώ από 3,06 εκατ. ευρώ. Αυτή η μείωση οφείλεται σε αναδιάρθρωση δανεισμού που έγινε και υπήρξε έκτακτο κέρδος. Διαφορετικά θα ξεπερνούσε τα 6 εκατ. ευρώ η τελική ζημία. Σημειώνουμε πως στο δεύτερο εξάμηνο μπήκαν μέσω νέας αύξησης 3 εκατ. ευρώ από τους βασικούς μετόχους.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Πάνω οι πωλήσεις αλλά και γύρισε σε μικρή ζημία. Δε λένε κάτι τα αποτελέσματα, ούτε η λογιστική κατάσταση συνολικά, αλλά και η αποτίμηση είναι τόσο χαμηλή που θα μπορούσες να πεις ότι είναι φθηνή η εισηγμένη. Στα 19,7 εκατ. ευρώ από 17,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις και στις -22 χιλ. ευρώ η ζημία από κέρδη 660 χιλ. ευρώ.

OPTRONICS: Μικρά τα μεγέθη συνολικά. Γύρισμα σε κερδοφορία πάντως εξαιτίας κάποιων εσόδων που αναφέρονται ως έκτακτα, χωρίς να λέει κάτι παραπάνω η εταιρεία.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Με έκτακτα χρηματοοικονομικά γύρισε και εδώ η τελική γραμμή σε μικρά κέρδη 80 χιλ. ευρώ από ζημία 442 χιλ. ευρώ. Με αυτά κι με αυτά όλα αυτά τα χρόνια φαγώθηκε μεγάλο μέρος από το ταμείο. Με ζημιές με αρνητικές ταμειακές ροές κ.α. Στα 4,2 εκατ. ευρώ πλέον αλλά μειώθηκαν κάπως και τα δάνεια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης