Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιο profit taking μετά τα νέα υψηλά 8 και πλέον ετών

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιο profit taking μετά τα νέα υψηλά 8 και πλέον ετών
Σχετικά Άρθρα
Στη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη η σημερινή συνεδρίαση και η σκέψη μας στους ανθρώπους που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Πρωθυπουργός.

ΑΓΟΡΑ: Πρώτη στον κόσμο η αγορά μας σε απόδοση! Απότομη η άνοδος χθες λόγω MSCI με πολλές μετοχές να κλείνουν σε υψηλά ημέρας και όχι μόνο και την αγορά σε νέα πολυετή υψηλά. Σήμερα δεν αποκλείονται κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με το κλίμα ωστόσο στην Ευρώπη να επηρεάζει. Ανοδικά, αλλά ήπια άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Στην Ασία τα νέα για κατάργηση κι άλλων περιορισμών αλλά και κάποια μακροοικονομικά στοιχεία ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με απώλειες και με μετοχές που χθες στις δημοπρασίες «τραβήχτηκαν» να υποχωρούν. Το ράλι είναι μεγάλο και δικαιολογεί και profit taking. Στις τράπεζες εντοπίζονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ υποχωρούν και άλλα βαριά χαρτιά αλλά με χαμηλούς όγκους όπως Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν και Motor Oil. Ενισχύεται ο ΟΤΕ και η Coca Cola.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τι παράπονο να έχει κάποιος από αυτές. Πραγματικά σαρώνουν όσες μετοχές βρίσκουν οι ξένοι, προφανώς εντυπωσιασμένοι από το χαμηλό p/tbv και p/e αλλά και από την καλύτερη πορεία της οικονομίας μας έναντι της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις οικονομίες του πλανήτη. Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο ξεκίνημα και οδηγούν το δείκτη σε απώλειες 0,5% περίπου.

ΟΤΕ: Προσπαθεί να βάλει πλάτη ή να κρατηθεί πάνω από τα 14,50 ευρώ. Στα 14,64 ευρώ στο άνοιγμα με άνοδο 0,83% και καλές συναλλαγές. Πρώτες σε όγκο στο ξεκίνημα οι συστημικές.

COCA COLA: Με άνοδο 0,70% και βάζει πλάτη σήμερα. Καλός ο όγκος στη μετοχή στο ξεκίνημα.

ΔΕΗ: Διαβάζοντας όσα γράφονται για το deal στη Ρουμανία μάλλον θα πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο, απλά θα πρέπει να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

MOTOR OIL: Υποχωρεί και αυτή που πλέον είναι στο MSCI. Στα 24,64 ευρώ και στο -1,75%.

ΕΧΑΕ: Με τέτοιο τζίρο χθες και με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να έχουν αυξηθεί μετά από χρόνια, μάλλον η τιμή είναι χαμηλή. Στα 4,33 ευρώ και στο -1,25% με χαμηλό όγκο.

FRIGOGLASS: Από τις προηγούμενες ανακοινώσεις είχαμε καταλάβει ότι θα χάσει περιουσιακά στοιχεία από τη συμφωνία χρηματοδότησης. Με σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται πως θα κληθούν και οι υπόλοιποι κάτοχοι ομολογιών να μπουν στη συμφωνία. Από αυτά που καταλαβαίνουμε είναι ότι η Frigoglass θα μείνει με ένα μειοψηφικό ποσοστό στη Frigoinvest Holding στην οποία θα περάσει σχεδόν το σύνολο του ενεργητικού και των υποχρεώσεων. Το ερώτημα είναι και θα πρέπει να διευκρινιστεί: Τί ποσοστό θα είναι αυτό και πόσο αξίζει; Σκοπεύουν οι αρχές να ζητήσουν διευκρινίσεις ή επειδή είναι στην επιτήρηση δε χρειάζεται;

MIG: Άλλη μία περίπτωση όπου οι αρχές πρέπει να ζητήσουν ενημέρωση. Σκοπεύουν οι εμπλεκόμενοι με τη συναλλαγή να βάλουν την ΑΝΕΚ μέσα; Έχει αποφασιστεί ή είναι στον αέρα; Κατά τα λοιπά, αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που περιμέναμε και είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή της δημόσιας πρότασης. Ότι δηλαδή η πλευρά Ηλιόπουλου δεν είχε τη δύναμη να σταματήσει τις εξελίξεις και απλά με την αντίδρασή της έκανε ίσως την Πειραιώς να αγχωθεί λίγο παραπάνω και να αυξήσει την τιμή της δημόσιας πρότασης.

MEDICON: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα ύψους 0,1074 ευρώ ανά μετοχή περίπου (καθαρό).

EUROXX: Μικρότερο τζίρο είχε το 2022 η εταιρεία και συγκεκριμένα 20,6 εκατ. ευρώ από 23,2 εκατ. ευρώ το 2021. Ωστόσο, είναι μειωμένα τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης και τα χρηματοοικονομικά με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων να είναι αυξημένα στα 2,06 εκατ. ευρώ από 1,67 εκατ. ευρώ. Όμως, είχε σημαντικά αυξημένη φορολογική επιβάρυνση με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη να μειωθούν στις 645 χιλ. ευρώ από 1,19 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης