Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβγαλε αντίδραση, αλλά έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβγαλε αντίδραση, αλλά έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Καλά ξεκίνησε η συνεδρίαση και πήγε να κάνει ένα ράλι ανακούφισης, αλλά η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο και η αναφορά για εκλογές μετά το Πάσχα επηρέασαν την πορεία της αγοράς. Τελικά έκλεισε με άνοδο 0,64% και καλό τζίρο πάνω από 118 εκατ. ευρώ με κάμποσα πακέτα (16,8 εκατ. ευρώ).

AXIA NUMBERS: Επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, ότι οι ξένοι έστειλαν το Χ.Α. πάνω από τις 1.000 μονάδες με τις αγορές τους. Στο πρώτο δίμηνο οι καθαρές εισροές τους ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ με αντίστοιχες εκροές από τους Έλληνες. Με άλλα λόγια οι δικοί μας ήταν πωλητές. Τα αμοιβαία πούλησαν 53 εκατ. ευρώ και οι ιδιώτες 147 εκατ. ευρώ. Μέρος των εισροών έχει να κάνει και με την αναδιάρθρωση του MSCI. Επίσης είχαν αύξηση νέων μερίδων αλλά και αύξηση ενεργών μερίδων που σημαίνει πως περισσότεροι επενδυτές έκαναν το Φεβρουάριο έστω και μία συναλλαγή.

JUMBO: Πλέον η μετοχή συνδυάζει τα περισσότερα από αυτά που ζητάει ένας επενδυτής αυτήν την εποχή. Δηλαδή με υψηλά επιτόκια, δίνει δυνατό μέρισμα, θα έχει εντυπωσιακό growth και είναι και με αρνητικό καθαρό δανεισμό. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος; Γι’ αυτό και στις τελευταίες συνεδριάσεις πάει από το ένα ρεκόρ στο άλλο. Στα 21,60 ευρώ και στο +2,63%

ΔΕΗ: Αρέσει το deal στους αναλυτές αν και υπάρχουν κάποια ρυθμιστικά ρίσκα που λέει και η Eurobank Equities. Αν όμως πάει προσεκτικά μπορεί μελλοντικά να έχει σημαντικές υπεραξίες. Έτσι εξηγείται και το discount της εξαγοράς σε σύγκριση με άλλα deal, ειδικά στο εσωτερικό. Έχει κάποια πλαφόν και έξτρα φόρους η Ρουμανία, δηλαδή και γι’ αυτό. Στο +2,38% και στα 8,17 ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Έχουμε μία αδυναμία στη συγκεκριμένη μετοχή και τη θεωρούμε υποτιμημένη ακόμα και αν δε βγάλει το 2023 τα κέρδη του 2022. Μάλιστα υποθέτουμε σημαντικά χαμηλότερη κερδοφορία. Θέλουμε όμως να συνδυαστεί με μείωση καθαρού δανεισμού. Θα έπρεπε να ήταν πάνω από τα 2 ευρώ εδώ και καιρό. Καλό το μέρισμα, καλή και η σημερινή της κίνηση. Στα 1,77 ευρώ και στο +3,03%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με μικρή άνοδο, αφού στις τελικές δημοπρασίες βγήκαν κάποιες πιέσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τα κέρδη που είχαν ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ. Με οριακή άνοδο η ΕΤΕ και την καλύτερη εικόνα και άνοδο 2,16% πάλι η Πειραιώς. Ανακοινώνει αποτελέσματα σε λίγο η Eurobank.

ΟΤΕ: Χαμηλό 23 μηνών. Δεν έχει καταλύτη, αλλά το έχουμε ξαναγράψει. Έχει σημαντικό ανταγωνισμό, άρα θα πιεστούν τα έσοδα και επομένως δεν έχει growth. Το μέρισμα καλό, αλλά τα ομόλογα πλέον δίνουν επίσης καλή απόδοση. Αυτοί είναι οι λόγοι μεταξύ άλλων που βλέπουμε να πιέζεται λένε κάποιοι αναλυτές. Συμπλήρωσε 6 πτωτικές. Τσάμπα κατά την ταπεινή μας άποψη και θα έρθει και η σειρά του. Θέλει υπομονή. Το γράφημα πάντως είναι απογοητευτικό. Στα 13,68 ευρώ και στο -0,15%.

ΕΧΑΕ: Η αύξηση της μεταβλητότητας στο Χ.Α. δίνει έσοδα. Μπαίνουν-βγαίνουν, τζίρος να γίνεται. Στα 4,14 ευρώ και στο +2,22%.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Αν και με μικρό όγκο στα 2,70 ευρώ και στο +3,45%.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μία πρόχειρη ανάλυση. Στο εννεάμηνο είχε κάτι λιγότερο από 80 εκατ. ευρώ κέρδη. Μιλάμε για p/e 11 φορές αν υποθέσουμε πως αυτά θα είναι και τα ετήσια. Είχε μπόλικα κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές βέβαια στο εννεάμηνο. Είχε 661 εκατ. ευρώ ταμείο και ισοδύναμα. Αν τα αφαιρέσουμε από την αποτίμηση, έχουμε αποτίμηση 200 εκατ. ευρώ. Με 200 εκατ. ευρώ δηλαδή μία επιχείρηση παράγει κέρδη 80 εκατ. ευρώ. Για να παίζει τα κέρδη του 2022 ας πούμε 12 φορές πρέπει η τιμή να πάει πάνω από 500 ευρώ. Αυτά σε ένα υποθετικό σενάριο που βέβαια προϋποθέτει λίγη ενασχόληση των αφεντικών. Τα βασικά. Αν πάμε σε σενάριο που ξαφνικά τα αφεντικά πουν να αυξήσουν τη διασπορά, να κάνουν split να μοιράσουν μέρος από τα μετρητά και να κάνουν κι άλλες business, τότε η δίκαιη τιμή είναι στη… στρατόσφαιρα. Και βέβαια θα είχε είσοδο στον FTSE 25 εύκολα…

INTRALOT: Με μόλις 49 χιλ. τεμάχια στο +2,99%.

FRIGOGLASS: Έβγαλε αντίδραση μετά τη μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών. Η αποτίμηση στα 23 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης