Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι εισηγμένες με πακτωλό μετρητών – Οι 34 εταιρείες με μετρητά 2,25 δισ. ευρώ και ποιες ξεχωρίζουν

Οι εισηγμένες με πακτωλό μετρητών – Οι 34 εταιρείες με μετρητά 2,25 δισ. ευρώ και ποιες ξεχωρίζουν

H τακτική κάποιων εταιρειών να κουβαλάνε επί σειρά ετών το ταμείο θα ήταν αποδοτική σε περιόδους υψηλών επιτοκίων και στο παρελθόν τους έδωσαν καλά έσοδα

Σχετικά Άρθρα

Στις 34 ανέρχεται ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών με αρνητικό καθαρό δανεισμό στη χρήση 2022. 
Μάλιστα, συνολικά οι 34 αυτές εταιρείες έχουν καθαρά μετρητά 2,25 δισ. ευρώ με κάποιες από αυτές να έχουν μηδενικό δανεισμό, να μην ξέρουν δηλαδή τι θα πει τραπεζικό δάνειο και αύξηση επιτοκίων. 
Όμως και κάποιες από αυτές που τα δάνεια είναι λιγότερα από το ταμείο, οι διοικήσεις προχωρούν σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων, μειώνοντας έτσι τα χρηματοοικονομικά κόστη και άρα μπορούν να βελτιώσουν τα κέρδη τους ή να κατευθύνουν το ποσό που κερδίζουν σε άλλη επένδυση. 


Οι κορυφαίες μεταξύ των 34 εταιρειών

Κορυφαία όλων είναι η Καρέλιας, η οποία έχει ταμείο και επενδύσεις 642,1 εκατ. ευρώ. 
Η μετοχή διαπραγματεύεται με χαμηλό p/e καθώς η κερδοφορία είναι εξαιρετική.
Η εκμετάλλευση των μετρητών θα μπορούσε να απογειώσει την αποτίμηση και να μετατρέψει την εταιρεία σε ένα όμιλο επιχειρήσεων ή ακόμα και σε fund. 
Ακολουθεί η Jumbo με αρνητικό καθαρό δανεισμό 522 εκατ. ευρώ και ήδη ανακοίνωσε πως θα αποπληρώσει το ομολογιακό που έχει εξοικονομώντας τόκους. 
Η ΕΥΔΑΠ έχει 321 εκατ. ευρώ αλλά η διοίκηση λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων προτείνει σχεδόν μηδενικό μέρισμα, αν και θα μπορούσε λόγω ρευστότητας να δώσει κάτι παραπάνω.
Η Intracom είχε στο τέλος της χρήσης 170 εκατ. ευρώ αρνητικό καθαρό δανεισμό. 
Ο ΟΛΘ παρά τις επενδύσεις δεν έχει ούτε ευρώ δάνειο και το ταμείο του είναι σχεδόν 94 εκατ. ευρώ. 
Στα 80 εκατ. ευρώ ανέρχεται το καθαρό ταμείο της Πλαστικά Κρήτης και στα 71 εκατ. ευρώ της ΕΥΑΘ. 
Ο ΟΛΠ έχει 68,7 εκατ. ευρώ ρευστό, η ΕΧΑΕ 60,3 εκατ. ευρώ, η Alpha Αστικά Ακίνητα 53,8 εκατ. ευρώ, η Interlife 33 εκατ. ευρώ, η Τεχνική Ολυμπιακή 20,5 εκατ. ευρώ.
Η AS Company διαθέτει 17,5 εκατ. ευρώ, η Centric 15,7 εκατ. ευρώ, η Phoenix Vega Mezz 13,1 εκατ. ευρώ, η Μπλε Κέδρος 11,2 εκατ. ευρώ, η Galaxy Mezz 7,7 εκατ. ευρώ, η Mermeren 6,4 εκατ. ευρώ, η Profile 6,4 εκατ. ευρώ, η Epsilon Net 6,3 εκατ. ευρώ, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων 5,6 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ 4,7 εκατ. ευρώ και η Quest 4,4 εκατ. ευρώ. 
Κάτω από 4 εκατ. ευρώ είναι ο καθαρός δανεισμός για τις Performance Technologies, EKTEΡ, Sunrise Mezz, Mevaco, Ίλυδα και Entersoft και αρκετά κάτω από 1 εκατ. ευρώ έχουν Cairo Mezz, Μουζάκης, Προοδευτική, Optronics και Vidavo. 
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως αρκετές εισηγμένες «κουβαλάνε» επί σειρά ετών το ταμείο τους χωρίς να το επενδύουν. 
Αυτή η τακτική θα ήταν αποδοτική σε περιόδους υψηλών επιτοκίων και στο παρελθόν τους έδωσαν καλά έσοδα. 
Τώρα όμως οι τράπεζες αν και αυξάνουν τα επιτόκια των δανείων, διατηρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια καταθέσεων, κάνοντας πιο συμφέρουσες τις τράπεζες του εξωτερικού για όσους έχουν σημαντικά κεφάλαια. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης