Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πώς είδαν το πάρτι στο Χ.Α. στελέχη της αγοράς – Τι περιμένουν για τη συνέχεια και οι μετοχές που ξεχώρισαν

Πώς είδαν το πάρτι στο Χ.Α. στελέχη της αγοράς – Τι περιμένουν για τη συνέχεια και οι μετοχές που ξεχώρισαν
Οι ελληνικές μετοχές άνοιξαν χθες με διψήφια ποσοστά ανόδου και ο Γενικός Δείκτης πήγε πάνω από τις 1.200 μονάδες, τιμή που είχε να δει από τον Ιούλιο του 2014
Ένα ξέφρενο πάρτι στήθηκε χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στον απόηχο της τεράστιας νίκης της Νέας Δημοκρατίας, που όχι μόνο της δίνει άνετη αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, αλλά σύμφωνα και με παράγοντες της αγοράς, δίνει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές που δεν έγιναν για πολλά χρόνια.
Παράλληλα, το αποτέλεσμα δείχνει πως η δυναμική επεκτείνεται και πέραν της τετραετίας.
Οι ελληνικές μετοχές άνοιξαν με διψήφια ποσοστά ανόδου και ο Γενικός Δείκτης πήγε πάνω από τις 1.200 μονάδες, τιμή που είχε να δει από τον Ιούλιο του 2014.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018, ενώ ιστορικά υψηλά έγραψαν μετοχές όπως Μυτιληναίος, Jumbo, Cenergy και Autohellas.
Αναλυτές βγήκαν άμεσα να αναφέρουν πως οι τιμές στόχοι μπορούν να πάνε λόγω της πολιτικής σταθερότητας πάνω από 10% υψηλότερα από τις προηγούμενες.
Eurobank Equities και Optima Bank, ανέφεραν πως τράπεζες και ΔΕΗ είναι οι πιο κερδισμένοι, αλλά και η ΕΧΑΕ καθώς ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας θα αναβαθμίσει την εγχώρια αγορά και θα αυξήσει τους τζίρους.
Όμως πολλοί αναλυτές σημειώνουν και άλλες μετοχές όπως ΕΥΔΑΠ, εταιρείες ενέργειας, διύλισης, εταιρίες πληροφορικής λόγω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και κατασκευές λόγω των μεγάλων έργων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και πλέον δεν υπάρχει ρίσκο να μη γίνουν.

Τι αναφέρουν στο ΒΝ στελέχη της αγοράς

Ο Τάσος Αστυφίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος στην Ambrosia Capital αναφέρει πως «το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα ισχυρό μήνυμα στις δυνάμεις της ανάπτυξης και ενάντια στο λαϊκισμό και στο τοξικό κλίμα. Δίνει ελπίδα στις κυβερνήσεις όλης της Ευρώπης πως όταν κάνουν τη δουλειά τους μπορούν να κερδίσουν το λαϊκισμό και να δώσει το παράδειγμα και για άλλες χώρες. Δίνει ισχυρή εντολή για αλλαγές που ήδη θα έπρεπε να είχαν γίνει και πρέπει να γίνουν για να βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης».
Είναι ευχάριστο πως οι ψηφοφόροι μεταφέρθηκαν προς το κέντρο και σε πιο μετριοπαθείς προσεγγίσεις, αναφέρει ο κ.Αστυφίδης, ενώ καταλήγει λέγοντας πως το χρηματιστήριο μπορεί πλέον να αποτελέσει σταθερό μοχλό άντλησης κεφαλαίων, γιατί ο επενδυτικός ορίζοντας επεκτείνεται και πέρα από την τετραετία.

Ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος Κρήτης στην HellasFin ΑΕΠΕΥ σχολιάζοντας την πορεία της χθεσινής συνεδρίασης ανέφερε πως η κίνηση δείχνει ότι η αγορά βάζει βίαια μέσα όσους ήταν εκτός αγοράς και μπορεί να είχαν πουλήσει λόγω πολιτικού ρίσκου.
Προεξοφλείται και η γρήγορη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επομένως η κίνηση είναι λογική με τις περισσότερες μετοχές να δικαιολογούν τα διψήφια ποσοστά ανόδου, χωρίς βέβαια να λείπουν και κάποιες υπερβολές.

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζει πως οι προσδοκίες της αγοράς ήταν να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες ώστε να υπάρξει μία κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες έστω και συνεργασίας. Πλέον όμως είναι βέβαιη η κυβερνητική πλειοψηφία με ένα αποτέλεσμα που είναι το καλύτερο της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Η ΝΔ όχι μόνο αύξησε τα ποσοστά της αλλά πήρε και τεράστια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που δεν περίμενε η αγορά. Ο πήχης πλέον πάει πιο ψηλά ακόμα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, σχολιάζει ο κ.Τζάνας.
Το ΧΑ πρέπει να πάρει τη βαθμίδα, να υπάρξουν φρέσκες επενδυτικές επιλογές και να αυξηθούν οι επενδυτές.
Αυτά σε κάποιο βαθμό θα προεξοφληθούν άμεσα καταλήγει ο κ.Τζάνας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης