Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτοί οι κωδικοί «κυνηγούσαν» τον Μάιο τις μετοχές που πουλούσαν μέχρι τον Απρίλιο στο Χ.Α.

Αυτοί οι κωδικοί «κυνηγούσαν» τον Μάιο τις μετοχές που πουλούσαν μέχρι τον Απρίλιο στο Χ.Α.
Στους πρώτους 4 μήνες υπήρχαν εκροές 63,5 εκατ. ευρώ στα αμοιβαία κεφάλαια και το Μάιο είχαν εισροές 37,6
Σχετικά Άρθρα
Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2023 υπήρχε ένας προβληματισμός για τις κινήσεις των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Η τάση συνεχίστηκε και κατά τον τέταρτο μήνα σε μικρότερη ένταση, αλλά φαίνεται πως λόγω του αποτελέσματος των εκλογών κάποιοι κωδικοί, οι οποίοι επί 4 μήνες πουλούσαν άρχισαν να «κυνηγάνε» τις μετοχές το Μάιο.
Παίρνοντας τις συναλλαγές από την αρχή και κοιτώντας τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΧΑΕ (Axianumbers) τον Ιανουάριο οι ξένοι επενδυτές έβαλαν 98 εκατ. ευρώ στις μετοχές και οι εγχώριοι επενδυτές πούλησαν μετοχές αξίας 98 εκατ. ευρώ.
Από τις κατηγορίες επενδυτών προκύπτει πως ιδιώτες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πούλησαν μετοχές 40 εκατ. ευρώ και οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ΑΕΕΑΠ και αμοιβαία κεφάλαια πούλησαν μετοχές αξίας 25,3 εκατ. ευρώ.
Τον Φεβρουάριο οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές αξίας 200 εκατ. ευρώ και οι εγχώριοι πούλησαν μετοχές ίδιου ποσού.
Έλληνες Ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις πούλησαν μετοχές αξίας 106 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο στο δίμηνο στα 147 εκατ. ευρώ περίπου και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ΑΕΕΑΠ και αμοιβαία κεφάλαια πούλησαν μετοχές αξίας 27,4 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο στα 52,7 εκατ. ευρώ.
Το Μάρτιο οι ξένοι συνέχισαν τις αγορές τους τοποθετώντας 62 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο στα 262 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες συνέχισαν τις πωλήσεις, ρευστοποιώντας μετοχές αξίας 62 εκατ. ευρώ και αυξάνοντας το σύνολο στα 262 εκατ. ευρώ.
Πάλι ιδιώτες, ελ.επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις πούλησαν 34 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις εκροές στα 181 εκατ. ευρώ, ενώ αμοιβαία κεφάλαια, ΕΕΧ και ΑΕΕΑΠ πούλησαν μετοχές αξίας 73,4 εκατ. ευρώ! Έτσι το σύνολό τους πήγε στα 126 εκατ. ευρώ. Το πολιτικό ρίσκο είχε τότε αρχίσει να αυξάνεται.
Φτάνουμε στον Απρίλιο όπου πλέον βλέπουμε τους Έλληνες αγοραστές με 72 εκατ. ευρώ και τους ξένους πωλητές με το αντίστοιχο ποσό. Όμως και πάλι από ιδιώτες, ελ. Επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις είχαμε εκροές ύψους 17,4 εκατ. ευρώ και στους 4 μήνες το ποσό αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ.
Οριακές ήταν οι εισροές από αμοιβαία και εταιρείες επενδύσεων και δεν ξεπέρασαν τα 3,4 εκατ. ευρώ και έτσι το σύνολο είναι εκροές ύψους 122,7 εκατ. ευρώ.
Φαίνεται λοιπόν πως αμοιβαία κεφάλαια και ιδιώτες άρχισαν το Μάιο να κυνηγάνε τις μετοχές.

Ποιες μετοχές πούλησαν οι θεσμικοί

Τις πωλήσεις των εγχώριων θεσμικών επιβεβαιώνουν και οι ροές που υπήρχαν στα αμοιβαία κεφάλαια.
Στους πρώτους 4 μήνες υπήρχαν εκροές 63,5 εκατ. ευρώ και το Μάιο είχαν εισροές 37,6 εκατ. ευρώ, επομένως όταν θα δημοσιευτεί το Axianumbers Μάϊου λογικά θα δούμε τις αγορές σε μετοχές.
Οι εγχώριοι θεσμικοί σύμφωνα με τους πίνακες επενδύσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, αθροιστικά έχουν πουλήσει περίπου 19 εκατ. μετοχές της Alpha Bank, 340 χιλ. μετοχές της Coca Cola, 14,4 εκατ. της Eurobank, 474 χιλ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 524 χιλ. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, 577 χιλ. HelleniQ Energy, 435 χιλ. Jumbo, 1,2 εκατ. Lamda, 4,45 εκατ. MIG, 4,1 εκατ. Εθνικής Τράπεζας, 667 χιλ. ΟΠΑΠ, 1,3 εκατ. ΔΕΗ και 1 εκατ. Viohalcο.

Πόσο ενισχύθηκαν οι μετοχές το Μάιο

Σύμφωνα με τα στατιστικά Μαΐου που δημοσίευσε η Beta ΑΧΕΠΕΥ, η Πειραιώς είχε μηνιαία άνοδο 29%, η Aegean 28,4%, η Άβαξ 27,4%, η ΔΕΗ 26,7%, η ΕΧΑΕ 22,4% όσο και η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank 2,1%, η Lavipharm 20% και η Quest 18,8%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης