Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Καραβίας (Eurobank): Έχει έρθει η ώρα ανταμοιβής των μετόχων - Στόχος μέρισμα 25% των κερδών του 2023

Καραβίας (Eurobank): Έχει έρθει η ώρα ανταμοιβής των μετόχων - Στόχος μέρισμα 25% των κερδών του 2023
Του χρόνου ο σχεδιασμός είναι να δώσει το 25% των κερδών κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος προς έγκριση.
Σχετικά Άρθρα
Η κατάλληλη ανταμοιβή των μετόχων είναι στο κέντρο του επιχειρηματικού σχεδιασμού της Eurobank, είπε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, η οποία συνεδρίαση με απαρτία 74,02%.
Όπως σημείωσε «μετά από χρόνια συστηματικής προσπάθειας που ζητούσαμε από εσάς τους μετόχους στήριξη, έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων».
Ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς, αναφέρθηκε στη συγκυρία, στα όσα πέρασε η χώρα με Covid, πόλεμο, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό, αναφέρθηκε στις επιτυχίες αλλά και στις προκλήσεις.
Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει κανονικότητα είπαν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος, κ.Καραβίας, όσο και ο πρόεδρος κ.Ζανιάς και τόνισαν την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις.
Η επιχειρηματική στρατηγική εστιάζει πλέον εκεί είπε ο κ.Καραβίας.
Ο κ.Ζανιάς αναφέρθηκε στα τρία ελλείμματα ως τις μεγάλες προκλήσεις, δηλαδή έλλειμμα επενδύσεων, ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και αποταμίευσης.
Αυτά σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος δημιουργούν ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και επαγρύπνηση, είπε ο κ.Ζανιάς
Ο κ.Καραβίας αναφέρθηκε στις επιδόσεις της Eurobank σημειώνοντας πως το 2022 ξεπέρασε τους στόχους που είχε θέσει.
Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε και στην έμφαση που δίνει η τράπεζα στις πράσινες χρηματοδοτήσεις και στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, ενώ ανέφερε πως «συνεχίζουμε με επιταχυνόμενο ρυθμό την πορεία εξυγίανσης, ανάπτυξης και μετασχηματισμού».
Τα Future branches, τα νέου τύπου καταστήματα που προωθεί η Eurobank έχουν τύχει θερμής υποδοχής σημείωσε ο κ.Καραβίας και προχωράει η ανάπτυξή τους.

Ειδική αναφορά στη στήριξη των μετόχων

Ο κ.Καραβίας αναφέρθηκε αρκετές φορές στους μετόχους που όλα τα προηγούμενα, δύσκολα, χρόνια ήταν κοντά στην τράπεζα. Είπε χαρακτηριστικά πως το 2014 όταν η Eurobank ολοκλήρωσε τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση με δικά της κεφάλαια ήταν δίπλα της όπως και το 2015 στηρίζοντάς την και πάλι. «Ήσασταν διαρκώς στο πλευρό μας παρά το γεγονός ότι δεν έχει δώσει μέρισμα από το 2008 η Eurobank».
Τώρα, προτεραιότητα είναι μία σταθερά υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, τουλάχιστον 14%, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
«Πήραμε επιπλέον την πρωτοβουλία να υποβάλουμε πρόταση στη Γ.Σ. για την εξαγορά του 1,4% που κατέχει στην τράπεζα το ΤΧΣ. Η συναλλαγή αποτελεί έμμεση ανταμοιβή μετόχων καθώς έμμεσα αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. Πήραμε πρώτοι έγκριση από τον SSM και θα είμαστε η πρώτη τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή».
Υπενθυμίζεται πως η αγορά των μετοχών θα γίνει με ανώτατη τιμή τα 1,90 ευρώ και κατώτατη τα 1,10 ευρώ.
Του χρόνου ο σχεδιασμός είναι να δώσει το 25% των κερδών κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος προς έγκριση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης