Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα εταιρικά κέρδη υποστηρίζουν ακόμα υψηλότερες αποτιμήσεις – Τουλάχιστον 30 οι φθηνές εισηγμένες εταιρίες

Τα εταιρικά κέρδη υποστηρίζουν ακόμα υψηλότερες αποτιμήσεις – Τουλάχιστον 30 οι φθηνές εισηγμένες εταιρίες
Το Bankingnews, τώρα που οι αποτιμήσεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω εξετάζει και πάλι τις εισηγμένες με βάση τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιεύσει και με βάση 4 δείκτες αποτίμησης
Σχετικά Άρθρα
Η συζήτηση για το αν είναι φθηνό ή ακριβό το Ελληνικό Χρηματιστήριο φουντώνει.
Οι επενδυτές αναζητούν μετοχές που δεν έχουν τρέξει και οι αναλυτές αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους.
Εκτός από τις τράπεζες, τις οποίες τις έχουν αναλύσει ξανά και ξανά εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, βλέπουν θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 2023.
Για παράδειγμα χθες η Optima Bank αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις της για την Τιτάν και το αποτέλεσμα είναι η μετοχή να διαπραγματεύεται τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 με μονοψήφιο P/E.
Η Eurobank Equities με αφορμή την αναπροσαρμογή του WACC του ΑΔΜΗΕ αύξησε την τιμή στόχο και η μετοχή παίζει τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 12,1 φορές και 8,9 φορές του 2024.
Μονοψήφιο P/Ε αναμένεται και στην Μυτιληναίος σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Optima Bank.
Και χωρίς όμως τα εκτιμώμενα κέρδη, ακόμα και με αυτά του 2022, υπάρχουν δεκάδες φθηνές μετοχές.

Το Bankingnews, τώρα που οι αποτιμήσεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω εξετάζει και πάλι τις εισηγμένες με βάση τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιεύσει και με βάση 4 δείκτες αποτίμησης.

Με βάση τα δημοσιευμένα κέρδη (μαζί με έκτακτα, όπου υπάρχουν) βρίσκουμε 25 εισηγμένες να έχουν p/e κάτω από 12 φορές, το οποίο δε θεωρείται υψηλό.
Συνοπτικά και από το μικρότερο στο μεγαλύτερο έχουμε: Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Αλουμύλ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελινόιλ, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Medicon, Άβαξ, Viohlaco, Έλτον, Flexopack, Revoil, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Πετρόπουλος, ΓΕΒΚΑ, Βογιατζόγλου, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, Μοτοδυναμική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Καρέλιας και Moda Bagno.

Σε όρους P/BV 50 εισηγμένες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με αποτίμηση χαμηλότερη από τα ίδια κεφάλαια. Συνοπτικά αναφέρουμε αυτές που ξεχωρίζουν όπως Intracom, Δρομέας, Κορδέλλου, Μύλοι Λούλη, Τεχνική Ολυμπιακή, Έλαστρον, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ, BriQ Properties, Premia, Πλαστικά Θράκης, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ, Βογιατζόγλου, Medicon, Flexopack, AS Company. ΔΕΗ και Τιτάν.

Πολλές εισηγμένες έχουν υψηλό απόθεμα μετρητών ή είναι αδάνειστες εξέλιξη που σε μία συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε με υψηλά επιτόκια είναι θετική: ΕΥΑΘ, Centric, ΕΥΔΑΠ, Καρέλιας, ΕΧΑΕ, AS Company, Τεχνική Ολυμπιακή, ΟΛΘ, ΕΚΤΕΡ, Jumbo, Πλστικά Κρήτης και ΟΛΠ είναι μερικές πολύ καλές περιπτώσεις που ξεχωρίζουν.
Επιπλέον υπάρχουν και εκείνες που έχουν εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό ως προς το EBITDA και από αυτές ξεχωρίζουν ΓΕΒΚΑ, Medicon, ΟΠΑΠ, Πετρόπουλος, Flexopack, Πλαστικά Θράκης, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Μοτοδυναμική, Έλτον και αρκετές ακόμα.

Τέλος και με βάση το δείκτη EV/EBITDA (εταιρική αξία προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) έχουμε πολλές εισηγμένες με χαμηλό δείκτη όπως: Motor Oil, ΕΛΠΕ, Medicon, Καρέλιας, AS Company, Moda Bagno, Flexopack, Ελλάκτωρ, Έλαστρον, Αλουμύλ, Revoil, ΟΛΘ, ΟΤΕ, Έλτον, Μοτοδυναμική, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Πλαστικά Κρήτης κ.α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης