Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τέσσερις μετοχές που βρέθηκαν από τα αζήτητα στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών για τον ίδιο λόγο

Τέσσερις μετοχές που βρέθηκαν από τα αζήτητα στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών για τον ίδιο λόγο
Η εξαγορά των εταιρειών άλλαξε τις προοπτικές και οδήγησε σε μεγάλη άνοδο τις τιμές των μετοχών
Σχετικά Άρθρα
Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν στο περιθώριο και αν και δεν είχαν υψηλή αποτίμηση δεν τραβούσαν επενδυτικά βλέμματα, δεν έκαναν όγκο συναλλαγών και έδειχναν πως είχαν εξαιρετικά περιορισμένες προοπτικές.
Η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, μπορούσε να χαρακτηριστεί φθηνή, αλλά οι επενδυτές τις απέφευγαν, αφού δεν έβλεπαν το λόγο που θα μπορούσε να ενισχυθεί ο όγκος και να κινηθεί υψηλότερα.
Όμως ο λόγος βρέθηκε και είναι σχεδόν κοινός και για τις τέσσερις εισηγμένες, οι οποίες κατέγραψαν ράλι και βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Εξαγοράστηκαν από άλλο επιχειρηματία ή μπήκε επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο.

Οι μετοχές είναι: Intrakat, Ideal, Κλουκίνας-Λάππας και Δομική Κρήτης.

Η είσοδος της Winex και των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχουν στην Intrakat, έδωσε φτερά στη μετοχή και σήμερα φιγουράρει στην κορυφή των αποδόσεων από την αρχή του έτους με άνοδο 118%.
Μάλιστα όσοι πίστεψαν στα σχέδια της διοίκησης του Αλ. Εξάρχου και τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου, είδαν μεγάλες αποδόσεις σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα.
Πριν την εξαγορά, η εταιρεία άνηκε στην Intracom και στον Σωκράτη Κόκκαλη και οι ζημιές ήταν το κύριο χαρακτηριστικό με την εικόνα του ισολογισμού να δείχνει χειροτέρευση χρόνο με το χρόνο.
Σήμερα η νέα διοίκηση έχει υποσχεθεί break even ή και μικρά κέρδη για το 2023.
Η αποτίμηση από μερικές δεκάδες εκατομμύρια έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ σήμερα.

Intrakat

Η κίνηση του Σωκράτη Κόκκαλη να πουλήσει την Intrakat είχε και συνέχεια, αφού προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές στον όμιλο Intracom και μία από αυτές αφορούσε την δημιουργία εταιρείας ακινήτων, μέσω της εξαγοράς της Κλουκίνας-Λάππας.
Η μετοχή ενισχύθηκε 93% και σήμερα είναι σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Κλουκίνας-Λάππας στο 1 ευρώ ανά μετοχή, που όμως δε θα οδηγήσει σε έξοδο από το Χ.Α., αλλά στη μετονομασία σε Intracom Properties.

Κλουκίνας-Λάππας

Η Κλουκίνας-Λάππας έχει ποιοτικά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της (δύο στην Ερμού), αλλά η εμπορική δραστηριότητα ακολουθούσε φθίνουσα πορεία και τα αποτελέσματα δεν ενθουσίαζαν. Έτσι η μετοχή για πολλά χρόνια συσσώρευε με σημαντικό discount.

Ideal

Η τρίτη μετοχή είναι η Ideal, όπου η είσοδος του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου άλλαξε άρδην τα μεγέθη και οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχής.
Η μετοχή για πολλά χρόνια συσσώρευε κάτω από το 1 ευρώ και λόγω της εισόδου του κ.Παπακωνσταντίνου, της συγχώνευσης εταιρειών και των εξαγορών που έκανε βρέθηκε πάνω από τα 5,5 ευρώ σε διάστημα περίπου 3 ετών.
Η Ideal είχε καλά μεγέθη, αλλά έλειπε το growth και το όραμα. Σήμερα στο μετοχολόγιό της έχει αρκετούς θεσμικούς και πλέον την παρακολουθούν και αναλυτές, ενώ και η αποτίμηση είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Δομική Κρήτης

Τελευταία, αφήσαμε τη Δομική Κρήτης, καθώς δεν εξαγοράστηκε, αλλά ο Δημήτρης Κούτρας απέκτησε ποσοστό περίπου 30% στην εταιρεία στα 0,90 ευρώ και άλλαξε τις προοπτικές και τις προσδοκίες των επενδυτών.
Η μετοχή έχει καταγράψει απίστευτη κίνηση και από την αρχή του έτους ενισχύεται πάνω από 310% με την τιμή της μετοχής να έχει ξεπεράσει τα 3,30 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη πριν μερικά χρόνια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ήταν στην κατηγορία της Επιτήρησης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης