Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Ξέφρενο πάρτι στις τράπεζες από την υπερκάλυψη του placement της Εθνικής

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Ξέφρενο πάρτι στις τράπεζες από την υπερκάλυψη του placement της Εθνικής
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Οι τελευταίες μέρες έχουν τη σφραγίδα της επιστροφής στην κανονικότητα. Μετά από πολλά χρόνια κρίσης και διάλυσης των αποτιμήσεων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει. Η ΑΛΦΑ έχει στρατηγικό ξένη τράπεζα και η ΕΤΕ διάθεσε 22% και καλύφθηκε για πλάκα η έκδοση. Προφανώς και ανακουφίστηκε η αγορά, αλλά μάλλον περιμένει πως θα κυνηγήσουν κάποιοι ξένοι τις μετοχές για να αποκτήσουν τον αριθμό που θέλουν.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για ένα ράλι ανακούφισης στις τράπεζες, αφού η διαδικασία της πώλησης είχε φρενάρει όλη την αγορά και είχε κάνει τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Με την άνοδο των τραπεζών πρέπει μάλλον να δούμε την πορεία και άλλων μετοχών ειδικά από τον FTSE 25 που ίσως έχουν μείνει πίσω.

Προς το τέλος βγήκαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο που κινήθηκε καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών σπρώχνοντας τους δείκτες του εξωτερικού και τους δικούς μας υψηλότερα. Μεγάλη η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ειδικά των μακρινών λήξεων. Με άνοδο 2,47% και στις 1.235 μονάδες ο Γ.Δ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με το placement να έχει καλυφθεί ήδη 2 φορές από χθες, πριν ξεκινήσει δηλαδή η διαδικασία, η άνοδος για τις τράπεζες ήταν μονόδρομος. Από τη μία τέλειωσε η αναμονή και από την άλλη ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον άρα θα έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να πάρουν μετοχές και από την αγορά. Όλες οι συστημικές ξεσάλωσαν. Ο δείκτης των τραπεζών ξεπέρασε ξανά τις 1.000 μονάδες και έκλεισε στις 1.014 μονάδες με άνοδο 5,93%. Η Πειραιώς πάνω από τα 3 ευρώ ξανά και με άνοδο 7,07%, η ΑΛΦΑ στο +6,02%, η ΕΤΕ στο +5,8% και η ΕΥΡΩΒ στο +5,37%.

Σημειώνουμε επίσης πως όπως ανακοινώθηκε η UniCredit εκτός από τις μετοχές του ΤΧΣ, αγόρασε και άλλα 15 εκατ. μετοχές από την αγορά. Αυτό μας δείχνει ότι δε θέλει να μείνει με ένα ποσοστό 9% και ίσως αν ξαναβρεθεί εκεί η μετοχή να κάνει και άλλες αγορές.

MOTOR OIL: Επικαιροποίηση της στρατηγικής της ενεργειακής μετάβασης θα κάνει η διοίκηση στις 22 Νοεμβρίου, μαζί με την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Δυνατή κίνηση από τη μετοχή και κλείσιμο οριακά χαμηλότερα από τα 23 ευρώ.

ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Καλά πήγε σήμερα η «μαμά». Αυτή που υστερεί είναι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Κατάφερε να ενισχυθεί αλλά σήμερα ενισχύθηκαν σχεδόν όλες οι μετοχές. Ήθελε δηλαδή προσπάθεια να χάσει έδαφος. Η Cenergy με καλύτερη συμπεριφορά, όπως εδώ και μήνες και έχει καταφέρει να βελτιώσει και πάλι σημαντικά την αποτίμησή της.

AEGEAN: Ανακοινώνει αποτελέσματα και ενισχύθηκε 4,06%.

ΕΧΑΕ: Είναι ωφελημένη από όλο αυτό που γίνεται καθώς και πακέτα περνάνε και μεγάλοι παίκτες μπαίνουν στην αγορά και η διασπορά των μετοχών αυξάνεται. Δικαιολογημένα σήμερα ξεπέρασε ξανά τα 5 ευρώ και ενισχύθηκε 5,37% κλείνοντας στα 5,10 ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Ο όμιλος του γνωστού επιχειρηματία έχει τραβήξει πολλά επενδυτικά βλέμματα. Σήμερα ξεχώρισε και η συγκεκριμένη. Στα 1,16 ευρώ και στο +7,41% με όγκο πάνω από 200 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Μεταξύ των μικρών που ξεχώρισαν και ενισχύθηκε 4,89%.

FRIGOGLASS: Με σημαντική άνοδο και πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Δυνατές μάχες και σήμερα στη μετοχή. Συνεχίζουν να βγαίνουν κομμάτια αλλά οι αγοραστές κρατάνε και προσπαθούν να την οδηγήσουν στα 0,50 ευρώ. Στα 0,48 ευρώ έκλεισε με όγκο 146 χιλ. τεμάχια και πωλητές.

ΠΤΩΤΙΚΕΣ: Λίγες αυτές που υποχώρησαν και οι περισσότερες είχαν δικαιολογία. Για παράδειγμα η Intralot. Μετά από ένα πραγματικό πάρτι σήμερα υποχώρησε 1,8%. Η Intrakat που έχει γράψει νέα υψηλά έχασε 1%, ηΕΚΤΕΡ επίσης με νέα υψηλά πρόσφατα, έχασε 0,89% και με μικρές απώλειες επίσης έκλεισαν Δομική Κρήτης και Ideal.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης