Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα και πως θα κινηθεί η μετοχή του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος μετά την 7η Φεβρουαρίου

Το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα και πως θα κινηθεί η μετοχή του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος μετά την 7η Φεβρουαρίου
Σειρά θα πάρει η Τράπεζα Πειραιώς με τα στελέχη της αγοράς να βάζουν τον πήχη της διάθεσης στα 4 ευρώ
Τεράστιο αποδεικνύεται πως είναι το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα και φάνηκε όχι μόνο από την δημόσια προσφορά του Ελ.Βενιζέλος, η οποία όπως έγραψε πρώτο το ΒΝ καλύφθηκε στην πρώτη μισή ώρα, αλλά και από την έκδοση του ομολόγου δεκαετούς διάρκειας που προχώρησε προχθές ο ΟΔΔΗΧ.
Η επενδυτική βαθμίδα, οι προοπτικές ανάπτυξης, τα θεμελιώδη των εισηγμένων κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των επενδυτών οδηγώντας την αγορά σε νέα υψηλά 13 ετών.
Σήμερα (Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου) ολοκληρώνεται η δημόσια εγγραφή και η τιμή διάθεσης ανακοινώνεται αύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπερκάλυψη είναι τεράστια (πάνω από πέντε φορές) και στελέχη της αγοράς υπολογίζουν πως η τελική τιμή θα διαμορφωθεί πέριξ των 7,70 ευρώ χωρίς να αποκλείουν και υψηλότερη τιμή, αν σήμερα εκδηλωθεί και νέο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Με τέτοια υπερκάλυψη το ερώτημα είναι πόσα τεμάχια θα δοθούν σε μικροεπενδυτές που δεν έχουν γραφτεί για μεγάλα ποσά, αναρωτιούνται κάποια στελέχη της αγοράς, υπονοώντας ότι ίσως να μην λάβουν μετοχές ή να πάρουν ελάχιστες.
Υπενθυμίζεται πως το εύρος ήταν από 7 ευρώ έως και 8,20 ευρώ.

Πορεία έως τα 9 ευρώ

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη της αγοράς οι προοπτικές της μετοχής είναι θετικές και δεν αποκλείουν να βρεθεί σε εύλογο χρόνο λόγω και του καλού κλίματος που επικρατεί στο Χ.Α. στα 9 ευρώ, δηλαδή απόδοση περίπου 17%.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών θα ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου και με μία τιμή εισαγωγής στα 7,70 ευρώ η αποτίμηση ανέρχεται στα 2,31 δισ. ευρώ με την προοπτική να βρεθεί στα 2,7 δισ. ευρώ.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν είναι ακριβή η έκδοση και πως έχει περιθώριο ανόδου.
Σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσει 90 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων 13,5 εκατ. μετοχές στην Ελλάδα σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτικές και 76,5 εκατ. μετοχές εκτός Ελλάδος μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι επενδυτές θα γράφονται στην υψηλότερη τιμή και στη συνέχεια θα πάρουν τις μετοχές στην τιμή που θα οριστεί.
Στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, ο Πωλητής Μέτοχος μπορεί να πωλήσει έως και 5.181.818 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής.
Υπάρχει ήδη συμφωνία με τους μετόχους AviAlliance και οικογένεια Κοπελούζου για αγορά επιπλέον μετοχών με υπερτίμημα έναντι της τιμής διάθεσης.

Η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς

Το ταμπλό λέει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η διάθεση του 20-27% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ θα τύχει εύκολης κάλυψης.
Η μετοχή έχει βρεθεί σε νέα υψηλά 3 περίπου ετών και ξεχωρίζει εδώ και μήνες χρηματιστηριακά.
Μετά την εισαγωγή του Ελ.Βενιζέλος, θα γίνει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης της τράπεζας (23/2).
Η διάθεση θα γίνει στη συνέχεια με την πρόθεση να γίνει γύρω από τα 4 ευρώ ανά μετοχή, όπως έχει γράψει αρκετές φορές το ΒΝ.
Ήδη η μετοχή έχει βρεθεί σε μικρή απόσταση από αυτό το νούμερο και δείχνει τον στόχο εφικτό.

Βλέπει ταχεία είσοδο στους δείκτες FTSE Russell το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Ταχεία είσοδος στους δείκτες FTSE Russell αναμένεται για το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οίκου.
Όπως αναφέρει ο οίκος FTSE Russell θα επιβεβαιώσει αν πληρούνται τα κριτήρια και το όριο εισόδου για να συμπεριληφθεί το Αεροδρόμιο στο δείκτη FTSE Global Equity με βάση την τιμή κλεισίματος κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι στις 7 Φεβρουαρίου.
Εάν επιβεβαιωθεί η ταχεία είσοδος η ένταξη θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 13ης Φεβρουαρίου δηλαδή με ισχύ από Τετάρτη 14/2.
Το τρέχον όριο ταχείας εισόδου για τον FTSE Emerging Europe είναι 856,14 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (Full Market Cap) και 285,38 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (Investable Market Cap).
Εάν πληροί τις προϋποθέσεις, ο FTSE Russell θα εκδώσει νέα ανακοίνωση για να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες μετά το κλείσιμο της Τετάρτης 07 Φεβρουαρίου 2024.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης