Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Σε νέα πολυετή υψηλά με επιλεκτικές κινήσεις – Πειραιώς και πληροφορική στο επίκεντρο

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Σε νέα πολυετή υψηλά με επιλεκτικές κινήσεις – Πειραιώς και πληροφορική στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Μία πρώτη εικόνα για το τι μπορεί να συμβεί στο Χ.Α. αν αρχίσουν και γίνονται deals, είχαμε σήμερα. Γι΄αυτό γράφαμε ότι θέλει επιχειρηματικές συμφωνίες η αγορά για να πάει ακόμα πιο ψηλά. Καλά τα θεμελιώδη και δίνουν μία αίσθηση της δίκαιης αποτίμησης, αλλά σε περιόδους ανάπτυξης και bull market, κάποιοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα ως «δίκαιη τιμή». Έτσι βελτιώνεται περαιτέρω το περιθώριο ανόδου.

Το placement του ΤΧΣ ξεκίνησε και το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο, με αποτέλεσμα η έκδοση να υπερκαλυφθεί μέσα σε σύντομο χρόνο. Μαζεύτηκαν 4 δισ. ευρώ σε δύο ώρες, πήγε στο 27% τη διάθεση το ΤΧΣ, όταν όλη η αποτίμηση της Πειραιώς ήταν 5 δισ. ευρώ. Σε νέα υψηλά 13 ετών περίπου βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης. Η αγορά πηγαίνει με επιλεκτικές κινήσεις και αυτό συνεχίστηκε και σήμερα. Στις 1.434,87 μονάδες και στο +0,85% με πολύ καλό τζίρο 130,5 εκατ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Νέα υψηλά για τη μετοχή και πάει… μπάλα και αυτή η διάθεση μετοχών. Όλο το ποσοστό, δηλαδή και το 27% θα πουλήσει το ΤΧΣ λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος. Τώρα, όσοι νομίζουν ότι χαμηλά πουλάει το ΤΧΣ, πούλησε χαμηλά την Εθνική και άλλα τέτοια, ας αναρωτηθούν αν πήγαιναν εκεί οι αποτιμήσεις, αν δεν πουλούσε το κράτος. Οι ξένοι δε θέλουν κρατικό έλεγχο. Βλέπουμε τι συμβαίνει σε άλλες εταιρείες που έχουν κρατικό έλεγχο τι γίνεται. Στα 4,2180 ευρώ και στο +5,82%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ξεχώρισε και η Alpha Bank, η οποία επιτέλους έχει πιάσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Με καθυστέρηση ακολουθεί τον τραπεζικό κλάδο, τουλάχιστον διαγραμματικά. Στο +3,05% και στα 1,7740 ευρώ. Με χαμηλότερα ποσοστά η άνοδος των άλλων συστημικών. Με άνοδο 1,32% η Optima Bank, η οποία δημοσιεύει μεθαύριο αποτελέσματα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Το deal της Entersoft, έδωσε ώθηση στον κλάδο, αφού υπάρχουν άλλες με σημαντικά χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης. Αύριο θα έχουμε αναλυτικό θέμα γι’ αυτές. Για την Entersoft θα πούμε πως κάποιοι πούλησαν το πρωί στο άνοιγμα στα 7,68 ευρώ, προφανώς δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, και στη συνέχεια η μετοχή πήγε στην τιμή που θα γίνει η δημόσια πρόταση. Μάλλον μπήκε και σχετική εντολή, για να φύγουν θεσμικοί και μεγάλοι παίκτες, πιο γρήγορα και να μην περιμένουν. Έκανε όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια, ήτοι περίπου 8,5% του συνόλου των μετοχών. Το ερώτημα είναι αν θα βγει από το Χ.Α. ή αν ο όμιλος του Πάνου Γερμανού έχει άλλα σχέδια.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ο πρώτος ισολογισμός, ως εισηγμένη στο Χ.Α., δημοσιεύτηκε σήμερα και είναι ισχυρός. Δυνατό το συνολικό μέρισμα αν και το μεγαλύτερο μέρος το καρπώνονται οι παλιοί μέτοχοι. Να σημειώσουμε πως υπάρχει ένα υπόλοιπο μερίσματος που θα δοθεί το Μάρτιο στους παλιούς μετόχους, διαφορετικό από την πρόταση των 0,33 ευρώ. Δεν έχουμε νομίζω ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, όπου οι μετοχές θα ανήκουν σε άλλους, θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα (λογικά) και θα πάει σε άλλους το μέρισμα. Στα 8,7150 ευρώ και στο +1,22%.

QUEST: Έχει βελτιώσει τελευταία λίγο την εικόνα της με αφορμή τις προτάσεις που έχει δεχθεί για την ACS, αλλά και τώρα γιατί έχει και αυτή κλάδο πληροφορικής. Μπορούσε βέβαια και καλύτερα, αλλά ας είναι. Στα 5,77 ευρώ και στο +1,58%.

REAL CONS.: Αν δει κάποιος τους δείκτες αποτίμησης που βγάζει η Entersoft στην τιμή εξαγοράς, η συγκεκριμένη είναι υποτιμημένη. Γι’ αυτό και σήμερα πήγε σε νέα ιστορικά υψηλά. Στα 3,68 ευρώ και στο +7,29%.

PERFORMANCE: Λογικά είναι μακρά η πιο φθηνή του κλάδου. Η συγκριτική αποτίμηση της δίνει πλεονέκτημα αφού διαπραγματεύεται με σημαντικά χαμηλότερους δείκτες. Δεν ακολούθησε πάντως σήμερα και ενισχύθηκε μόλις 0,74%.

PROFILE: Μεγάλη και η δική της άνοδος, για τον ίδιο λόγο όπως με τις άλλες του κλάδου. Στα 4,62 ευρώ και στο +6,21%.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στις 27 Μαρτίου σταματάει η ειδική διαπραγμάτευση από τη Eurobank Equities. Εγκατάλειψη θυμίζει η εικόνα της μετοχής.

ΤΡ.ΕΛΛΑΔΟΣ: Προφανώς και η ανακοίνωση ημερομηνίας αποκοπής μερίσματος, από την τράπεζα έβαλε σε τάξη τα πράγματα. Αν το είχε κάνει και λίγο νωρίτερα θα ήταν ακόμα καλύτερα. Στα 14,64 ευρώ και στο +1,74%. Πριν από λίγο ανακοίνωσε μέρισμα 0,6720 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή το ίδιο με αυτό του 2022.

CENTRIC: Επιτέλους! Μεγάλη κίνηση από τη μετοχή που μέχρι πρόσφατα δεν έδινε αφορμές για σχολιασμό. Και πάλι με μεγάλο όγκο, όπως κάνει πάντα στις ανοδικές κινήσεις.

AMBROSIA CAPITAL: Για τους παλιούς του Χρηματιστηρίου, το όνομά της και η προσφορά της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι γνωστή. Ο Τάσος Αστυφίδης, ωστόσο, φρόντισε τα τελευταία χρόνια να την κατατάξει μεταξύ των κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιρειών. Δεν είναι μόνο το μεγάλο πελατολόγιο που έχει και έχει καταφέρει να κάνει μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού να κοιτάξουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, ακόμα και όταν οι εποχές ήταν δύσκολες. Είναι και η ικανότητά του να εντοπίζει τις εταιρείες που θα γίνουν μεγάλες, όταν δεν τις κοιτάζει η αγορά και είναι ακόμα μικρές. Κάποιοι ωστόσο, δεν είχαν πιστέψει στις δυνατότητές του και στης χρηματιστηριακής γενικότερα. Τώρα όμως βλέπουν τα αποτελέσματα και μάλλον θα προσπαθούν να διαγράψουν όσα έλεγαν και έγραφαν. Lavipharm, Intralot και Real Consulting έχουν καταγράψει μυθικό ράλι. Ειδικά για τις δύο από τις τρεις, όταν παρουσιάστηκε η συμμετοχή της Ambrosia κανείς δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης