Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αποκλειστικό: Γιατί υποχώρησε μετά το placement η Τράπεζα Πειραιώς και η ευθύνη μεγάλης χρηματιστηριακής

Αποκλειστικό: Γιατί υποχώρησε μετά το placement η Τράπεζα Πειραιώς και η ευθύνη μεγάλης χρηματιστηριακής
Επενδυτές γράφτηκαν για αριθμό μετοχών αλλά δεν είχαν τα χρήματα να καλύψουν τελικά τις μετοχές που τους δόθηκαν
Εντύπωση προκάλεσε η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την ολοκλήρωση του εξαιρετικά πετυχημένου placement.
Παρά την τρομερή υπερκάλυψη και τη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης στα 4 ευρώ, δηλαδή στη άνω τιμή του εύρους που δόθηκε, η μετοχή άρχισε να υποχωρεί, ειδικά μετά το πέρασμα των πακέτων στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Ίδια ήταν και η εικόνα στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Αρχικά στα χρηματιστηριακά γραφεία έγινε λόγος για προσπάθεια κλεισίματος του premium που είχε η τιμή στο ταμπλό, αλλά δεν ήταν και τόσο πειστική η εξήγηση αφού η διαφορά ήταν περίπου 2% και λίγο παραπάνω.
Μετά ακούστηκε πως υπήρξαν παράπονα από μεγάλους παίκτες του εξωτερικού, γιατί δε δόθηκε ένα discount στην τιμή διάθεσης και επιλέχθηκε η υψηλότερη τιμή.
Επίσης κάποιες άλλες πληροφορίες για αύξηση της στάθμισης σε δείκτες, επίσης δε σχετίζονται με τον πραγματικό λόγο της πτώσης.

Το Bankingnews σήμερα αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο που η μετοχή πιέστηκε.
Η ευθύνη της πορείας της μετοχής πέφτει σε μία μεγάλη ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία, η οποία προέγραψε μεγάλους επενδυτές σε πολλαπλάσια ποσά, προκειμένου λόγω υπερκάλυψης να λάβουν από τη μειωμένη διάθεση τις μετοχές που ήθελαν.
Γνωστή τακτική και γίνεται από πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες σε ανάλογες περιπτώσεις.
Όμως, για παράδειγμα, είναι άλλο να γράφεται για 4.000 χιλ. μετοχές για παράδειγμα με σκοπό να πάρεις τις 1.000 μετοχές που αρχικά θέλεις, αν πιστεύεις ότι η υπερκάλυψη θα είναι 4 φορές και άλλο να γράφεσαι για 10.000 μετοχές όταν θέλεις 1.000 και να μην έχεις τα χρήματα και τελικά να λαμβάνεις 3.000 μετοχές.
Επίσης το θέμα των κεφαλαίων είναι πολύ σημαντικό, αλλά εδώ θα πρέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και να αποφανθεί αν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας και αν υπήρξε θέμα κεφαλαίων από την πλευρά της χρηματιστηριακής.
Η ουσία είναι πως η μεγάλη ιδιωτική χρηματιστηριακή έγραψε πολλούς επενδυτές για μεγάλο αριθμό μετοχών με αποτέλεσμα τελικά να τους διατεθούν πολλές περισσότερες μετοχές από αυτές που περίμεναν και βέβαια δεν είχαν τα χρήματα για να καλύψουν τη θέση τους.
Έτσι, άρχισαν να πουλάνε μαζικά και αυτό φάνηκε από τον όγκο που έγινε στη μετοχή (χωρίς να υπολογίζονται τα πακέτα), αλλά και από την επιθετικότητα των πωλήσεων στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Σημειώνεται πως η μετοχή έκλεισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης με απώλειες 1,54% και στα 4,10 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 4,0880 ευρώ και υψηλό τα 4,1560 ευρώ. Ο συνολικός όγκος ξεπέρασε τα 302,6 εκατ. τεμάχια.
Η κίνηση συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής με αποτέλεσμα η μετοχή να γράψει χαμηλό στα 4,05 ευρώ και υψηλό στα 4,12 ευρώ.
Πληροφορίες του ΒΝ αναφέρουν πάντως πως ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σημείωση: Η χρηματιστηριακή δεν σχετίζεται με την ιδιωτική που αποκάλυψε πριν λίγες μέρες το ΒΝ ότι έπαιξε περίεργα παιχνίδια με τη μετοχή της Intralot.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης