Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το άδειασμα της Goldman Sachs στην μετοχή του Σαράντη... και η απώλεια υπεραξίας 50% - Πόσα κέρδισαν οι βασικοί μέτοχοι;

Το άδειασμα της Goldman Sachs στην μετοχή του Σαράντη... και η απώλεια υπεραξίας 50% - Πόσα κέρδισαν οι βασικοί μέτοχοι;
Η δημοσίευση του ισολογισμού δείχνει πως η οικογένεια Σαράντη είναι η μεγάλη κερδισμένη και ο μεγάλος χαμένος είναι η Goldman Sachs
Εντυπωσιακή πορεία έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Σαράντης με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να έχει άνοδο άνω του 35%.
Οι ανακοινώσεις της διοίκησης για το επιχειρηματικό πλάνο των επόμενων ετών οδήγησαν σε νέα ιστορικά υψηλά τη μετοχή.
Έκαναν όμως και κάτι άλλο.
Δικαιολόγησαν τις προηγούμενες μεγάλες αγορές μετοχών από τους βασικούς μετόχους, οι οποίοι μεθοδικά αγόραζαν την προσφορά που έβγαινε το προηγούμενο διάστημα.
Μέχρι να δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις δεν υπήρχε δικαιολογία για τις αγορές μετοχών και κυκλοφορούσαν στην αγορά φήμες για δημόσια πρόταση, που όμως δεν επιβεβαιώνονταν.
Προφανώς και μέχρι τότε ελάχιστοι γνώριζαν για τις προοπτικές της εταιρείας.
Η δημοσίευση του ισολογισμού δείχνει πως η οικογένεια Σαράντη είναι η μεγάλη κερδισμένη και ο μεγάλος χαμένος είναι η Goldman Sachs.
H Goldman Sachs στις 18 Απριλίου 2023 είχε ενημερώσει ότι το ποσοστό της είχε υποχωρήσει κάτω από 5%.
Σταδιακά και μέχρι το τέλος του 2023 το ποσοστό είχε υποχωρήσει σημαντικά (στις 31/12/2023 είχε μόλις 0,648%) ενώ αντιστοίχως οι βασικοί μέτοχοι αγόραζαν μετοχές.
Μέσα στην ίδια χρονιά ο Γρηγόρης Σαράντης αγόρασε 500 χιλ. μετοχές και ο Κυριάκος Σαράντης 2,1 εκατ. μετοχές.
H Goldman Sachs στο ίδιο διάστημα πούλησε περίπου 3 εκατ. μετοχές.
Επιπλέον μέσα στο 2023 αγοράστηκαν 1,5 εκατ. ίδιες μετοχές με μέση τιμή 7,69 ευρώ.
Από τα όσα αναγράφονται και λόγω και ακύρωσης συνολικά 3 εκατ. ιδίων μετοχών, η προσφορά που βγήκε από τη Goldman Sachs και περίπου 0,4% από την FMR πήγε στα χέρια των βασικών μετόχων και της ίδιας της εταιρείας.
Η πορεία της μετοχής, η οποία στηρίχθηκε και από τις επιθετικές αγορές μετοχών των βασικών μετόχων, αλλά και τις αγορές από την εταιρεία, έφερε μεγάλες υπεραξίες.
Για παράδειγμα τα 2,1 εκατ. μετοχές που αγόρασε μέσα στο 2023 ο Κυριάκος Σαράντης με βάση την τιμή κλεισίματος στο τέλος του 2023 άξιζαν 17,5 εκατ. ευρώ και σήμερα αξίζουν 24,1 εκατ. ευρώ.
Βέβαια μεγάλες αγορές έγιναν και σε τιμές κάτω από τα 8 ευρώ, όπως στις 6 Δεκεμβρίου 2023 που ανακοινώθηκαν αγορές 200 χιλ. μετοχών στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή από την Κυριάκο Σαράντη και 101 χιλ. μετοχών από τον Γρηγόρη Σαράντη στην ίδια τιμή ανά μετοχή.
Σε αυτές τις μετοχές κάποιοι σε σύγκριση με τη σημερινή τιμή έχουν χάσει σχεδόν 50%.
Η οικογένεια Σαράντη ελέγχει το 57,2% της εισηγμένης που πλέον αποτιμάται στα 767 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αξία της συμμετοχής τους ανέρχεται στα 422 εκατ. ευρώ.
Μετά τις αγορές και δημοσίευση των εκτιμήσεων της διοίκησης η αποτίμηση πλέον έχει ενισχυθεί σημαντικά και η μετοχή αν όλα διατηρηθούν μέχρι και τέλος Απριλίου ως έχουν, δε κινδυνεύει να αφαιρεθεί από τον FTSE 25, αφού έχει αφήσει πίσω της την Quest, την ΕΥΔΑΠ, την Autohellas και πλέον και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης