Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Πάρτι από Εθνική και επιλεγμένα βαριά χαρτιά – Προς διάσπαση οι 1.500 μονάδες

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Πάρτι από Εθνική και επιλεγμένα βαριά χαρτιά – Προς διάσπαση οι 1.500 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων της αγοράς. Το κλίμα ήταν καλό στις αγορές της Ευρώπης, ενώ και η Wall Street άνοιξε με καλή άνοδο. Εμείς πήγαμε ακόμα καλύτερα και πλησιάζουμε τις 1.500 μονάδες. Νέα υψηλά 13 ετών και κάτι και πλέον απέχουμε λιγότερο από 7 μονάδες για να πιάσουμε τις 1.500 μονάδες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από την αγορά μας; Καλός ο τζίρος και αρκετοί οι πρωταγωνιστές.

ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Αγοραστές και τον Απρίλιο με καθαρές εισροές 53,5 εκατ. ευρώ. Έτσι το σύνολο των εισροών τους από την αρχή του έτους έχει φτάσει τα 737 εκατ. ευρώ.

JUMBO: Ξαναβρίσκει το δρόμο της και βοηθάει την αγορά να πιάσει τις 1.500 μονάδες. Στα 28 ευρώ και στο +2,87%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πολύτιμη η συνεισφορά τους στην επίτευξη του στόχου της αγοράς. Εκπληκτική η Εθνική Τράπεζα και σήμερα. Είχε δυνατές αγορές από το εξωτερικό και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 8,50 ευρώ με άνοδο 4,17%. Εννοείται νέα πολυετή υψηλά. Εξαιρετική και η Eurobank, η οποία μαζί με την Alpha Bank δημοσιεύουν αύριο πρώτο τρίμηνο. Η Πειραιώς υστέρησε και έκλεισε με μικρή πτώση.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Στις επιλογές μας εδώ και καιρό και την είχαμε αφαιρέσει παλιά, έκανε μία διόρθωση, βελτίωσε αποτελέσματα και την ξαναβάλαμε με τελευταία τότε τιμή τα 5,08 ευρώ. Σήμερα η μετοχή έφτασε στα 8,50 ευρώ και προφανώς μας ικανοποιεί και με το παραπάνω. Την αφαιρούμε επομένως, καθώς η υπεραξία είναι μεγάλη, αλλά και όπως κάνουμε συνήθως για να δείξουμε ότι όσο ανεβαίνει η αγορά πρέπει να μπαίνει και κάτι στην τσέπη. Προφανώς και αν η αγορά πάει ακόμα πιο καλά θα έχει συνέχεια η κίνηση, αλλά ας κερδίσουν και οι επόμενοι.

OTE: Τα 17 ευρώ δίνει δίκαιη τιμή η Χρυσοχοΐδης και σημειώνει πως διαπραγματεύεται με discount 21%, έχοντας μερισματική απόδοση άνω του 5% σε δύο μήνες και την προοπτική να πουλήσει τη δραστηριότητα στη Ρουμανία. Σημειώνει επίσης πως διαθέτει ισχυρό ισολογισμό με καθαρό δανεισμό προς EBITDA μόλις 0,39 φορές και πως επιστρέφει στους μετόχους σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων ταμειακών ροών. Στα ταμπλό βέβαια η μετοχή απογοητεύει εδώ και μήνες για να μην πούμε χρόνια.

ΕΛΠΕ: Συνεχίζει υψηλότερα και οδηγός νομίζουμε πως είναι το διάγραμμα. Στα 8,81 ευρώ και στο +1,61%. Σημειώστε πως τώρα πάει να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Σπάει σημαντική αντίσταση και το περιθώριο ανόδου που αποκτά είναι μεγάλο.

COCA COLA: Και εδώ είχαμε γράψει πως το γράφημα δείχνει ότι μπορεί να πάει πιο ψηλά και η διαφυγή είναι σε εξέλιξη. Γράφει νέα υψηλά, έχει φτάσει στα προ πολέμου επίπεδα και η αποτίμηση έφτασε τα 12 δισ. ευρώ. Στα 32,20 ευρώ και στο +1,32%.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ευτυχώς που έχει μία καλή άνοδο από την αρχή του έτους. Αλλά η αναμονή είναι τεράστια και κανείς δε ξέρει πότε θα ανταμειφθούν όσοι περιμένουν τη δημόσια πρόταση. Στα 18,30 ευρώ και στο +1,10%.

CENERGY: Και νέα ιστορικά υψηλά.

ΔΕΗ: Και αυτή μεταξύ των  blue chips που ξεχώρισαν 

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά ο διαγωνισμός για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», με στόχο έως τις 21 Ιουνίου να έχουν υποβληθεί οι οικονομικές προσφορές από τα επιχειρηματικά σχήματα που συμμετέχουν. Στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού συνεχίζουν η Κοινοπραξία των εταιρειών Meridiam Europe IV A SAS - ΦΑΕΘΩΝ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και η εταιρεία State Grid International Development Belgium Limited. Οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Terna S.p.A., δεν συνεχίζουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Μετά την υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ.

LAVIPHARM: Εδώ και μερικές μέρες είναι πολύ καλή συμπεριφορά και φάνηκε πως κάποιοι έκαναν αγορές, ενώ σήμερα ο όγκος εκτοξεύτηκε στα ύψη. Ισοφάρισε το προηγούμενο υψηλό των 0,96 ευρώ που είχε γράψει τον Φεβρουάριο και έκλεισε στα 0,9560 ευρώ με άνοδο 6,82% και όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια.

ENTERSOFT: Πότε αναμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει τη δημόσια πρόταση; Δεν πρέπει οι επενδυτές να ξέρουν; Να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα; Ήδη οι διαμαρτυρίες είναι πολλές από τους επενδυτές που περιμένουν να δώσουν τις μετοχές τους.

PERFORMANCE: Νέα ιστορικά υψηλά και πλέον η αποτίμηση είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Προφανώς και η στήλη είναι ικανοποιημένη και από τη συγκεκριμένη επιλογή.

PREMIA: Δεν έχει απομακρυνθεί από τα χαμηλά της εδώ και μήνες, όπως και άλλες του κλάδου. Τα ακίνητα όμως στην Ελλάδα όλο βελτιώνουν την αξία τους. Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή και ενισχύθηκε 4,06%.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Από τα μικρά που ξεχώρισαν σήμερα. Ο κοινός τίτλος με μεγάλο όγκο 300 χιλ. τεμάχια ενισχύθηκε 8,33% και έκλεισε στα 0,2990 ευρώ.

ΙΛΥΔΑ: Τυπώνονται 410 χιλ. μετοχές με τιμή διάθεσης 0,45 ευρώ όταν στο ταμπλό έχει 1,85 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2023 ήταν μειωμένα κατά 11% και κατήλθαν στα 1,14 εκατ. ευρώ. Το όφελος με βάση την τιμή στο ταμπλό για όσους πάρουν τις μετοχές του stock option είναι 575 χιλ. ευρώ. Θεωρούμε υψηλή την αμοιβή με βάση τα νούμερα που έφεραν.

ΑΒΑΞ: Εκ των μετοχών που ξεχώρισαν. Πιθανότατα βοήθησε και η παρουσίαση στους αναλυτές, στην οποία βέβαια, οι δημοσιογράφοι δεν είχαν δικαίωμα να παρακολουθήσουν.

INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL: Άργησε λίγο να τροποποιήσει το οικονομικό ημερολόγιο αλλά το έκανε. Στις 25 Ιουνίου η αποκοπή του μερίσματος και στις 14 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης