Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι φθηνές εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών με βάση συνδυασμό χαμηλών δεικτών αποτίμησης

Οι φθηνές εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών με βάση συνδυασμό χαμηλών δεικτών αποτίμησης
Οι επενδυτές ζητούν όταν υπάρχει χαμηλή αποτίμηση και υψηλότερη καθαρή θέση, να υπάρχει και μία απόδοση στα ίδια κεφάλαια, να βγαίνει δηλαδή κάποιο κέρδος
Σχετικά Άρθρα
Μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2024, το Bankingnews, δημοσίευσε και όλα τα αποτελέσματα και τις φθηνότερες εταιρείες με βάση τον πολλαπλασιαστή κερδών, δηλαδή το δείκτη P/E.
Σήμερα παρουσιάζουμε τις φθηνότερες με βάση ένα συνδυασμό δεικτών αποτίμησης, προσθέτουμε στην εξέταση την καθαρή θέση συγκρινόμενη με την αποτίμηση, την εταιρική αξία ως προς τα EBITDA, και τα κέρδη.
Οι δείκτες θα πρέπει να μην εξετάζονται ξεχωριστά, αλλά να υπάρχει ένας συνδυασμός στην ανάλυση των μεγεθών, ώστε να βγει ένα πιο καθαρό συμπέρασμα.
Για παράδειγμα, μπορεί μία εταιρεία να έχει εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση και ο δείκτης P/BV να είναι στις 0,4 φορές όπως στην περίπτωση της Χαϊδεμένος, αλλά η επιχειρηματική δραστηριότητα να βγάζει μόνο ζημιές.
Αυτό οδηγεί σταδιακά σε μείωση της καθαρής θέσης και ίσως η αγορά έχει προεξοφλήσει πως σε κάποια χρόνια θα έχει μειωθεί τόσο που θα έχει φτάσει την αποτίμηση που της δίνει.
Ουσιαστικά αυτό που ζητούν οι επενδυτές είναι όταν υπάρχει χαμηλή αποτίμηση και υψηλότερη καθαρή θέση, να υπάρχει και μία απόδοση στα ίδια κεφάλαια, να βγαίνει δηλαδή κάποιο κέρδος.
Επιπλέον η αδιαφορία κάποιων επιχειρηματιών για την πορεία της μετοχής μπορεί να έχει ενσωματώσει discount στην αποτίμηση, όπως συμβαίνει σε πολλές φθηνές μετοχές.
Κάποια άλυτα επίσης θέματα όπως στην περίπτωση της Μουζάκης η οποία οφείλει πολλά εκατομμύρια στους κληρονόμους και έχει υποχρεώσεις από εγγύηση δανείων, μπορεί να έχουν τιμολογηθεί αρνητικά στο ταμπλό και να δίνουν χαμηλή αποτίμηση.

Οι εταιρείες με το χαμηλότερο δείκτη P/BV

Κοιτάζοντας τις εταιρείες το χαμηλότερο δείκτη έχει η Δρομέας (0,37x).
Μάλιστα κατάφερε στη χρήση 2024 να έχει κέρδη 801 χιλ. ευρώ που δίνουν P/E 12,7 φορές.
Άρα θεωρητικά η μετοχή είναι φθηνή, αρκεί βέβαια να σταματήσει η μεταβλητότητα που υπάρχει στα κέρδη τα τελευταία χρόνια και να συνεχιστεί η μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων.
Προς το παρόν αυτό φαίνεται να έχει τιμολογηθεί από την αγορά και να κρατάει χαμηλά την αποτίμηση.
Ένας άλλος λόγος είναι και η ύπαρξη μεγάλου πωλητή τα τελευταία χρόνια.
Η Κορδέλλου έχει P/BV 0,41 φορές, αλλά έβγαλε ζημιές και στη χρήση 2024 όπως και το 2023.
Μικρές πάντως και επηρεάστηκε από τη γενικότερη πορεία του κλάδου.
Αυτές οι εταιρείες συνηθίζεται να έχουν χαμηλό P/BV, αλλά ίσως εδώ να έχει γίνει μία μικρή υπερβολή που να οφείλεται, όπως και στη Δρομέας, στην ύπαρξη πωλητή.
Η Χαϊδεμένος όπως αναφέρθηκε παραπάνω «καίει λίπος» κάθε χρόνο και μειώνει τα ίδια κεφάλαια.
Παλαιότερα είχε και αρνητικό καθαρό δανεισμό και μαζί με την ακίνητη περιουσία που διαθέτει φαινόταν αρκετά φθηνή.
Σήμερα έχει καθαρό δανεισμό 5,6 εκατ. ευρώ και παίζει με P/BV 0,42x.
Η Μουζάκης εκτός από τη μεγάλη οφειλή που έχει προς τους βασικούς μετόχους, έχει εγγυηθεί δάνεια και καλείται τώρα να τα αποπληρώσει.
Η βασική δραστηριότητα παράγει ζημιές και η ασφάλεια είναι τα ακίνητα που διαθέτει. Παίζει με P/BV 0,46 φορές και μάλλον όχι άδικα.
Η Έλαστρον με P/BV 0,5 φορές είναι φθηνή, καθώς έχει καταφέρει να ελέγξει τον καθαρό δανεισμό, ενώ στη χρήση είχε μικρές ζημιές. Και καλό EBITDA που όμως δε δίνει χαμηλό EV/EBITDA (9,3 φορές).
Η Medicon έχει P/BV 0,51 φορές, EV/EBITDA 3,06 φορές και P/E 7,2 φορές, άρα ο συνδυασμός κάνει ξεκάθαρη την ελκυστική αποτίμηση.
Η Τεχνική Ολυμπιακή είναι ξεκάθαρα φθηνή αφού έχει P/BV 0,54 φορές και παράλληλα έχει P/E 8 φορές (αν αφαιρεθεί το ταμείο) και αρνητικό καθαρό δανεισμό 42 εκατ. ευρώ που δίνει EV/EBITDA 5,6 φορές.
Οι Μύλοι Λούλη με P/BV 0,54 φορές, έχει P/E 8,3 φορές και EV/EBITDA 5,64 φορές, άρα είναι από τις πλέον φθηνές μετοχές του Χ.Α.

Ο κλάδος των ακινήτων

Οι ΑΕΕΑΠ εδώ και χρόνια παίζουν με μεγάλο discount έναντι της εσωτερικής αξίας της μετοχής (NAV), ενώ την ίδια ώρα οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται, η ζήτηση είναι μεγάλη και τα ενοίκια σε πολύ καλά επίπεδα.
Ίσως κάποιες κινήσεις βασικών μετόχων να έχουν συμβάλει στη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η Premia έχει P/BV 0,58x, η Noval το ίδιο, η Trade Estates 0,62 φορές, η Orilina 0,75 φορές και η BriQ 0,76 φορές.
Ουσιαστικά μόνο η BriQ έχει κάνει σημαντική κίνηση στο ταμπλό του Χ.Α. και έχει βρεθεί σε νέα ιστορικά υψηλά μειώνοντας το discount. Φαίνεται όμως πως υπάρχει αξία και στις άλλες εταιρείες ακινήτων.

Και άλλες εταιρείες με χαμηλό P/BV

Η Τζιρακιάν με P/BV 0,57 φορές ανήκει σε κλάδο που παίζει με χαμηλό δείκτη, ενώ οι ζημιές που έβγαλε και σε επίπεδο EBITDA δεν την κάνουν ελκυστική.
Η Λανακάμ με περιορισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα έχει P/BV 0,58 φορές.
Η Πλαστικά Θράκης, αν και απογοήτευσαν τα αποτελέσματα έχει P/BV 0,62 φορές και με EV/EBITDA 4.87 φορές.
Και η Ελινόιλ έχει τον ίδιο δείκτη P/BV, αλλά με εξαιρετική κερδοφορία, άρα χαμηλό P/E και EV/EBITDA. Ίσως όμως να «πληρώνει» στο ταμπλό την αδιαφορία της διοίκησης.
Η Έλτον έχει 0,63 φορές και θεωρείται φθηνή, έστω και αν τα αποτελέσματα δεν ανέκαμψαν όσο θα θέλαμε.
Η Προοδευτική έχει 0,63 φορές αλλά δεν έχει δραστηριότητα.
Η Interlife είχε πολύ καλή κερδοφορία και έχει P/BV 0,64 φορές, άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβή.
Οι Μύλοι Κεπενού είναι στις 0,64 φορές αλλά ανήκει σε δύσκολο κλάδο, η ΕΥΑΘ στις 0,64 φορές και «τιμωρείται» λόγω χαμηλών τιμολογίων, η Βογιατζόγλου 0,68 φορές, η Flexopack 0,69 φορές και παράλληλα έχει P/E 8,5 φορές, αλλά μάλλον και αυτή «τιμωρείται» λόγω αδιαφορίας της διοίκησης για το ταμπλό.
Ξεκάθαρα φθηνή και η Intracom η οποία παίζει με P/BV 0,72 φορές και έχει ρευστότητα 194 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθεί με 0,73 φορές και καλή κερδοφορία που δίνει P/E 7,3 φορές και EV/EBTIDA 5,9 φορές αλλά ίσως η μετοχή να πληρώνει και αυτή την αδιαφορία.
Η ΕΥΔΑΠ τιμωρείται λόγω τιμολογίων και είναι στις 0,75 φορές και EV/EBITDA 5,7 φορές.
Η Viohalco είναι στις 0,80 φορές και με EV/EBITDA 5 φορές.
ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Πλαστικά Κρήτης έχουν επίσης χαμηλό δείκτη και κάτω από 0,9 φορές και θεωρούνται φθηνές έως υπερβολικά φθηνές με βάση και τους υπόλοιπους δείκτες.

Σημείωση: Από την εξέταση έχουν εξαιρεθεί οι τράπεζες καθώς υπάρχουν δεκάδες αναλύσεις από χρηματιστηριακές και έχει φανεί η αξία τους

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1825.23
0.8% (14.51)
Σύμβολο
ΓΔ
Συν.Όγκος
18,716,610
Τζίρος
98,732,759
Υψηλό ημέρας
1825.52
Χαμηλό ημέρας
1806.0601
Άνοιγμα ημέρας
1812.9301
Προηγούμενο κλείσιμο
1810.72
Τελευταία Ενημέρωση 20/05/2025 15:15:33

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης