Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πρεμιέρα σήμερα σε Ελλάδα για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ

Πρεμιέρα σήμερα σε Ελλάδα για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ
Η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ
Οι Έλληνες θα μπορούν από σήμερα 1η Ιουνίου να εκδώσουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID (EUDCC) της ΕΕ, που θα διευκολύνει τα ταξίδια τους.
Η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που το ενεργοποιούν. Η χώρα μας, το θέτει σε εφαρμογή έναν μήνα πριν την επίσημη πρεμιέρα στην ΕΕ η οποία έχει οριστεί για την 1η Ιουλίου. Ήδη εκδόθηκε και η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες Δευτέρα 31 Μάιου πώς «από αύριο η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid.
Δηλώνει την ετοιμότητα μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι».
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη «όσους συνεργάστηκαν προκειμένου μία ιδέα η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη. Και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου».
Η χώρας μας ήταν ένα από τα 18 κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετείχε στις δοκιμές. Και πέρασε επιτυχώς την προσομοίωση. Στις δοκιμές εκτός από την Ελλάδα, ήταν τα κράτη μέλη: Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Κροατία, Ισπανία, Βουλγαρία, Κάτω Χώρες, Ιταλία, Λιθουανία, Γερμανία, Ισλανδία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Βέλγιο, Εσθονία και Κύπρος.
Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα αναφέρει εάν ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί κατά του Covid-19, έχει αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR ή απόδειξη ανάρρωσης.

Ταξίδια με το EUDCC στον ευρύτερο ΕΟΧ, στο ΗΒ ή στην Ελβετία

Σύμφωνα με την ΕΕ, το EUDCC θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός της ΕΕ και των κρατών Σένγκεν.
Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, θα είναι αποδεκτό σε χώρες του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), καθώς και στην Ελβετία.
Τόσο η Νορβηγία όσο και η Ελβετία έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν τα δικά τους πιστοποιητικά εμβολίων που θα είναι συμβατά με την ΕΕ.
Η Ισλανδία έχει επιτρέψει την είσοδο σε εμβολιασμένους τουρίστες της ΕΕ εδώ και αρκετούς μήνες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα έτοιμο να συνάψει συμφωνία με το μπλοκ. Και αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί τα δικά του πιστοποιητικά εμβολίων μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του.

Πώς μπορούν οι Έλληνες να εκδώσουν το EUDCC

Οι κάτοικοι της Ελλάδας μπορούν να λάβουν τα πιστοποιητικά EU Digital Covid-19, πραγματοποιώντας σύνδεση στο https://www.gov.gr/. Και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τον αριθμό AMKA κοινωνικής ασφάλισης.
Τα εκδοθέντα πιστοποιητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα γίνουν αποδεκτά από όλα τα κράτη μέλη και θα διασφαλίσουν ότι ο κάτοχος δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς ή καραντίνα.
Θα περιλαμβάνουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή. Αυτό αποσκοπεί στην προστασία από την πλαστογράφηση.

Τι πληροφορίες θα περιλαμβάνει το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID

Η «πράσινη κάρτα» θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:
* Όνομα.
* Ημερομηνία γέννησης.
* Ημερομηνία έκδοσης.
* Λεπτομέρειες εμβολιασμού, αρνητικά αποτελέσματα διάγνωσης ή πληροφορίες αποκατάστασης και θα περιέχει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης.
Το EUDCC θα είναι δωρεάν και θα διατίθεται σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή.
Τα προσωπικά στοιχεία δεν θα συλλέγονται ούτε θα κρατούνται από χώρες στις οποίες επισκέπτεται ο ταξιδιώτης.

Αυτό το πιστοποιητικό θα είναι μαζί μας για πάντα;

Αυτό δεν είναι το σχέδιο. Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι τα πιστοποιητικά συνδέονται στενά με την πανδημία.
Επομένως, μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει τη λήξη της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, το σύστημα πιστοποιητικών θα τεθεί επίσης σε αναστολή.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα μπορούσε να επανενεργοποιηθεί, σε περίπτωση που ο ΠΟΥ κηρύξει άλλη έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Ελεύθερα ταξίδια για τους εμβολιασμένους, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εν τω μεταξύ χθες Δευτέρα 31 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε να είναι ελεύθερα τα ταξίδια -χωρίς κανένα περιορισμό, τεστ και καραντίνα- εντός του μπλοκ για τους εμβολιασμένους.
“Οι Ευρωπαίοι πρέπει να απολαύσουν ένα ασφαλές και χαλαρωτικό καλοκαίρι, έγραψε στο twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Καθώς ο εμβολιασμός εξελίσσεται, προτείνουμε να διευκολύνουμε σταδιακά τα ταξίδια με συντονισμένο τρόπο με το κοινό μας εργαλείο. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.
Θα φέρει σαφήνεια και προβλεψιμότητα καθώς συνεχίζουμε ταξίδια στην ΕΕ”.
Ο κανονισμός για την εφαρμογή του EUDCC θα εγκριθεί μετά τις 10 Ιουνίου, με την υπογραφή από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μετά την υπογραφή της νομοθεσίας, οι κανονισμοί δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ισχύουν από την 1η Ιουλίου.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης