Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ηρακλής Τσιτλακίδης (Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας) στο BN: «Η Πιερία έχει την ευκαιρία να αναγεννηθεί τουριστικά μέσα στην κρίση»

Ηρακλής Τσιτλακίδης (Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας) στο BN: «Η Πιερία έχει την ευκαιρία να αναγεννηθεί τουριστικά μέσα στην κρίση»
«Το ξενοδοχειακό δυναμικό μας βιώνει μία δεύτερη συνεχόμενη δύσκολη χρονιά, σε συνθήκες μειωμένων εσόδων και ρευστότητας», τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας
Σχετικά Άρθρα

Πληρότητες που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν το 50% καταγράφει η Πιερία, με τους ξενοδόχους να ελπίζουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) για τον Αύγουστο. Αν και η κατάσταση στα βόρεια χερσαία σύνορά μας βελτιώθηκε μετά από παρεμβάσεις των τοπικών φορέων, ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη, η εικόνα της ταλαιπωρίας «φαίνεται ότι έχει παραμείνει - δυστυχώς- στους παραδοσιακούς μας επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες του Visegrad, με αποτέλεσμα μόνο ένα μικρό ποσοστό του 2019 να μας προτιμά φέτος». Οι επιχειρηματίες τονίζουν τα πλεονεκτήματα του προορισμού τους (εύκολη οδική πρόσβαση, συνδυασμός βουνού και θάλασσας) και εκτιμούν ότι φέτος, ακόμα και μέσα στην πανδημία, η Πιερία έχει ακόμα περιθώρια για να κάνει restart.

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

  • Βλέποντας σήμερα τις αφίξεις και την πορεία της πανδημίας στην καρδιά του καλοκαιριού, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την τουριστική κίνηση; Σε τι ποσοστό βρίσκονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Πιερίας μέχρι τέλος Αυγούστου;


Εκτιμώντας τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας ο στόχος μας παραμένει αυτός ο οποίος ήταν και στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, μία σεζόν δηλαδή βελτιωμένη σε σχέση με το 2020. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Πιερία είναι περίπου στο 50% και εκτιμούμε ότι σε μία χρονιά Covid, μία χρονιά δηλαδή η οποία κινείται με κρατήσεις και αφίξεις της τελευταίας στιγμής, αυτή η πληρότητα θα αυξηθεί έως τα τέλη Αυγούστου. Αρκεί να θυμηθούμε ότι το 2020 πολλά ξενοδοχεία δεν είχαν ανοίξει και άλλα αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους μεσούσης της τουριστικής περιόδου, ενώ στο τέλος της σεζόν, οι πληρότητες κατά μέσο όριο δεν ξεπέρασαν το 25%.

  • Βαλκάνιοι έρχονται; Τα προβλήματα που υπήρχαν με τις ατελείωτες ουρές στα χερσαία σύνορα έχουν επιλυθεί;


Μετά τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν στις αρχές Ιουλίου στα χερσαία σύνορα, δεν υπάρχουν οι πολύωρες καθυστερήσεις που είχαν αμαυρώσει το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας μας στις αγορές, οι οποίες έρχονται οδικώς στην περιοχή μας. Αυτή η εικόνα ωστόσο, φαίνεται ότι έχει παραμείνει - δυστυχώς- στους παραδοσιακούς μας επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες του Visegrad, με αποτέλεσμα μόνο ένα μικρό ποσοστό του 2019 να μας προτιμά φέτος.

  • Τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα για τους ανεμβολίαστους (εστίαση, ψυχαγωγία, μετακινήσεις κλπ) σας βρίσκουν σύμφωνους;


Η θέση του κλάδου μας εκφράζεται από τα κεντρικά μας όργανα, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τελική αποτίμηση της πορείας της τουριστικής περιόδου το 2021 είναι άμεσα συνυφασμένη με τα επιδημιολογικά ευρήματα.

  • Φοβάστε το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown;


Τα ξενοδοχεία της περιοχής εφαρμόζουν τα υγειονομικά τους πρωτόκολλα αποπνέοντας εμπιστοσύνη στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας και έχουν κερδίσει την αποδοχή του ταξιδιωτικού κοινού. Ήδη φέτος οι Έλληνες επισκέπτες αυξήθηκαν, αναζητώντας περισσότερη ασφάλεια και εύκολη οδική πρόσβαση για τις διακοπές τους. Βέβαια το φαινόμενο Covid είναι δυναμικό και απρόβλεπτο, με αποτέλεσμα την αδυναμία ασφαλούς προβλέψεως για τη συνέχεια. Επειδή έχει καλλιεργηθεί μια κουλτούρα πιστής τήρησης των υγειονομικών μέτρων από τους περισσότερους, θεωρούμε ότι το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην περιοχή μας είναι κατά πολύ μειωμένο.
pieria.JPG

  • Πως συμπεριφέρονται Έλληνες και ξένοι; Παρατηρήθηκαν ακυρώσεις λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων;


Η επιδημιολογική εικόνα και τα ευρήματα της χώρας και της κάθε περιοχής, επηρεάζουν καθοριστικά τις κρατήσεις και τις αφίξεις τόσο από την εσωτερική όσο και από τις ξένες αγορές. Η Πιερία διατηρεί ένα καλό επιδημιολογικό προφίλ έως σήμερα με τον αριθμό των κρουσμάτων να κινείται - προσώρας- σε ανεκτά επίπεδα.

  • Σε τι ποσοστό είναι οι ανεμβολίαστοι στα ξενοδοχεία της περιοχής σας; Πως το αντιμετωπίζετε;


Για την περιοχή μας ισχύει περίπου αυτό που επικρατεί και σε Εθνικό επίπεδο. Υπολογίζουμε ότι περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους έχει ήδη κάνει το εμβόλιο και διαχειριζόμαστε το φαινόμενο μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων μας.

  • Δεύτερη χρονιά covid-19, πως επιβιώνουν τα ξενοδοχεία και πως σκέφτονται το μέλλον τους;


Το ξενοδοχειακό δυναμικό της περιοχής μας βιώνει μία δεύτερη συνεχόμενη δύσκολη χρονιά Covid, σε συνθήκες μειωμένων εσόδων και ρευστότητας. Ωστόσο, η Πιερία είναι ένας ασφαλής προορισμός και έχει την ευκαιρία να αναγεννηθεί μέσα στην κρίση, λόγω της εύκολης οδικής πρόσβασης και του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων. Βέβαια, απαιτούνται βελτιώσεις και προσαρμογές στα δεδομένα που καθορίζει η πανδημία, τόσο στον τομέα της εσωτερικής λειτουργίας των επιχειρήσεων όσο και στην συνολική εικόνα της περιοχής μας. Δηλαδή των ακτών Ολύμπου, μιας ασφαλούς από κάθε άποψη περιοχής στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας που είναι εξαιρετική για value for money και συνδυάζει μοναδικά τον ήλιο και την θάλασσα με το βουνό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης