Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τουρισμός: Tα «σύννεφα» της μετάλλαξης Δέλτα οδηγούν σε αυξημένη επιφυλακή

Τουρισμός: Tα «σύννεφα» της μετάλλαξης Δέλτα οδηγούν σε αυξημένη επιφυλακή

Μέτρα, ρίσκο και αναθεωρήσεις «σέρνουν το χορό» μιας αβέβαιης σεζόν

Σχετικά Άρθρα
Με το μυαλό στα μέτρα που θα φέρει το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών τους με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί έναντι των προβλέψεων.

Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες, αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και «θα πρέπει να περιμένουμε έως τα τέλη Ιουλίου, για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση» σημειώνει στο BN ξενοδόχος της Μυκόνου, ένα νησί που όπως λέει «σήμερα θυμίζει προορισμό του 2019, αφού είμαστε γεμάτοι.
Η κίνηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα, όμως εμείς παλεύουμε με την πανδημία και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτόν τον πόλεμο», υπογραμμίζει και δηλώνει ότι οι επαγγελματίες βρίσκονται «σε αυξημένη επιφυλακή».

Φοβούνται αρνητικές εξελίξεις στις μετακινήσεις εκτός συνόρων

Ο εισερχόμενος τουρισμός - τα ποιοτικά στοιχεία του οποίου παρέμειναν σταθερά στη χώρα μας και το 2020 παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πανδημίας στις αφίξεις και τα έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ – βρίσκεται σε «κλοιό» καθώς έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις δρόμους:

  • Να ρισκάρει, επενδύοντας στη μεγάλη επιθυμία για ταξίδια
  • Να αναθεωρήσει εθνικές πολιτικές
  • Να αυστηροποιήσει και να επεκτείνει τα μέτρα για μη εμβολιασμένους

«Αν υπερισχύσει ο φόβος για τις μετακινήσεις εκτός συνόρων, τότε η έντονη επιθυμία για τα ταξίδια θα μετατραπεί σε μεγάλο ρίσκο και στο τέλος μπορεί να γίνει ανασταλτικός παράγοντας για διακοπές.
Με δυο λόγια να μην αποφασίζουν να έρθουν οι τουρίστες, όσο το νέο πανδημικό κύμα θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», εξηγούν επιχειρηματίες του κλάδου που θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμες τις αποφάσεις που θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών και τις συνδέουν με την πορεία των εμβολιασμών.
Μόνο αυτός μπορεί να διώξει τα «σύννεφα» και να αυξήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου», τονίζουν.

Σχεδόν 1 στα 5 ξενοδοχεία της Ρόδου δεν έχει ανοίξει ακόμη

Ένα σημαντικό ποσοστό ξενοδοχείων της Ρόδου – προορισμός που εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τη βρετανική αγορά – δεν έχει ανοίξει ακόμη.
Υπολογίζεται σε περίπου 15 – 20% των μονάδων του νησιού, οι περισσότεροι επιχειρηματίες όμως σκοπεύουν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους μέχρι τα τέλη του μήνα, ποντάροντας σε έλευση τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο σμαραγδένιο νησί, οι πληρότητες έχουν ανέβει τις τελευταίες ημέρες και αγγίζουν το 50 – 60%, πρόβλημα όμως παραμένει σύμφωνα με τους επιχειρηματίες η απροθυμία αρκετών κατοίκων να εμβολιαστούν.
«Στη Ρόδο έχουμε 20 χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ένα ποσοστό 65 – 70% έχει εμβολιαστεί και καταβάλλουμε αγώνα ώστε να πείσουμε και τους υπόλοιπους να το πράξουν.
Ευτυχώς, βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να ανεβαίνει το ποσοστό των εμβολιασμένων στον κλάδο μας», τονίζει στο ΒΝ ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.

Εξίσωση με αναθεωρήσεις σχεδίων

Η ισορροπίες ανάμεσα στην ασφάλεια και τον τουρισμό γίνονται ακόμα πιο άβολες, όσο τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αμείλικτα τις προθέσεις τους.
Η επιχείρηση μετρίασης του τέταρτου κύματος φέρνει χωρίς αμφιβολία νέους κανόνες και μέτρα για τους ανεμβολίαστους κάνοντας κατ αρχήν πιο αυστηρά ελεγχόμενη τη μετακίνηση και την ψυχαγωγία τους, με στόχο να αποφευχθούν εστίες υπερμετάδοσης.
«Η μετάλλαξη θα επικρατήσει.
Όσο περισσότερο καθυστερούμε αυτή την πορεία, τόσο μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε», τονίζουν παράγοντες που θεωρούν ότι ανάμεσα στο καλό και στο κακό σενάριο, υπάρχει και το ήπιο που θα έχει μεν επιπτώσεις στον προσδοκώμενο στόχο για τα έσοδα, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που «να μας κάνει να μιλάμε για μια χαμένη χρονιά».
Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται κρατήσεις και για το φθινόπωρο, ενώ οι μεγάλοι tour operators έχουν ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύουν να παρατείνουν τα προγράμματά τους στην Ελλάδα, υπό τον αστερίσκο ότι τα σχέδιά τους «μπορεί να ανατραπούν αν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας».
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει αναστατώσει όλη την Ευρώπη και φέρνει αναθεωρήσεις και επανεξέταση σχεδιασμών.
Την ίδια ώρα οι Βρετανοί «φτιάχνουν βαλίτσες» για τις καλοκαιρινές τους διακοπές από τις 19 Ιουλίου μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, οι Γερμανοί περνούν «από κόσκινο» τις επιδημιολογικές συνθήκες άλλων χωρών για να περιορίσουν τα περιττά ταξίδια, ενώ η Γαλλία ξανασκέφτεται την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και η Ισπανία επαναφέρει μέτρα κατά της πανδημίας, μετά την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε νησιά όπου τα περιστατικά εντοπίζονται κυρίως σε νέους και ανεμβολίαστους.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης